diumenge, 17 de octubre de 2021

El Consell de Ministres aprova la pròrroga dels ERTOs i de la prestació d'autònoms fins al setembre

|

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres en una reunió extraordinària un Reial decret llei pel qual es prorroguen fins al 30 de setembre els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs) associats al Covid-19 i la prestació extraordinària per a autònoms l'activitat s'hagi vist minvada amb la crisi.


La ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero, intervé en la roda de premsa després de la celebració d'un Consell de Ministres extraordinari aquest divendres.Les dues pròrrogues són fruit de les negociacions que ha mantingut el Govern, en el primer cas, amb CCOO, UGT, CEOE i Cepime i, en el segon, amb ATA, UPTA i UATAE.


La portaveu de Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha agraït el "diàleg sincer i la voluntat decidida" dels agents socials per arribar a un acord. "Quan aixequem la mirada més enllà dels interessos particulars, legítims, quan s'observa al conjunt de la societat amb generositat s'aconsegueixen resultats òptims i beneficiosos", ha apuntat Montero, que ha destacat que els ERTOs ajuden a frenar la "hemorràgia" en el mercat laboral.


Segons Montero, el Govern es manté "ferm en la seva obstinació" de protegir les rendes dels treballadors i dels autònoms. "Després d'aquest Consell de Ministres, Espanya és un país millor i compta amb una major protecció social", ha reiterat.


En el Reial decret llei destaquen dues mesures en relació als ERTOs: el manteniment dels de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l'activitat i la possibilitat que les empreses que es vegin obligades a tancar de nou per culpa d'un rebrot del coronavirus puguin acollir-se a aquests procediments.


Als ERTOs de força major total vigents actualment se'ls aplicarà una exempció en les cotitzacions empresarials del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre en el cas d'empreses amb menys de 50 treballadors. Per a les empreses amb més de 50 empleats, l'exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre. Aquests percentatges són menors que els establerts fins al 30 de juny, que eren del 100% per a les empreses amb menys de 50 treballadors i del 75% per a les de més de 50, però a canvi aquesta figura no desapareix amb l'arribada del 30 de juny.


En el cas d'empreses que actualment estan actives però que es vegin obligades a tancar com a conseqüència d'un rebrot de virus, es permetrà que puguin acollir-se a un ERTO de força major total, que comptaria amb una exoneració de quotes per a les empreses del 80% si la seva plantilla és inferior a 50 treballadors i del 60% si té més de 50 treballadors.


Per als ERTOs de força major parcial i els ERTOs per causes objectives (tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció), les exoneracions a les empreses serien les mateixes: per a les empreses de menys de 50 treballadors arribarien al 60% pels treballadors que tornessin a l'activitat i el 35% pels que seguissin al ERTO, mentre que per a les de més de 50 treballadors serien del 40% per cada treballador que es reincorporés al seu lloc i deL 25% pel que seguís al ERTO.

Els ERTOs de causes objectives passarien així a tenir exempcions de quotes, abans només aplicables als ERTOs de força major. L'objectiu és facilitar la transició dels segons als primers ara que ja ha finalitzat l'estat d'alarma. Així, les empreses i entitats afectades per ERTOs de força major hauran de procedir a reincorporar als treballadors, primant els ajustos en termes de reducció de jornada.


Les prestacions per desocupació associades als ERTOs (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència i que impliquen 'comptador a zero') es mantindran fins al 30 de setembre, llevat de les dels fixos discontinus, que es prolongaran fins al 31 de desembre.


LES EMPRESES A ERTOs NO PODRAN CONTRACTAR


La norma prohibeix a les empreses en ERTOs la realització d'hores extraordinàries, l'establiment o la represa d'externalitzacions de l'activitat i la concertació de nous contractes. Només podran contractar o externalitzar tasques si els treballadors del seu centre de treball no poden per formació, capacitació i altres raons objectives o justificades, realitzar les funcions encomanades a l'empleat que es contracta o l'externalització.


La nova regulació que es dóna fins al setembre s'estén als ERTOs per causes objectives la prohibició de acollir-se a aquest procediment si l'empresa té domicili en un paradís fiscal. Tampoc podrà repartir dividends, excepte si abona prèviament l'import de les exoneracions gaudides. Aquesta limitació no és aplicable a les empreses que, a 29 de febrer d'aquest any, tinguessin menys de 50 treballadors en plantilla.


Al mateix temps, s'estén el compromís de manteniment de l'ocupació de sis mesos a les empreses que realitzin ERTOs per causes objectives. Per a les empreses que es beneficiïn per primera vegada de les exoneracions de cotitzacions associades a aquests ERTOs, el termini de sis mesos en què estaran obligades a mantenir l'ocupació es computa a partir de entra en vigor del nou decret.


La norma mantindrà fins al 30 de setembre la "prohibició" que va establir el Govern a l'acomiadament per causes objectives i la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat.


PRESTACIÓ D'AUTÒNOMS


El Consell de Ministres també ha aprovat la pròrroga fins al 30 de setembre de la prestació extraordinària per a treballadors autònoms que es va habilitar a mitjans de febrer per a aquells que tinguessin pèrdues d'ingressos considerables.


Les mesures aprovades inclouen una pròrroga de l'exempció de les quotes de la Seguretat Social per als autònoms que vinguessin percebent la prestació extraordinària fins al 30 de juny. Així, aquests treballadors no pagaran la quota de juliol i tindran una exempció del 50% a l'agost i del 25% al setembre, cosa que, segons Seguretat Social, suposarà un estalvi mínim de més de 500 euros per autònom durant els propers tres mesos.


Per aquells l'activitat encara segueixi molt afectada pels efectes de la pandèmia, podran accedir a la prestació ordinària per cessament d'activitat si la seva facturació en el tercer trimestre és un 75% més baixa que la del mateix període de l'any passat, sempre que seus rendiments nets en el període no superin una quantia equivalent a 1,75 vegades el SMI del trimestre.


Aquesta possibilitat, que serà compatible amb l'activitat, suposa, segons el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, un benefici econòmic mínim de 930 euros al mes per treballador al sumar la prestació econòmica equivalent al 70% de la base reguladora i l'exoneració de les quotes per contingències comunes.


Per accedir a aquesta prestació ordinària compatible amb l'activitat no serà necessari esperar que acabi el trimestre, ja que es podrà sol·licitar en qualsevol moment i posteriorment es realitzarà una verificació de l'acompliment dels requisits. Els autònoms tenen la possibilitat de renunciar a la prestació durant aquests tres mesos si veuen recuperada la seva activitat.


A més, s'estableixen ajuts específics al col·lectiu dels autònoms de temporada. Si és el cas, podran accedir a la prestació extraordinària (del 70% de la base reguladora més l'exoneració de les cotitzacions socials) amb efectes des de l'1 de juny fins al 31 d'octubre.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH