dimarts, 20 de octubre de 2020

Els consells de Caixabank i Bankia preveuen estalviar 770 milions amb la fusió

|

El grup resultant de la fusió de Caixabank i Bankia preveu uns estalvis anuals de 770 milions d'euros i la generació de nous ingressos per import de 290 milions d'euros, segons la presentació remesa aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) .


Caixabank
En concret, els consells d'administració dels dos bancs han aprovat l'equació de bescanvi de 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia.


El preu pactat inclou una prima de el 20% sobre l'equació de bescanvi a tancament del 3 de setembre, abans de la comunicació a el mercat de l'existència de negociacions sobre l'operació. A més, suposa una prima de el 28% sobre la mitjana d'equacions de bescanvi dels últims tres mesos.


El bescanvi establert suposa que els accionistes de CaixaBank representaran, inicialment, el 74,2% del capital de la nova entitat, i els de Bankia, el 25,8%.


CriteriaCaixa, entitat controlada a el 100% per la Fundació Bancària 'la Caixa', es mantindrà com a accionista de referència de CaixaBank amb al voltant del 30% de l'accionariat, mentre que el FROB arribarà al 16,1%.


L'estructura accionarial de l'entitat combinada es completa amb un 54% de 'free float' (accions cotitzades en el mercat de valors), el 37% correspon a inversors institucionals i el 17%, al mercat minorista.


A més, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri serà el president executiu de la nova entitat, mentre que el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, ocuparà el càrrec de conseller delegat.


Les dues entitats esperen tancar l'operació durant el primer trimestre del 2021, un cop rebudes totes les autoritzacions reguladores pertinents (Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, la no oposició per part de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, la CNMV i el Banc d'Espanya a l'adquisició per CaixaBank de participacions significatives en societats subjectes a la seva supervisió).


El nou grup, que mantindrà la marca CaixaBank, serà el banc de referència a Espanya amb més de 20 milions de clients, una quota en crèdits i dipòsits de el 25% i 24%, respectivament, i una presència geogràfica "diversificada i equilibrada", segons han destacat les dues entitats.


CONEIX EL NOU CONSELL D'ADMINISTRACIÓ


D'altra banda, també s'ha definit la composició del Consell d'Administració de l'entitat, que se sotmetrà a aprovació de les Juntes Generals d'Accionistes i que continuarà complint amb les millors pràctiques en govern corporatiu.

La proposta de composició del nou Consell d'Administració, format per 15 membres, és la següent:


 1. Tomás Muniesa Arantegui, actualment conseller dominical de CaixaBank, nomenat a proposta de CriteriaCaixa.
 2. José Serna Masiá, actualment conseller dominical de CaixaBank, nomenat a proposta de CriteriaCaixa.
 3. Gonzalo Gortázar Rotaeche, actualment conseller executiu i conseller delegat de CaixaBank.
 4. María Verónica Fisas Vergés, actualment consellera independent de CaixaBank.
 5. Cristina Garmendia Mendizábal, actualment consellera independent de CaixaBank.
 6. María Amparo Moraleda Martínez, actualment consellera independent de CaixaBank.
 7. Eduardo Javier Sanchiz Irazu, actualment conseller independent de CaixaBank.
 8. John Shepard Reed, actualment conseller independent de CaixaBank.
 9. Koro Usarraga Unsain, actualment consellera independent de CaixaBank.
 10. José Ignacio Goirigolzarri Tellaeche, actualment conseller executiu i president del Consell d’Administració de Bankia.
 11. Joaquín Ayuso García, actualment conseller independent de Bankia.
 12. Francisco Javier Campo García, actualment conseller independent de Bankia.
 13. Eva Castillo Sanz, actualment consellera independent de Bankia.
 14. Un conseller proposat por BFA Tenedora de acciones, S.A., que està previst que s’incorpori amb la consideració de dominical.
 15. Fernando María Costa Duarte Ulrich, que està previst que tingui la consideració ‘d’altre conseller extern’. En l’actualitat, és president no executiu de BPI.


Del total de 15 membres, dos seran consellers executius, dos seran a proposta de CriteriaCaixa, un a proposta de BFA Tenedora de acciones, SA, sis independents a proposta de CaixaBank i tres independents a proposta de Bankia. I Fernando María Costa Ulrich està previst que tingui la consideració ‘d'altre conseller extern’.


Els consellers independents suposen un 60% del total de consellers i la representació de les dones en el Consell d'Administració assoleix el 33%. APOSTA PER LA QUALITAT


Després de sanejaments addicionals conseqüència de l'operació, l'entitat fusionada presentarà la ràtio de morositat més baixa a Espanya, del 4,1%, i la cobertura més alta també entre els principals bancs d'Espanya, del 64%.


A més, la sòlida posició de capital de CaixaBank i Bankia permetrà absorbir els costos de reestructuració i els ajustos de valoració, resultant en una ràtio CET1 de l'entitat combinada de l'11,6%, mantenint un marge molt ampli –310 punts bàsics– sobre el nivell exigit regulatòriament. I la fortalesa en liquiditat, amb 128.000 milions i que seguirà com a senyal de l'entitat, facilitarà el suport a la recuperació econòmica a través del creixement del crèdit.

La generació de sinergies millora la rendibilitat esperada, amb un RoTE estimat a partir del consens del mercat que se situarà en nivells superiors al 8% el 2022.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH