diumenge, 24 de gener de 2021

Les pensions de jubilació es reduiran un 30% en el futur

|

Els pensionista del futur no rebran una pensió de l'Estat tan 'generosa' com la que reben els actuals jubilats. Si en l'actualitat, sempre depenent de diversos factors, un pensionista pot percebre al voltant del 80% del seu últim salari, en el futur aquest percentatge es reduirà fins al 40%. I a això cal sumar que l'edat de jubilació s'haurà retardat dels actual 65 anys a més de 67.

JubiladosviajeEl Banc d'Espanya va emetre fa uns dies un informe en què assegurava que cada jubilat percep de mitjana 1,74 euros de l'Estat per cada euro que ha cotitzat al llarg de la seva vida laboral, tot i que els jubilats amb les pensions més altes pot multiplicar aquesta quantitat fins a percebre 3,86 euros per cada euro cotitzat. Cal tenir en compte que la despesa en pensions suposa el 31 5 de la despesa de totes les administracions.


REFORMA

L'última reforma de les pensions que es va dur a terme en 2001 va implicar diversos canvis importants en el sistema de pensions. En primer lloc, es va variar sensiblement el període dels anys cotitzats per calcular la pensió, augmentant dels 15 anys cotitzats sobre els quals es calculava fins al 2012, als 25 sobre els quals es calcularan les pensions a partir del 2022. Això pot significar que aquelles treballadors que hagin vist augmentat el seu salari en els últims anys de la seva vida laboral no es veuran especialment afavorits si anteriorment havien tingut una base de cotització més baixa.


A això s'afegeix el fet que l'edat de jubilació ha anat pujant progressivament i en 2027 se situarà en els 67 anys en lloc de en els 65 i 10 mesos en què està fixada actualment, encara que els que hagin cotitzat 37 anys poden jubilar-se els 65. En 2027, l'edat de jubilació seran els 67 anys, excepte per a aquelles persones que hagin cotitzat 38 anys i 6 mesos, que podran fer-ho als 65 anys.


Cal tenir en compte, a més, una altra sèrie de factors. Segons una informació publicada per La Razón, el període mínim de cotització que dóna accés a la pensió contributiva, de 15 anys, permet percebre un 50% d'aquesta base reguladora. Els anys de cotització addicionals permeten assolir un percentatge superior de base reguladora, fins arribar al 100%. L'accés a la pensió completa es troba en fase d'increment gradual. Així, entre 2020 i 2022 (inclosos), s'exigiran el menys 36 anys cotitzats. Entre 2023 i 2026 (inclosos), al menys 36 anys i mig de cotitzacions. I en 2027 i anys successius, el 100% de la pensió s'aconseguirà a l'haver cotitzat un mínim de 37 anys.


DIFERÈNCIES

En tot aquest assumpte cal tenir en compte, a més, que l'augment de la mitjana d'edat de les persones i la rebaixa de les que treballen implica una retallada en els ingressos de les administracions públiques. Segons els últims càlculs, a tot Europa la força de treball de reducirá de 333 milions a 302 milions de persones el 2050.


D'altra banda, la rebaixa de l'80% a l'49% de l'últim sou percebut aproparà les pensions espanyoles a les europees, que són una mitjana del 52% de l'últim sou dels treballadors, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE ). Països com França (60%), Portugal (74,4%), Alemanya (38,7%) o el Regne Unit (21,7%) tenen en tots els casos taxes inferiors a la mitjana actual espanyola.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH