diumenge, 20 de setembre de 2020

Sánchez tira de programa sense esments sobre Catalunya

|Pedro Sánchez ha iniciat el seu discurs enlletgint als partits de 'la foto de Colón', en referència a PP, Cs i Vox, el "cordó sanitari" imposat per a impedir un Govern del PSOE: "Es van oblidar d'aquells discursos que reivindicaven les forces més votades", ha subratllat.


En aquest sentit, ha proposat una reforma de la Constitució per a evitar "el bloqueig" en la formació de governs. "No estic proposant l'afebliment de la labor de l'oposició, estic proposant simple i planament que Espanya tingui Govern".


Tampoc s'ha oblidat de llançar missatges als partits independentistes i ho ha fet referint-se a Europa, a la qual el candidat a la presidència ha qualificat de "espai en què se superen les rivalitats nacionalistes". "Quin sentit té aixecar més davanteres internes quan el que hem de fer és derrocar fronteres externes?", ha afegit.


Segons Sánchez, la seva proposta busca que l'Executiu "tingui garanties per a poder ser constituït i reforçar l'estabilitat del sistema". "No es tracta de triar entre esquerra i dreta, estem triant entre que Espanya tingui Govern o no", ha insistit el candidat del PSOE, que ha rebutjat que amb aquesta idea busqui l'"afebliment de l'oposició".


Sánchez ha criticat els pactes de PP i Cs amb Vox en ajuntaments i comunitats autònomes perquè, en la seva opinió, el 28 d'abril els espanyols van votar "avançar i no retrocedir". Per al president, els acords amb Vox "qüestionen" les llibertats i drets civils de les minories" i també "banalitzen" la lluita contra la violència de gènere. També ha apostat per "no qüestionar el nostre model de convivència territorial".


SUPERAR "TENSIONS TERRITORIALS"


Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que per a superar les "tensions territorials", a més de "la invocació de la llei i de la Constitució" serà necessari "un projecte col·lectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista".


"La superació de les nostres tensions territorials no vindrà solament de la invocació de la llei i de la Constitució i de la seva aplicació, sens dubte necessària. Derivarà d'un projecte col·lectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista", ha dit.


Sánchez ha al·ludit així, veladament i sense esmentar-ho, al desafiament independentista a Catalunya, al cap de gairebé mitja hora de discurs en la primera jornada de la sessió d'investidura. Ho ha fet just després d'enumerar els que considera sis grans desafiaments, l'últim dels quals ha estat l'aposta per una UE unida i que no oblidi els seus valors.


En aquest context, s'ha preguntat "quin sentit té fomentar la desunió, la desagregació, la divisió dins d'Espanya", i "aixecar fronteres internes", quan el que fa falta és "més Unió Europea" i "derrocar moltes fronteres externes". "És anar contra la història", ha advertit als independentistes sense dirigir-se expressament a ells.


A més de recalcar que els països europeus només són "gegants entre gegants" si estan junts, però "compten poc" per separat, ha assenyalat que la UE ha estat "l'espai en el qual s'han superat les rivalitats nacionalistes que van portar a dues guerres devastadores" i això per la via de "compartir sobirania, no cedir-la".


Amb aquest argument, ha afegit que Europa "ha de ser també l'àmbit on se superin les rivalitats dins dels països". "L'horitzó superador de les nostres pròpies tensions internes", ha resumit.


NOU PACTE DE TOLEDO


Pedro Sánchez ha reclamat "il·luminar un nou Pacte de Toledo" que "salvaguardi" el sistema públic de pensions, de manera que es lliguin les pensions a l'IPC, s'elimini el dèficit de la Seguretat Social en cinc anys, es reformuli el factor de sostenibilitat conforme a l'acord de 2011 i s'estudiïn noves fórmules de finançament per a garantir el sistema.


Sánchez ha instat en la seva intervenció a "garantir la dignitat en la quantia, la sostenibilitat i la naturalesa pública" del sistema de pensions. "I subratllo això de públic", ha incidit el president del Govern en funcions.


"Aquesta legislatura ha d'il·luminar un nou Pacte de Toledo que salvaguardi la clau de volta de l'Estat de Benestar en un context evidentment exigent", ha manifestat Sánchez, qui ha cridat l'atenció sobre la caiguda en la taxa de natalitat, l'augment de l'esperança de vida i el major ràtio de pensionistes per treballadors en actiu.


"La pregunta és on volem situar a Espanya", ha emfatitzat i, per a això, ha proposat promoure "ocupació digna", en una economia, competitiva i sostenible que garanteixi "pensions dignes" i salvaguardi el sistema públic.


PENSIONS LLIGADES A L'IPC AMB NOVES FÓRMULES DE FINANÇAMENT


En el seu discurs en el debat d'investidura, ha afirmat que hi ha unes bases "molt sòlides" amb les quals es podrà reforçar el sistema públic de pensions en la nova legislatura, ja que en la Cambra Baixa hi ha una "clara voluntat política" d'evitar el minvament del poder adquisitiu de les pensions.


Per això, ha marcat la necessitat de consolidar l'actualització de les pensions "conforme a l'IPC real", reduir la bretxa de gènere en el referit a pensions mínimes i no contributives i reformular el factor de sostenibilitat conforme a l'acord social aconseguit l'any 2011.


Com a mesures específiques planteja conciliar aquests objectius amb l'eliminació, en un horitzó de cinc anys, del dèficit del sistema de la Seguretat Social, per al que el Govern estudiarà "noves fórmules de finançament" que garanteixin el sistema públic de pensions.


A més, s'aprovaran mesures de "reordenació" de bonificacions, alguna cosa sobre el que hi ha acord en el si del Pacte de Toledo, i s'avançarà amb "justícia social" amb el nou Estatut de Treballadors, amb mesures de xoc contra la desocupació.


NOU ESTATUT DE TREBALLADORS


El president del Govern en funcions i candidat socialista a la investidura, Pedro Sánchez, ha promès aquest dilluns que portarà al Congrés "en el menor temps possible" un nou Estatut dels Treballadors "que tingui com a fonament el paradigma del treball decent de Nacions Unides i la OIT", sense renunciar tampoc a derogar "aspectes lesius" de l'última reforma laboral.


Sánchez ha assegurat que la proposta d'aquest nou Estatut dels Treballadors estarà "basada en el diàleg social" i que en ell la contractació indefinida sigui "la forma habitual, ordinària de contractació" i que "proporcioni seguretat jurídica a totes les parts".


"Tot això sense perjudici d'abordar, lògicament de forma urgent, mesures en el marc del diàleg social per a derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral imposada en 2012", ha postil·lat Sánchez.


El candidat ha defensat la necessitat de "actualitzar de forma integral" l'actual Estatut dels Treballadors, perquè considera que les noves plataformes digitals i la robotització "han desfigurat els conceptes d'empresari, treballador per compte d'altri i autònom".


REFORMA DEL REPTA, ESTATUT DEL BECARI I PACTE DE RENDES


En la seva part dedicada a desgranar les mesures que pretén impulsar en l'àmbit laboral, Sánchez ha proposat un Estatut del Becari que eviti l'encadenament de contractes i "fomenti" la seva retribució, mesures per a incentivar la volta de joves emigrats durant la crisi, una llei d'igualtat, la "reordenació i simplificació" dels subsidis per desocupació i un nou pla director per l'ocupació digna.


Així mateix, Sánchez s'ha compromès a modificar en aquesta legislatura el Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA) amb la finalitat que els treballadors per compte propi "cotitzin d'acord als seus ingressos reals" i "equiparar" les seves condicions amb la dels treballadors per compte d'altri.


També ha promès "reforçar el suport" a les empreses de la "economia social" i "impulsar un gran pacte per a la racionalització d'horaris", així com "abordar al costat dels agents socials un pacte de rendes".


"EMERGÈNCIA CLIMÀTICA"


El candidat vol situar a Espanya com a líder en adaptació i mitigació contra el "gran repte de l'emergència climàtica" que permeti convertir el desafiament en una "gran oportunitat de prosperitat i progrés segur per al conjunt de la societat espanyola".


Durant el seu discurs d'investidura, Sánchez ha assenyalat a l'emergència climàtica com el tercer gran repte del país i encara que ha admès que el "desafiament" del canvi climàtic no és específic del país sinó del conjunt de la humanitat, ha insistit que Espanya està "molt exposat", segons "demostren" els episodis d'altes temperatures, les sequeres, l'augment del nivell del mar o els incendis tan "devastadors".


També s'ha referit el candidat a la qualitat de l'aire i ha recordat en aquest sentit que "mata i escurça la vida" de moltes persones a l'any.


"Si no tenim planeta, el que fem en altres àmbits no servirà per a res. Un pot moblar la seva casa sense parets ni teulada?", es plantejava Sánchez.


En aquest sentit, assegura que la societat i especialment la gent jove reclama una actuació immediata per a detenir aquesta "dinàmica suïcida" que està erosionant la casa de tots. "Enfront del canvi climàtic: transició ecològica", ha sentenciat Sánchez.


ESPANYA SERÀ UN REFERENT MUNDIAL DEL FEMINISME


Ha proposat Sánchez en aquesta sessió d'investidura que el nostre país, Espanya, sigui " un referent mundial del feminisme i de la lluita pels drets de les dones. Cada 8 de Març Espanya és notícia a nivell mundial pel seu defensa del feminisme. De fet ha avançat que tant el seu partit -com el seu soci de govern Podemos- ja van desenvolupar propostes per a reduir la bretxa salarial.


De fet ha posat l'accent que el “quart eix del meu programa és el compromís amb la causa feminista i la defensa a ultrança de la igualtat. 1.000 dones han estat assassinades per la violència masclista des de gener de 2003. Les últimes dues, assassinades ahir a Villalba i una altra avui, presumiblement, a Calp. Una abraçada per a les seves famílies".


“No es tracta de millorar aquestes xifres” ha dit Sánchez, “sinó que aconseguir que no hi hagi ni una dona morta més per aquesta causa. Hi ha més dones víctimes. Una de cada tres víctimes de delictes sexuals no cobra la indemnització que li correspon. I d'aquelles que ho reben, la quantitat és irrisòria. Per això el compromís d'Espanya és la implementació del pacte d'Estat contra la violència de gènere. I demana avançar en la definició de feminicidi a la UE. Les dones no només sofreixen violència i agressions, sinó una desigualtat de partida".


Sánchez ha estat rotund “No volem ramats ni llops solitaris als carrers de la nostra ciutat, que violin a les dones, per això modificarem la definició de violació. Una violació és una violació i no volem dubtes en aquesta tipificació”.


LA LEGISLATURA DEL PACTE DE LA CIÈNCIA


En quatre anys, el trànsit de dades es multiplicarà per cinc i per això Sánchez ha parlat de la “internet de les coses i de la intelligència artificial, processos que ja estan transformant el món. "Aquesta és la primera vegada que Espanya està en posició de liderar aquesta revolució digital, perquè som el país europeu amb major cobertura de fibra òptica fins a la llar, amb un 77,4%. Només al nostre país hi ha més fibra que en la suma de les grans economies europees". Per aquest motiu hagi afirmat que "tenim les millors claus del futur".


Pedro Sánchez ha afirmat que "invertirem de forma decidida, convertir a Espanya en un país de referència, perquè no podem permetre'ns ser l'únic país, sobretot de les principals economies, que retrocedeix en I+D+i; és important avançar i arribar al 2% del PIB de mitjana europea".


El candidat a la presidència ha afirmat "que aquesta legislatura ha de ser la legislatura del pacte per la ciència. Un dels objectius, situar-nos en la inversió del 2% del PIB. Crearem una entitat pública de finançament de la innovació, l'emprenedoria, la transformació digital i la transició ecològica". Aprovarem una llei de start-ups. Quan ens referim a l'economia digital també parlem de les pimes. A principis del pròxim any aprovarem el marc estratègic de pimes 2030 i el posarem en marxa de forma immediata. Per això impulsarem un pacte d'Estat per la indústria".


"Dissenyarem 80 noves ofertes associades a la intelligència artificial, als vehicles autònoms, als drons, al disseny de videojocs...". Campos en els quals hi haurà noves titulacions "adaptades" a les preferències dels joves i el mercat laboral. "El nombre d'estudiants que opta per aquesta formació està decreixent, especialment entre les dones. I la demanda de les empreses va en augment”.


"És important apostar decididament per la ciència. Per això la nova llei educativa ha d'atendre aquest problema". En el termini d'un any, "em comprometo davant vostès a incorporar a tots els programes d'FP un mòdul de digitalització".


A més davant els reptes de la transformació digital, Sánchez, avança que el seu govern "impulsarà una carta de drets digitals i crearem un certificat digital per a mesurar l'accés a aquests drets per part del sector privat. Preparant també una estratègia nacional per a la lluita contra la desinformació”, en clara allusió al negatiu efecte que té sobre la democràcia les trucades “fake news”.


"RES QUE VALGUI LA PENA ÉS FÀCIL"


Sánchez s'ha dirigit a Unides Podem en la part final del seu discurs d'investidura i ha demanat al partit liderat per Pablo Iglesias un esforç per a arribar a un acord.


"Procedim de dues tradicions diferents de l'esquerra. Fins ara s'ha parlat molt de les diferències i estem comprovant que no és senzill arribar a un punt trobo. Però res que mereixi pena fàcil", ha emplaçat.


Sánchez ha avisat que PSOE i Unides Podemos tenen damunt "la mirada esperançada de milions de compatriotes" i a ells correspon avançar per a "culminar un acord" i tirar endavant tot el que "uneix" a totes dues formacions: "una societat d'homes i dones lliures i iguals en harmonia amb la naturalesa".


Sánchez, ha mostrat el seu desig, al final de la primera intervenció en la primera sessió del debat d'investidura, d'arribar a "un acord" amb "les forces polítiques" perquè "Espanya avanci".


"Jo he exposat un programa de govern i, ara, a veure si tenim la capacitat de poder arribar a un acord amb les forces polítiques per a fer que Espanya tingui Govern i avanç", ha declarat als periodistes a la seva sortida de l'Hemicicle.


INVESTIDURA EN L'AIRE


El candidat socialista a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, afronta a partir de les 12.00 hores d'aquest dilluns el debat d'investidura al Congrés dels Diputats enmig de les negociacions amb Unides Podem per arribar a contrarellotge a un acord de coalició. Les parts tenen de termini fins dijous que ve, dia de la segona votació, per ratificar un pacte que ha d'incloure un acord programàtic, la nova estructura de govern, així com el nombre de carteres i els noms dels seus titulars que tindrà en el Executiu el partit de Pablo Iglesias.


Segons va revelar, el dissabte 20 de juliol, la vicepresidenta, Carmen Calvo, PSOE i Unides Podem començar el divendres 19 de juliol a negociar després que Pablo Iglesias, acceptés el passat divendres el veto de Pedro Sánchez que no podria estar al Govern , però posant com a condició que tindria un nombre de ministres proporcional als vots obtinguts en els comicis del 28 d'abril i que seria la seva formació la que nomenaria als ministres que li corresponguin, sense que puguin ser vetats.


Pedro Sánchez participa en un acte públic a SevillaDe complir-aquestes condicions, Podem tindria un de cada dos ministeris. Fonts socialistes van revelar la setmana passada que durant les negociacions entre Sánchez i Iglesias, aquest havia exigit una vicepresidència social, les carteres de Treball i Hisenda, així com parcel·les de poder en l'àrea de Comunicació.


L'equip de Podem està encapçalat per Pablo Echenique, mentre que per part socialista el formen Carmen Calvo, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero i la número 2 del PSOE, Adriana Lastra.


Encara Unides Podem havia renunciat a priori a ocupar els denominats ministeris d'Estat, com Interior, Defensa, Justícia o Exteriors, la negociació no és fàcil per la seva pretensió inicial de tenir influència en àrees com Treball o Hisenda, que vertebren assumptes fonamentals per a l'economia i l'Estat del Benestar, com la legislació laboral, la reforma de les pensions o la política impositiva.


En aquest sentit, Carmen Calvo recordava que Podem frustrar la passada legislatura l'acord per reformar les pensions, alhora que explicava que és fàcil trobar-se amb el partit d'Iglesias en la política social, però tenen grans diferències en el model territorial.


Les dues parts hauran d'acordar aspectes substancials com el nombre de vicepresidències i si alguna d'elles és ocupada per algun dirigent de Podem, com Irene Montero. Però també el nombre de ministeris, si s'incrementen les carteres per donar cabuda al nou soci i sobretot que competències tindrà cada departament.


Però per ara no hi ha res tancat. Les converses s'han portat amb molta discreció i hi ha qui apunta que no es tancaran fins hores abans de la segona votació del dijous 25 de juliol.


ERC I BILDU


Si els dos partits aconsegueixen subscriure un acord el camí perquè Sánchez es mantingui a Moncloa quedaria aplanat, ja que els independentistes d'ERC i de Bildu ja han avançat que no bloquejaran la investidura.


El líder del PSOE només tenia garantit fins divendres passat el vot favorable del diputat del PRC, 124 que no són suficients per sortir elegit en la primera votació d'aquest dimarts, ja que necessita la majoria absoluta del Congrés, fixada en 176 vots.


En el cas que arribés a un acord amb els de Pablo Iglesias, Sánchez sumaria els 42 vots a favor de Podem i els seus confluències, en total 166 vots, però tampoc li valdrien per ser investit en aquest primer intent.


SEGONA VOLTA


Així la coses, Sánchez hauria d'esperar 48 hores, fins dijous, quan podria tenir més possibilitats que la seva candidatura triomfi ja que a la segona volta només necessita més vots a favor que en contra.


En aquest cas, l'abstenció d'almenys ERC i Bildu li assegurarien guanyar al bloc de la dreta (PP, Ciutadans i Vox), que reuneixen 147 vots, als quals caldria sumar els dos de Coalició Canària (CC) i dos d'Unió del Poble Navarrès (UPN).


El Ple d'investidura, que tindrà lloc gairebé tres mesos després de les eleccions generals, arrencarà a les dotze del migdia amb el discurs del candidat, que té un temps il·limitat per exposar el seu programa polític de Govern.


La sessió es reprendrà a les quatre de la tarda amb la intervenció dels grups de l'oposició, de més a menys, cada un dels quals comptarà amb 43 minuts d'intervenció: 30 de discurs inicial, 10 de rèplica i 3 de contrarèplica. Es pressuposa que Sánchez anirà responent un per un a tots ells.


'DUEL' AMB CASAT, RIVERA I IGLESIAS


La primera jornada de la investidura finalitzarà amb aquell grup parlamentari que estigui intervenint a les 20.30 hores ja que no es reiniciarà cap debat nou després d'aquesta hora, segons l'acord assolit aquesta setmana per la Junta de Portaveus.


Així, tenint en compte que el president no té límit de temps en els seus torns, es dóna per fet que Sánchez debatrà el primer dia amb Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias i els seus confluències (Unides Podem), ja que es calcula una mitjana de gairebé dues hores de debat per cada grup.


Per tant, no està clar si donarà temps a que a la primera jornada Sánchez discuteixi amb el president de Vox, Santiago Abascal, o si ja aquest 'duel' parlamentari tindrà lloc a partir de les nou del matí de l'endemà, quan es reprendrà el Ple d'investidura.


Després Abascal, serà el torn dels portaveus d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, i del PNB, Aitor Esteban, així com dels diferents partits del Mixt (Junts, Bildu, Coalició Canària, UPN, Compromís i PRC) i acabarà amb la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.


¿SEGONA VOTACIÓ A ÚLTIMA HORA DEL DIJOUS?


Després de les intervencions, es procedirà a la votació, que es fa per crida i cada diputat es posa en peu per proclamar el seu vot, el que porta el seu temps. L'hora en què s'anunciï el resultat marcarà el Ple que caldrà celebrar-48 hores en cas que Sánchez no aconsegueixi aquest dimarts, com es preveu, la majoria absoluta (176 diputats) que es requereix en el primer intent.


Atès que aquesta primera votació no sembla que hagi de produir-se abans de les sis de la tarda, tot apunta que la segona votació, que tindrà lloc el dijous, tindrà lloc a última hora de la tarda. Tot dependrà, però, del temps que dediqui Sánchez a debatre amb els portaveus que intervindran dimarts.


En aquesta segona sessió, el candidat tindrà deu minuts per demanar el suport de la Cambra, i els representants dels grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cada un. En total, una hora més abans de començar la segona votació per crida, en què el candidat ja en té prou amb majoria simple (més sies que nos).


LÍMIT: 23 DE SETEMBRE


En el cas que Sánchez fracassi i no s'aconsegueixi una alternativa viable en els dos mesos posteriors a la primera votació, és a dir fins al 23 de setembre, el Rei, amb la ratificació de la presidenta del Congrés, haurà de dissoldre les Corts Generals al dia següent i convocar noves eleccions 47 dies després, el diumenge 10 de novembre.


Aquesta repetició d'eleccions ja es va produir el 2016 quan, després de la fallida investidura de Sánchez amb suport de Ciutadans de principis de març, van passar els dos mesos sense que prosperés cap candidatura i les Corts es van dissoldre per repetir els comicis el 26 de juny d'aquest any.


Davant el risc que una nova repetició d'eleccions en ple Nadal, els partits van acordar modificar la llei electoral per a introduir una disposició addicional establint que, en els casos de repetició dels comicis per falta d'investidura, s'escurcessin els terminis del procediment electoral, baixant de 54 a 47 dies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH