divendres, 30 de octubre de 2020

Gual (CaixaBank) avisa que el xoc econòmic pot durar fins a dos anys

|

El president de CaixaBank i vicepresident del Cercle d'Economia, Jordi Gual, ha avisat que el xoc econòmic de la crisi del coronavirus es pot allargar fins a dos anys: "Hem d'estar preparats per a una situació que es prolongui dotze, divuit mesos, tal vegada fins i tot 24".


Ho ha dit aquest dijous a la sessió telemàtica 'Reflexions polítiques, econòmiques i sanitàries al voltant d'una pandèmia' organitzada pel Cercle d'Economia, al costat del professor d'Economia Ramon Marimon.


Gual ha explicat que alguns sectors trigaran mesos a recuperar-se i no podran operar amb normalitat fins que no es tingui un control "efectiu" de la pandèmia, el que també ha assenyalat que pot repercutir en el conjunt de l'economia.


Ha indicat que en un principi es pensava que la crisi del coronavirus era una xoc temporal però que s'ha acabat veient que el control d'aquest virus i les seves conseqüències "portarà temps".


"El més probable és que tinguem una caiguda que es prolongui en el temps perquè el producte potencial de l'economia està caient i una recuperació que sigui mes feble", ha sostingut.


El vicepresident de l'Cercle d'Economia, Jordi Gual, i el professor Ramon Marimon.

El vicepresident del Cercle d'Economia, Jordi Gual, i el professor Ramon Marimon


MÉS UNIÓ MONETÀRIA


El vicepresident del Cercle d'Economia ha defensat avançar cap a la unió monetària completa "amb una pota fiscal realment fort" per afrontar millor la crisi econòmica i social provocada per l'emergència sanitària del coronavirus.


Ha assenyalat que la política fiscal espanyola s'emmarca dins de l'euro i que, si no s'avança en aquesta unió monetària entre els estats que la comparteixen, el context que vindrà serà "molt difícil".


Per al directiu, els països europeus superaran l'actual recessió si van "tots de la mà", en compartir mercat i moneda, i ha fet una crida a cooperar entre els diferents estats membre.


Així mateix, ha considerat que les polítiques aprovades pel Govern en els primers mesos de la crisi del Covid-19 han estat "molt encertades", amb l'atenció als més vulnerables des del punt de vista social i el manteniment de la despesa des del macroeconòmic.


Gual ha remarcat que l'efectivitat d'aquestes polítiques dependrà de la seva "contundència" i la situació financera dels agents afectats per la caiguda d'ingressos que ha provocat la crisi, a més del règim monetari de cada país i les possibilitats de la seva política fiscal.


UNA CRISI "INÈDITA"


El president de CaixaBank ha exposat que la crisi del Covid-19 és "inèdita" i també ho és la seva magnitud, ja que mai abans havia passat i és al mateix temps un xoc de demanda i d'oferta, a més d'afectar l'economia real i no a la financera.


Ha rebutjat comparar-la amb crisis anteriors perquè la naturalesa d'aquesta és diferent: s'ha posat a l'economia "al congelador", de manera que ni es produeix ni es generen rendes i el PIB cau immediatament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH