La falta de finançament posa "en perill" les universitats públiques catalanes

|

El president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Joan Elias, alerta que el model de les universitats públiques catalanes "està en perill", i reclama al Govern assolir el 2020 una inversió de 1.000 milions per finançar aquests centres.


UniversitatElias ha subratllat, en una compareixença al Parlament, la necessitat d'assolir aquest pressupost l'any que ve, tal com li van demanar els rectors de les universitats a Torra ia la consellera Àngels Chachón dimecres passat.


"La de dimecres va ser una reunió llarga molt agradable i jo crec estem alineats, tant el que volem les universitats, el que vol la Conselleria a nivell de grans xifres i d'idees, de manera que tenim una gran oportunitat si tenim pressupostos", va destacar .


Les universitats treballen actualment en un pacte amb la Generalitat que permeti millorar el finançament, que demanen que el 2020 s'equipari a la que hi havia el 2010, així com afavorir l'autonomia.


"PLA DE XOC URGENT" INTEGRAT EN ELS PRESSUPOSTOS


Ha observat la necessitat de comptar amb un "pla de xoc urgent" que es trobi integrat en els pressupostos de l'any, a més de reivindicar la feina a llarg termini per aconseguir un futur pacte del coneixement.


Elias ha reclamat a la Generalitat un pla d'inversions per fer front a una renovació de les infraestructures, a través d'un muntant que calcula que hauria d'arribar als 100 milions d'euros.


Una altra de les mesures que ha assenyalat el rector de la UB és un pla per renovar la plantilla del personal docent i investigador i del d'administració i serveis per comptar amb una mitjana d'edat elevada i envellida que urgeix un relleu generacional: "Si no fem res superarem l'edat mitjana de 60 anys ".


També ha advocat per reduir les taxes de forma progressiva, i ha advertit d'una "alentiment" del nombre de publicacions científiques publicades, el que repercutirà en els rànquings internacionals, en els quals les universitats catalanes es troben en una bona posició actualment, ha subratllat .


INVERSIÓ EN MEDICINA O ES PAGARAN LES CONSEQÜÈNCIES


En la seva intervenció, ha defensat una major inversió en els estudis de Medicina: "O invertim ara en el sistema universitari o en 2035 ens faltaran metges d'algunes especialitats".


"Tenim una de les millors sanitats del món, tenim els millors professionals del món, estan molt ben organitzats", ha constatat el rector.


AL JUNY, LA UAB JA VA AVISAR D'UNA "SITUACIÓ LÍMIT"


En un comunicat durant el mes de juny després que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alertés que la institució està en una "situació límit", ha assenyalat que el model de finançament de les universitats públiques és un llast per al futur del sistema i que cal finalitzar el procés de revisió iniciat el 2017.


La ACUP ha assenyalat que, tot i les restriccions pressupostàries que han patit, les universitats han assumit la seva responsabilitat i garantit l'equilibri pressupostari, i ha remarcat que el finançament actual és inferior a la de fa una dècada: "Cosa que és insostenible".


Ha subratllat que amb un finançament adequat les universitats podrien mantenir i enfortir la seva qualitat i prestigi en recerca, docència i transferència de coneixement, i ha remarcat que els centres volen continuar sent "institucions de referència".


La ACUP va reivindicar el paper de les universitats públiques catalanes per a la construcció d'una societat més justa, democràtica, responsable i socialment compromesa, i va mostrar el convenciment que l'actual model de finançament "entorpeix aquesta noble missió universitària".


Per això, ha remarcat a la Generalitat que prengui "decisions reals i efectives" per a una millora immediata del sistema de finançament públic, i ha demanat a la societat que siguin conscients de la situació en què es troben les universitats.


RESPOSTA DE LA GENERALITAT


La Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat va respondre en un comunicat que l'actual situació financera del Govern, amb pressupostos prorrogats i un control del finançament autonòmic per part de l'Estat, "dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita".


Ha assenyalat que aquesta limitació financera afecta les universitats públiques, ja que la manca de pressupost actual fa que no es pugui consolidar el primer augment previst de 72 milions d'euros per millorar el sistema, així com la voluntat de destinar 42 milions per eliminar el dèficit estructural.


Ha explicat que s'ha posat en marxa el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que té com una de les seves prioritats fixar les bases d'un nou model de finançament d'universitats, que les doti dels recursos necessaris per assegurar la seva suficiència, estabilitat i continuïtat .


L'objectiu en el marc d'aquest pacte, segons la Generalitat, és que les polítiques de coneixement del Govern arribin a mig termini un pressupost de 1.200 milions d'euros anuals, un 0,6% del PIB català.


La Generalitat ha assegurat que té la ferma voluntat de dotar les universitats públiques d'un finançament just com "motor i punta de llança" de l'economia del coneixement.1 Comentaris

1

Es increíble que se digan ciertas cosas por parte de las máximas autoridades universitarias y sinceramente, al menos para nosotros, no es el socorrido caso de "Madrid y/o España" nos roba. La política de RRHH es muy claramente mejorable a la vez que no sea opaca y hacerla trasparente y sin que se pierdan "papeles", ni existan "documentos secretos", ni se empleen procedimientos distintos a los normativamente establecidos, en los que las la toma de decisiones, por citar solo algunos ejemplos claros de fácil mejora e incluso con repercusión económica como ya he "avisado" en múltiples ocasiones dada mi obligación como funcionario público

escrit per Eduardo L. Mariño 19/jul/19    13:55 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH