dimarts, 13 de abril de 2021

El nombre de treballadors pobres a Espanya ha crescut el 16% en una dècada

|

L'informe de la Confederació Europea de Sindicats sobre el treball a la Unió Europea (Benchmarking Working Europe 2020 ) conclou, pel que fa a Espanya, que els objectius del Govern central s'han quedat sense complir i que la situació laboral i econòmica de milers de treballadors ha empitjorat considerablement en 2020.

Treballadors pobres


De fet, Espanya és un dels països de la UE que pitjors xifres ha registrat en els últims temps respecte a l'ocupació. Si a tota la UE la xifra de treballadors que viuen al llindar de la pobresa ha passat del 8,4% el 2010 al 9,4% el 2019, un creixement del 12%, l'augment a Espanya ha estat molt superior a la mitjana dels països de la Unió. El 2010, el percentatge de treballadors que vivien a la vora de la pobresa era del 10,9%. En 2019, aquesta xifra ja s'havia situat en el 12,7%, un creixement del 16%.


Aquest augment situa Espanya com un dels països en què el percentatge de treballadors que viuen en la pobresa és dels més elevats de tota la UE, encara que les dades de l'informe també apunten que en economies com l'anglesa o l'alemanya el creixement en aquesta última dècada ha estat molt superior a el de l'espanyola. A Anglaterra, el percentatge ha passat del 6,8% al 10,3%, un creixement del 51%, mentre que a Alemanya ha crescut del 7,2% al 9,1%, un augment del 26%. Tan sols Romania i Luxemburg tenen pitjors dades que Espanya en aquest aspecte.


A això cal afegir que Espanya tampoc treu bona nota en l'apartat de l'exclusió social ja que ha estat un dels deu països de la Unió en els quals pitjors xifres s'han donat.


ATUR ELEVAT

La situació es complica si tenim en compte que els índexs d'atur a Espanya són els segons més alts de la Unió, només superats pels de l'economia grega.


A més, a aquestes xifres s'hauran d'afegir les de la crisi de 2020, que lluny de millorar-les ha empitjorat. Els responsables de l'informe Benchmarking Working Europe 2020 de la Confederació Europea de Sindicats conclouen que la crisi provocada per la pandèmia ha generat, en el curt termini, pitjors perspectives.

POBRESA, MENDIGO, POBRE

En l'informe s'assenyala que la crisi provocada pelr la Covid-19 suposa que milers de treballadors que ja tenien condicions de treball molt precàries s'han vist sotmesos a un ERTO o han estat acomiadats, per la qual cosa inseguretat i la pobresa han anat en augment el 2020 malgrat les mesures preses pels governs per intentar pal·liar els efectes negatius de la pandèmia.


El informa també destaca que han estat els joves, els treballadors migrants i els que tenen contractes temporals els més afectats, tot i que hi ha hagut augments en totes les categories de treballadors, inclosos els treballadors a temps complet i els fixos.


En l'informe s'assenyala que tan sols quatre dels estats membres de la UE tenen un salari mínim legal per sobre del llindar de risc de pobresa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH