dilluns, 26 de juliol de 2021

Un terç de la població espanyola seran jubilats en 2050 i la despesa de l'Estat en pensions es triplicarà

|

El nombre de pensionistes que viuran a Espanya d'aquí a 30 anys serà molt superior a l'actual. De fet, les projeccions apunten que l'any 2050 els pensionistes representaran una tercera part de la població total de país, el que pot suposar un seriós menyscapte per a les compte públiques.


Jubilats, en una imatge d'arxiu.A més, aquest significatiu augment del nombre de pensions comporta de forma paral·lela l'augment mitjà de les pensions. Si en l'actualitat la pensió mitjana a Espanya és de 992 euros al mes., D'aquí a 30 anys serà de 1.954 euros mensuals. Les causes d'aquest augment cal buscar-les tant en els efectes de la inflació com en el fet que molts dels pensions que d'ara endavant es vagin incorporant a sistema ho faran amb el dret a percebre una pensió més elevada ja que la seva aportació a el sistema també ha estat més elevada gràcies a l'augment dels salaris en les últimes dècades.


Tot això provocarà, segons una informació publicada per Voz Populi, que la despesa en el pagament de les pensions serà molt superior a l'actual. De fet, avui dia l'administració pública destina un 10,9% del PIB a el pagament de les pensions, percentatge que, segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), pujarà fins al 14,2% d'aquí a trenta anys.


Això tenint en compte que aquest percentatge es calcula en base a les previsions futures, que apunten que el PIB en aquest mateix període serà més del doble de l'actual, passant de 1,245 bilions d'euros a 3,168 bilions d'euros. Però la despesa en pensions passarà dels 130.000 milions d'euros anuals actuals a uns 450.000 milions d'euros.


El problema que es presenta per a les arques de l'Estat és que no està previst que els ingressos de la Seguretat Social augmentin en la mateixa proporció que ho farà la despesa en pensions. Això obligarà a sistema a endeutar-se, per la qual cosa haurà d'acudir a les ajuda de l'estat per complir les seves obligacions. Un deute que, segons les previsions, no deixarà d'augmentar any a any, passant d'un 8,8% el 2030, a un 27,8% en 2040 i un 56,3% el 2050, la qual cosa col·locarà a Espanya en una situació límit ja que les recomanacions de la UE aconsellen no superar un deute públic superior a l 60%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH