Abertis eleva a 3.325.000 la seva reclamació a l'Estat

|

Abertis xifra en 3.325.000 d'euros l'import que reclama a l'Estat per les inversions i els descomptes en el peatge que la companyia va realitzar en un tram de l'autopista AP-7 a Catalunya en virtut d'un acord assolit el 2006 amb el Govern de llavors.


autopistes


La reclamació es refereix a més a la propera via de pagament en concloure el seu contracte de concessió, aixecar el peatge i tornar a l'Estat. Es tracta dels trams Tarragona-Barcelona i Barcelona-La Jonquera de l'AP-7, que vencen a 31 Agost de 2021.


De l'import total que Abertis reclama per aquesta via, 948 milions corresponen a les obres de millora i ampliació que la companyia, a través de la seva filial Acesa, va realitzar en el seu dia a l'autopista.


Els 2.376.000 d'euros restants són la compensació acumulada que l'empresa calcula que ha de rebre pel descens del volum del trànsit.


El Ministeri de Transports ha d'afrontar la primera part d'aquesta factura, és a dir, els 948 milions corresponents a les obres, quan conclogui el contracte de concessió, a l'agost de 2021.


De la seva banda, el pagament de la quantitat relacionada amb el tràfic dependrà del que llavors decideixi el Tribunal Suprem, instància judicial a la qual ha desembocat el desacord que Abertis i l'Estat tenen sobre aquesta suma des de 2011.


Al començament de 2017, la signatura d'autopistes ara controlada per Atlantia i ACS va aconseguir una sentència favorable a rebre aquest pagament del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), si bé el llavors Ministeri de Foment la va recórrer al Suprem.


L'Alt Tribunal es va pronunciar al juliol de l'any passat, però només per a "diferir" la seva decisió sobre l'assumpte fins a la fi del contracte de concessió.


Tot i això, Abertis assegura que, després d'aquest pronunciament del Suprem, "manté, amb més convicció si és possible, la solidesa dels seus arguments jurídics, basats en el propi conveni que l'Administració concedent i la concessionària van signar per raons d'interès general" , segons indica la companyia en el seu informe anual de 2019.


L'import de la reclamació va creixent anualment, de manera que el referit suma total de 3.325 milions que sumava al tancament de l'any passat suposa un augment del 12,6%, quan a la conclusió 2018 era de 2.951.000.


CONTENCIÓS AMB ORIGEN EN 2006


Aquest contenciós entre Abertis i l'Estat té el seu origen en l'acord que el 2006 el grup va signar amb el Ministeri de Foment llavors dirigit per Magdalena Álvarez i aprovat per Reial Decret en Consell de Ministres.


En virtut d'aquest pacte, l'empresa es va comprometre a realitzar obres d'ampliació i millora en els referits trams de l'AP-7 i a aplicar descomptes en els seus peatges. Per la seva banda, l'Estat s'avenia a assumir el risc de trànsit de l'autopista en el cas que el nombre d'usuaris no arribés a certs nivells.


No obstant això, en 2011, després del canvi de color de Govern, el llavors Ministeri de Foment va començar a plantejar dubtes sobre la interpretació d'aquest acord pel que fa a les compensacions per trànsit. Llavors es va obrir un infructuós intercanvi de consideracions i informes entre Abertis i el Govern, i el contenciós finalment va derivar en els tribunals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH