dijous, 16 de juliol de 2020

L'Audiència Nacional deixa en llibertat els dos CDR que quedaven a la presó

|

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat aquest divendres fiances per a Jordi Ros i Germinal Tomàs, els dos membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) investigats per terrorisme que encara romanien a la presó provisional, seguint així el criteri adoptat per la Sala penal.


Segons les actuacions del jutge, Ros podrà eludir la presó previ pagament de 30.000 euros, mentre que Tomàs haurà d'abonar 15.000 euros. Són les fiances més altes imposades al grup de CDR detingut el passat 23 de setembre i que segueixen imputats per pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i conspiració per a cometre estralls.


Va ser la Secció Segona de la Sala penal la que va obrir la porta a la sortida de tres investigats, Guillem Xavier Duch, Eduard Garzón i Xavier Buigas, previ pagament de fiances de 5.000 euros. Dies després, el jutge va fer el propi respecte a Ferran Jolis, ja que cap dels quatre formava part del 'nucli productor' d'explosius.


No obstant això, el mateix dia els magistrats José Ricard de Prada, Fernando Andreu i María Fernanda García Pérez va acordar fiança de 10.000 euros per a Alexis Codina, qui sí havia manipulat les substàncies precursores d'explosius. Així doncs, i després de rebre escrits de les defenses de Ros i Tomàs, l'instructor ha decidit seguir el criteri de la Sala, encara que imposant-los fiances majors.


Però abans d'argumentar els motius per a permetre la sortida de presó dels dos detinguts, García Castellón fa una defensa de la recerca per terrorisme que dirigeix des de fa més d'un any i que va desembocar en les detencions de nou persones, set de les quals van ingressar a la presó provisional.


En aquest sentit, afirma que el fet que aquest grup no hagi estat declarat oficialment com a terrorista, al no haver-hi encara una sentència judicial que així ho acrediti, no significa que no hi hagi indicis de la "naturalesa terrorista de l'organització a la qual pertanyen" els imputats.


Aquesta organització, l'Equip de Resposta Tàctica (ERT) tal com ells mateixos la denominaven, "resulta d'acord amb les últimes tendències legislatives i jurisprudencials que han abordat el tema de la irrupció i proliferació de grups terroristes immersos com ocorre recentment en l'islamisme violent, on prevalen les estructures horitzontals en detriment de les verticals".


TRACTATS DE L'ONU I LA UE


El magistrat cita aquí el Conveni de Nacions Unides per a la Repressió del Finançament del Terrorisme i la Posició Comuna de la UE sobre aquest assumpte per a sustentar la seva afirmació tant pel que fa a la finalitat de les organitzacions terroristes com als requisits per a ser considerat integrant d'elles.


"Les característiques de l'organització criminal a la qual pertanyeria el sol·licitant de llibertat són conformes amb les noves modalitats de terrorisme que han aparegut en l'escena criminal interestatal i mundial, a les quals els legisladors han de fer front per a evitar els seus nocius efectes", subratlla.


A part de citar jurisprudència de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, també acudeix el jutge al Codi Penal espanyol per a recordar que estableix que són delictes de terrorisme els que es cometen amb una d'aquestes finalitats: subvertir l'ordre constitucional o suprimir o desestabilitzar greument el funcionament de les institucions, alterar greument la pau pública, desestabilitzar greument el funcionament d'una organització internacional i provocar un estat de terror en la població.


"Tot el que s'ha dit concorre en l'organització a la qual pertany el senyor Tomás Abueso com a resulta de l'actuat i com fins i tot li atribueix algun dels subjectes del grup al qual pertany", explica García Castellón, que recorda que la recerca ha posat de manifest que l'ERT era una organització tenia una "estructura estable i permanent en el temps que pretenia instaurar la república catalana per qualsevol via, inclosa la violenta".


"S'ha evidenciat l'existència de grupuscles de persones molt radicals, dins dels CDR, anomenats 'comitè d'accions', els qui estan disposats a dur a terme les accions més greus, les quals tindrien una gran repercussió en els mitjans de comunicació i aconseguint amb això donar major visibilitat al conflicte separatista, amb l'objectiu final d'aconseguir la materialització de la separació de la comunitat autònoma de Catalunya de la resta d'Espanya", constata l'instructor.


ACCIONS RÀPIDES I REACTIVES


Aquests 'comitès d'accions', apunta, "serien autònoms en la presa de decisions a l'hora de realitzar les seves accions, buscant amb això que siguin ràpides i reactives amb l'objectiu final d'aconseguir aquesta repercussió en els mitjans". Alguns dels investigats van intervenir en la "planificació, dinamització i consecució en la totalitat dels altercats més rellevants realitzats pels sectors independentistes durant els anys 2017, 2018 i 2019 a Catalunya, com l'intent de sabotatge durant un trasllat dels presos de la causa del 'procés'.


"Ens trobem davant una cèl·lula fortament organitzada i clandestina, integrada en el paraigua dels CDR, els membres dels quals advoquen per un augment manifest de la radicalitat en les seves accions, als quals els elements probatoris trobats situaven en un avançat estadi respecte a la confecció de materials explosius i/o incendiaris susceptibles de ser utilitzats en accions que comprometien greument la integritat de persones i béns", expliquen les actuacions.


Per tot això, el magistrat afirma que "no es pot qüestionar l'absència d'indicis incriminatoris que justifiquen el manteniment de la mesura" de presó provisional, atès que les recerques realitzades aporten "indicis racionals clars" tant dels plans de l'organització com de la participació de Germinal Tomás Abueso i Jordi Ros en el "nucli productor" del ERT encarregat de la "manipulació, confecció i preparació de substàncies amb la finalitat de ser convertides en compostos explosius i incendiaris".


ASSAJOS A PETITA ESCALA


En el cas de Ros, diu que "ha estat manipulant substàncies químiques amb la finalitat d'aconseguir Tèrmit, Cloratita i altres explosius" així com ha utilitzat el domicili dels seus propis pares com a "laboratori" per a fer "assajos a petita escala" i el del també investigat Alexis Codina per a proves de major envergadura. A més, se li va intervenir material que evidencia "la intencionalitat" d'aprendre i practicar fabricació de substàncies d'aquest tipus.


Mentrestant, "l'aportació de Germinal Tomás seria una peça clau en l'èxit del pla delictiu, ja que participava en la fase d'elaboració i producció dels compostos explosius i incendiaris sense els quals no podria dur-se a terme el propòsit perseguit per l'organització terrorista". L'acte exposa que està "profusament documentada" la seva participació en les activitats que desenvolupaven en aquest sentit els ERT en 'el laboratori'.


L'instructor explica tots aquests indicis al llarg de 10 pàgines de les actuacions, si bé en la número 11 considera que al marge d'això ha de modificar-se la situació dels dos investigats atenent "fonamentalment les seves circumstàncies personals" i, en concret, al seu arrelament social. Tots dos tenen un domicili concret en el qual conviuen amb les seves parelles. Tomás Abueso a més té fills i una ocupació, mentre que Ros compta amb la "perspectiva fundada" de trobar-ho.


Per això, García Castellón aprova que amb una fiança de 30.000 euros en el cas de Ros i de 15.000 euros en el de Abueso, puguin sortir de presó. Ha de comparèixer setmanalment davant el jutjat més pròxim a la seva casa, i respectar la prohibició de sortir d'Espanya i lliurar el seu passaport.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH