El 2024 arribaran els peatges a totes les autovies de país

|

El Govern estudia 2024 com la data en què es podria començar a implementar el sistema de pagament per ús a la xarxa de carreteres de l'Estat, com a resposta als dos principis en què es basarà a partir d'aquest moment la utilització de les carreteres : "qui contamina paga" i "el que fa servir paga".


Fins a aquest moment, l'Executiu preveu dur a terme una campanya de "conscienciació i sensibilització" sobre els transportistes i la població pel que fa a la necessitat d'executar aquesta mesura, segons ho assegura en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les.


Arxiu - Autopista de peatge

Peatge en autopista @ep


Basant-se en l'experiència internacional, l'Executiu creu que el temps mínim necessari per desenvolupar els instruments normatius i crear l'estructura necessària per implantar un sistema de pagament per ús a nivell nacional és d'entre dos i tres anys.


No obstant això, el Govern insisteix que buscarà l'acord social i polític per implementar aquesta mesura, consultant amb els transportistes professionals, així com amb les comunitats autònomes i altres administracions per determinar la voluntat de tots d'incorporar peatges a les carreteres sota la seva titularitat.


Pel que fa als camions i resta de vehicles pesats autoritzats per al transport de mercaderies per carretera, el text aclareix que s'impulsaran des de l'Administració les condicions normatives necessàries perquè el cost del peatge sigui assumit pels carregadors, incentivant així la recerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.


En aquest sentit, el Govern s'escuda en diversos elements per justificar aquesta mesura, sent la minorització de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'impacte de la carretera sobre el medi ambient i l'eficiència del transport alguns d'ells.


DÈFICIT DE 8.000 MILIONS


No obstant això, la principal raó és el voluminós dèficit que arrossega la conservació de les carreteres. "Amb una xarxa estatal que supera els 26.466 quilòmetres d'extensió, dels quals uns 12.000 són de carreteres d'alta capacitat, el que fa que tinguem la més extensa d'Europa, els costos de conservació són creixents i no és possible que siguin assumits de manera directa pels recursos pressupostaris ", assenyala el text.


El Govern també aclareix que el sistema podria ser "escalable i progressiu", és a dir, que es cobri inicialment només a la xarxa d'alta capacitat (autovies) i que s'estengui de manera progressiva a altres xarxes, obrint la porta així a que qualsevol carretera pugui ser de peatge.

Aquesta progressivitat en l'aplicació de la mesura respon a l'esperat rebuig que causarà en la població. Per això, defensa que es determinaran tarifes "assumibles però que garanteixin el finançament".


Des de l'Associació d'Empreses de Conservació i Explotació d'Infraestructures (ACEX) defensen que un peatge d'entre 3 i 5 cèntims de mitjana seria suficient per acabar amb el dèficit de 8.000 milions que ja acumula la conservació de les carreteres.


SITUACIÓ A EUROPA


Després de la directrius apuntades per Europa en el marc de l'última gran crisi financera, Portugal va introduir peatges en tota la seva xarxa d'alta capacitat, no només per a vehicles pesants, com requeria Brussel·les, sinó en tots ells, inclosos els lleugers, és a dir, a tots els ciutadans.


A Espanya, lluny d'introduir peatges, les polítiques han anat en sentit contrari, en no renovar les concessions que arribaven a la seva fi, el que ha permès alliberar de peatges diverses autopistes que ara són gratuïtes. A més de a Portugal, a França i Itàlia prima el pagament per ús, mentre que a Alemanya totes les autopistes són gratuïtes.


La implantació d'un peatge mitjà a Espanya de 4 cèntims per quilòmetre suposaria un pagament de 9 euros per anar des de Madrid a Burgos, de 12 euros per viatjar entre la capital i Saragossa, d'uns 14 euros per anar fins a València, 15 a Còrdova, 16 euros a Badajoz o 22 euros a La Corunya.


relacionada El pla de recuperació que el Govern central negocia amb Brussel·les preveu introduir peatges a les autovies
relacionada El Govern central autoritza la licitació de cinc contractes per a la conservació i explotació de l'AP-2 i AP-7

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH