El Govern central prorroga el teletreball dos mesos pel coronavirus i reforça les multes per ERTOs fraudulents

|

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret llei, amb més de 30 mesures econòmiques, entre les quals s'inclou prorrogar durant dos mesos el caràcter preferent del teletreball, així com el dret dels treballadors amb deures de cura a adaptar o reduir la seva jornada laboral.


Nadia Calviño Consell Ministres març


Així ho ha anunciat la vicepresidenta tercera de Govern central i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.


La norma contempla l'accés a les prestacions per atur dels treballadors que, estant en període de prova, van veure extingit el seu contracte laboral a partir del 9 de març, i dels que van extingir voluntàriament el seu contracte de treball a partir de l'1 de març per explicar amb una altra oferta laboral en ferm que finalment va decaure.


"Es completa així el dret d'accés a les prestacions per desocupació d'un conjunt de treballadors que havien quedat exclosos dels Reials-Decret lleis anteriors", ha destacat Calviño.


El Govern central ha modificat la regulació dels expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTEs) per força major perquè puguin accedir-hi aquelles empreses que pertanyen a sectors essencials però els ingressos s'han vist minvats per la restricció de la mobilitat. Ara se'ls permetrà presentar un ERTO per incloure treballadors no indispensables per a la seva activitat essencial (força major parcial).


Els treballadors fixos-discontinus podran incorporar-se a ERTOs o rebre una prestació de 90 dies encara que haguessin esgotat l'atur o no hagin cotitzat.


El Govern central ha reforçat en aquesta norma els mecanismes de control i sanció recollits en el Reial decret llei, de 27 de març, per als ERTOs, configurant una sanció específica a les empreses que presentin sol·licituds fraudulentes per a l'obtenció d'aquest procediment.


La responsabilitat empresarial implicarà en aquest supòsit la devolució, per part de l'empresa, de les prestacions indegudament percebudes pels seus treballadors.


El decret preveu una rebaixa de cotitzacions per a determinats treballadors agraris que tinguin períodes d'inactivitat aquest any, així com una simplificació del procediment per ajornar els deutes de la Seguretat Social.


Els autònoms tenien de termini fins al mes de juny de 2019 per optar per alguna mútua col·laboradora de la Seguretat Social per a la gestió de determinades prestacions. El Reial decret llei aprovat avui permet que, els que es disposin a fer la sol·licitud de cessament d'activitat puguin optar, al mateix temps, per una mútua perquè aquesta els pugui reconèixer el dret i facilitar la seva tramitació.


Igualment, poden sol·licitar la prestació d'Incapacitat Temporal a partir d'aquest moment també en la mútua per la qual optin.


De manera extraordinària, la norma estableix que el Fons Obligatori d'Educació i Promoció de les cooperatives podrà dedicar-se, durant un període limitat, a qualsevol acció que contribueixi a frenar o pal·liar els efectes de la crisi sanitària derivada de la Covid-19. Es podrà fer mitjançant accions pròpies, donacions a entitats públiques o privades o la dotació de liquiditat a la pròpia cooperativa, establint-se la devolució de l'esmentat fons en el termini de deu anys.


Calviño ha subratllat que la decisió de prorrogar el caràcter preferent del teletreball, sempre que sigui possible, es deu al fet que ha demostrat ser una mesura "tremendament eficaç" per donar continuïtat a l'activitat econòmica en una situació excepcional com l'actual. "Ha estat una de les principals lliçons d'aquesta crisi", ha dit la vicepresidenta.


El Govern central ha aprovat prorrogar durant dos mesos l'article que permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec (fins a segon grau), i és possible una reducció del 100% de la jornada (en aquest cas sense sou), sense que puguin ser sancionats o acomiadats per això.


A aquest dret poden acollir treballadors per compte aliè que acreditin deures de cura pel que fa a el cònjuge o parella de fet, així com respecte dels familiars per consanguinitat, fins al segon grau.


La reducció de jornada s'ha de comunicar a l'empresa amb 24 hores d'antelació. Aquesta, segons el Govern central, "és una mesura fonamental per afavorir la conciliació i la coresponsabilitat i s'entendrà com el dret individual de cada un dels cuidadors".

relacionada Amplificadors de senyal: l'article més cotitzat en temps de teletreball
relacionada Pautes per evitar riscos en el teletreball

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH