dijous, 23 de setembre de 2021

La pensió mitjana de les autònomes catalanes és un 30% més baixa que la dels homes

|

Autonomo2 1La pensió mitjana de les dones autònomes a Catalunya l’any 2018 és de 578,33 euros, la qual suposa el 70,2% de la dels homes (824,38 euros) i el 83,6% de la pensió mitjana total, segons el El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).


La diferència de pensions de dones i homes s’explica sobretot per les pensions de jubilació, la quantia mitjana de les quals és la que mostra una diferència més elevada en funció del sexe (875,29 euros els homes i 647 euros les dones).


Aquestes divergències, segons el CTESC, “s’expliquen en gran mesura com el resultat de la diferent participació en el mercat de treball de dones i homes, sobretot de les dones de més edat, amb trajectòries laborals més irregulars i, per tant, amb cotitzacions més baixes”.


L’any 2018, el nombre total de pensions contributives del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya és de 317.627, el 68,3% de les quals són de jubilació. Les pensions del RETA suposen el 18,4% del total de pensions contributives a Catalunya i el 16,2% de les pensions del RETA vigents a escala estatal.


Altrament, el 54% de les pensions del RETA són percebudes per una dona . La distribució d’aquestes pensions segons classe i sexe reflecteix el lligam del sistema de pensions amb la trajectòria laboral de les persones, la qual difereix en funció del sexe. Així, s’observa una major presència d’homes en les pensions de jubilació i incapacitat permanent (són el 56% i el 67,6% de les persones perceptores d’aquestes pensions, respectivament), mentre que el 88,8% de les pensions de viduïtat i el 73,6% de les pensions en favor de familiars tenen com a beneficiària una dona.


RÈGIM GENERAL I RÈGIM ESPECIAL D’AUTÒNOMS


Una altra qüestió a considerar és que la pensió mitjana del RETA l’any 2018 (691,5 euros) és el 37,7% més baixa que la del Règim general (RG), la qual és de 1.110,3 euros.


Així, si bé en els dos règims el percentatge més elevat de pensions es troba en el tram dels 600 als 800 euros, en el RETA aquesta proporció és del 39,2%, mentre que en el RG és del 24,4%. A partir dels 800 euros, el nombre de pensions disminueix, sobretot en el RETA.


Però la divergència més gran entre ambdós règims es troba en el nombre de pensions amb les quanties més elevades. Així, les pensions del RETA de més de 1.600 euros són escasses: només representen el 2,1% del total, front al 21,7% en el RG.


A partir dels 2.000 euros, aquesta circumstància encara es posa més de manifest, atès que les pensions del RETA superiors a aquesta quantia suposen l’1,1% del total, mentre que en el RG aquest percentatge és del 13,2%. Com a causa principal del descrit anteriorment, cal ressaltar que l’any 2018 el 85,8% dels treballadors autònoms persones físiques cotitzen per la base mínima.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH