dimecres, 23 de setembre de 2020

Experts pronostiquen que la normalitat no arribarà fins d'aquí a dos anys "com a mínim"

|

Experts subratllen la importància de les investigacions per trobar una o diverses vacunes contra la Covid-19, ja que és "l'única teràpia que tenim per eradicar aquest virus", al temps que estimen que estimen que el repte després de la pandèmia serà "tornar a la situació de normalitat anterior, cosa que pot portar un parell d'anys, com a mínim ".


Un sanitari es fa el test per diagnosticar el Covid-19, foto d'arxiu


Així s'ha posat de relleu en el cicle de webinars organitzat per la Càtedra MySphera a la Universitat Politècnica de València (UPV). Es tracta d'una sèrie de xerrades digitals que s'han reunit durant els mesos de juny i juliol a destacades personalitats i professionals de diverses entitats i empreses del sector sanitari i tecnològic, tant nacional com internacional.


Una de les idees més repetides al llarg d'aquestes trobades, segons informa la Politècnica, ha estat la "ferocitat i virulència" d'aquesta pandèmia.


"Si algú estava preparat, que aixequi la mà. Això era una cosa de llibres de ciència ficció i de pel·lícules catastrofistes. Jo vaig ajudar a redactar el pla de catàstrofes de l'Hospital Vall d'Hebron, en ell, visualitzem tot tipus de situacions, des accidents aeris, atemptats terroristes, intoxicacions massives, accidents de tota mena, incendis però ningú va imaginar que pogués arribar una pandèmia d'aquest estil. el nostre model de pandèmia és la de grip de tots els anys i està més que clar que el que estem vivint no té res a veure amb la grip estacional ", declara Juan Antonio Hueto, coordinador de Processos Quirúrgics dels Hospitals de l'Institut Català de Salut.


Hueto afirma que la pandèmia ens ha fet veure que el sistema sanitari espanyol que no era tan fort com nosaltres pensàvem, degut entre altres raons a la descapitalització a la qual se li ha sotmès els darrers anys. Lamenta també la manca de decisions ràpides davant de virus així com la falta de suport de la societat o la desprotecció a què s'ha sotmès a la gent gran.


"Ara, el repte que hem d'afrontar en aquesta postguerra de l'Covid és tornar a la situació de normalitat anterior. I això ens portarà un parell d'anys, com a mínim", augura.


Per tornar a aquesta normalitat, durant aquests webinars es va incidir en la importància de la vacuna, "l'única teràpia que tenim per eradicar aquest virus o al menys portar-lo a uns nivells que siguin manejables pels diferents sistemes sanitaris i per l'economia global", apuntar Hueto.

I en aquest mateix sentit s'expressava José Paguen, professor de Salut Pública a la Universitat de Nova York i director de la Junta de Govern del Sistema d'hospitals de la ciutat de Nova York.


L'especialista afirma que s'aixeca cada dia "desitjant obrir els ulls i comprovar que tot va ser un somni, horrible, sí, però un somni". En la seva opinió, la gestió --i el impacte-- de la Covid-19 a nivell mundial ha estat molt dispar i la política, la ideologia i la pròpia cultura de cada país ha influït significativament en aquesta heterogeneïtat de models.


I sobre la vacuna, és rotund a l' "demanar líders que traslladin un missatge molt clar de la seva importància com a solució a aquest problema".


El professor de la Universitat de Nova York assegura també que la Covid-19 ha provocat una revolució tecnològica que no té marxa enrere i que quedarà arrelada al sistema.


"Per exemple, crec que la telemedicina va arribar per quedar-se. També aquesta pandèmia ha obert les portes a altres tecnologies, com l'ús d'apps per analitzar i gestionar l'expansió de virus; i fins i tot a altres que permetran que els hospitals siguin més eficients i funcionin millor, a l'reduir la quantitat de pacients que puguin coincidir en un lloc, organitzar els fluxos de persones, organitzar les cites, etc. ", apunta Pagán.


TRANSFORMACIÓ DIGITAL


Ara bé, al menys en el cas d'Espanya, durant aquests webinars va quedar clar la necessitat d'una transformació digital de la nostra sanitat, que vagi més enllà de la teleconsulta. Una transformació que té un triple eix de millora, segons va exposar juliol Jesús Sánchez, des del Grup Telefónica.


En els últims anys, Sánchez lidera l'equip de projectes de Sanitat Digital i centra la seva activitat en la direcció de projectes de transformació digital de la sanitat, la telemedicina i la privacitat de les dades sanitàries.


En la seva opinió, aquesta transformació digital se centra primer en la satisfacció del pacient, "perquè amb aquesta transformació hi haurà pacients el acostament al sistema sanitari serà més còmode".


"Té a veure també amb la seva pròpia salut-està demostrat científicament que hi ha intervencions remotes que ajuden a millorar el seu estat. I està relacionat igualment amb l'eficiència a l'hora d'emprar els recursos. En els tres nivells, la transformació digital és clau" , assenyala Julio Jesús Sánchez.


En aquest mateix sentit es van expressar des de Medtronic Germán Gutiérrez (Integrated Health Solutions Business Director), i Jorge Posada (IHS Innovation Portfolio Manager; Project Manager ACTIVAGE).


En la seva opinió, "ha quedat clara la gran oportunitat de futur i de present que suposa la digitalització, per millorar els serveis, els resultats en salut i la seguretat i experiència de pacients i professionals al temps que mantenim els costos en nivells assumibles".


APPS DE RASTREIG


Sobre quines eines són clau per respondre a una pandèmia, el Juliol Jesús Sánchez es va referir, entre d'altres, a les apps de rastreig.


"L'OMS hauria d'haver tingut des del primer moment, però no va ser així i Apple i Google, les administracions de diferents països, etc.van haver de desenvolupar les seves aplicacions a corre-cuita. Com es tracta d'estar més alerta per a la següent pandèmia - perquè aquestes ocorren, és quelcom inherent a la biologia humana- l'app de rastreig hauria d'estar a punt per llavors ", va afegir.


"Si hi ha una evidència clara que deixa al seu pas la crisi sanitària global és la necessitat d'evolucionar. Un progrés necessari tant a nivell social com en un sector que ha estat clau en els moments més crítics de la pandèmia, la sanitat. Una conjuntura que ha posat en relleu l'inevitable avanç que hem de dur a terme de la mà de la digitalització i la tecnologia.


Elements que fins al moment hem tingut a l'abast de la nostra mà, però que, en molts àmbits, com el sanitari, no han estat explotats al màxim ", conclou Vicent Traver, director del grup SABIEN-ITACA de la Universitat Politècnica i coorganitzador d'aquests trobades.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH