L'Obra Social "la Caixa" presenta CaixaImpulse per a la creació d'empreses biotecnològiques

|

Títol de la imatge

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa", i Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc, han presentat avui el nou programa CaixaImpulse, una iniciativa única a l'Estat espanyol que neix amb l'objectiu d'impulsar la transformació del coneixement científic en empreses del camp de les ciències de la vida i la salut que generin valor en la societat.

Els han acompanyat en la presentació Carles Trenchs, director de Caixa Capital Risc; Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social "la Caixa"; Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, i Bernat Soria, doctor en medicina i exministre de Sanitat. Els tres últims també són membres del consell científic del programa CaixaImpulse.

Espanya se situa com a desena potència mundial i cinquena d'Europa en la producció científica, amb infraestructures capdavanteres per a la innovació i el creixement exponencial de parcs científics i tecnològics i centres de recerca, i amb professionals altament formats. En conjunt, suposa una font de coneixement i de riquesa amb un gran potencial, però amb una assignatura pendent: la seva valoració i comercialització. Dins dels rànquings europeus, Espanya se situa a l'onzè lloc pel que fa a patents concedides. Amb la finalitat de contribuir a canviar aquesta realitat, l'Obra Social "la Caixa" posa en marxa el nou programa CaixaImpulse.

El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, ha manifestat: «El programa que avui els presentem ha de jugar un paper crucial a l'hora d'establir ponts entre el laboratori i l'empresa. Volem contribuir a superar el que es coneix com a Death Valley, el punt mort on es queden molts projectes que no arriben a sortir al mercat, amb l'objectiu de seguir caminant i fer realitat noves vies que generin valor en la societat».

Paral·lelament a la trajectòria de l'Obra Social "la Caixa" en el suport a la recerca, Caixa Capital Risc té una dilatada experiència en programes de creació d'empreses i l'impuls de joves empreses innovadores mitjançant instruments d'inversió i programes d'acompanyament.

Marcelino Armenter, president de Caixa Capital Risc, ha assenyalat: «Amb la creació del programa CaixaImpulse, volem posar els coneixements, contactes i experiència de l'Obra Social "la Caixa" i de Caixa Capital Risc al servei d'un objectiu compartit: contribuir a la transferència dels resultats de la recerca al mercat i a la societat».

Convocatòria estatal de valoració i transferència al mercat, amb voluntat de convertir-se en una iniciativa europea de referència

La biotecnologia és un sector estratègic i un dels sectors clau per potenciar un canvi de model productiu a Espanya. D'altra banda, s'és molt conscient de la importància del desenvolupament d'una cartera de patents com més completa millor com a eix central d'una estratègia d'R+D+i.

La biomedicina i les noves tecnologies són sectors molt dinàmics que s'han convertit en motors de l'economia d'un país. En aquest sentit, CaixaImpulse ha centrat la convocatòria en l'àmbit de les ciències de la vida, mèdiques i de la salut. Els centres de recerca interessats a participar en elprograma poden presentar les seves propostes en línia a www.caixaimpulse.com a partir del 12 de maig i fins al 12 de juny.

Un cop presentats els projectes, s'iniciarà el procés de selecció seguint l'estàndard de l'European Science Foundation, mitjançant l'avaluació de les propostes a càrrec d'avaluadors de l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut i del món empresarial, i entrevistes presencials davant un panel d'experts europeus de diferents àmbits: farmacèutiques, escoles de negoci i empreses de salut o biotecnològiques.

Els criteris de selecció es basaran en quatre requisits:

- Potencial de l'actiu en el mercat: identificació de la necessitat o problema que es resol i identificació dels beneficiaris i clients.
- Projecte de valoració: identificació correcta de les accions a fer en la proposta de valoració i dimensionament del cost.
- Capacitat d'execució: dedicació i perfil de la persona que participarà en el programa i liderarà la valoració.
- Impacte social i innovació responsable: grau de contribució a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i dels beneficis generats en el conjunt de la societat.

La convocatòria, que és anual, preveu atorgar 15 ajuts per edició, amb un pressupost de 50.000 euros per a l'execució dels plans de valoració, 6.000 dels quals són en concepte de living expenses durant els sis mesos de durada del programa. A més, cada participant rebrà un acompanyament valorat en més de 15.000 euros, consistent en accions de mentoratge, formació, assessorament expert i grans esdeveniments per a la generació de contactes de valor en la indústria, amb els inversors i amb el mercat.

Un dels trets distintius del programa és que ofereix als projectes participants, nascuts i desenvolupats en un entorn acadèmic i de recerca, una «immersió en la realitat del mercat» que els permetrà contrastar la seva proposta de valor de l'actiu, adaptar-la i maximitzar d'aquesta manera les probabilitats d'èxit de la transferència.

Els elements del programa d'acompanyament han estat dissenyats perquè el participant rebi un feedback constant sobre el seu projecte per part de la indústria, el mercat i els experts de referència. Tot aquest suport ha de fer possible la constitució d'una empresa d'èxit, amb un pla de valoració i de comercialització validat per mentors i experts.


Després de la constitució de les noves empreses per part de cadascun dels 15 projectes participants en el programa, i només en el moment en què aquestes generin beneficis nets, s'hauran de retornar a l'Obra Social "la Caixa" els ajuts econòmics concedits, fins a un màxim de 50.000 euros, que es reinvertiran en futures edicions del programa CaixaImpulse i s'atorgaran a projectes que es presentin a les convocatòries següents, de manera que s'utilitzaran per ajudar nous emprenedors. En cas contrari, no s'han de retornar els ajuts.

Formació, mentoratge, accés al talent i immersió en la realitat del mercat


Una de les fortaleses del programa és que neix en una etapa en què a Espanya la recerca es troba en un moment òptim pel que fa al nivell d'excel·lència científica, però presenta un cert dèficit en la transferència del coneixement del laboratori al mercat. Per tal de facilitar els ponts necessaris entre la ciència i la indústria, CaixaImpulse posa a disposició dels líders dels projectes sol·licitants el mentoratge d'experts de l'àmbit de la indústria, especialistes en transferència, emprenedors, inversors i formadors de les millors universitats i escoles de negoci, així com l'accés al talent en l'àmbit empresarial.

Procés de selecció


La selecció de projectes es durà a terme sobre la base del potencial de transferència dels actius i el seu impacte en la societat.

Els millors 25 projectes hauran de superar una avaluació i entrevistes realitzades per un panel d'experts en els àmbits científic i empresarial, com ara Regina Revilla, presidenta d'ASEBIO i directora de Relacions Externes d'MSD; María Jesús Martínez, directora del Centre d'Investigacions Biològiques del CSIC; Carlo Mango, director del Departament d'Investigació Científica de la Fondazione Cariplo, i Andrés Fernández, director de Ferrer Advanced Biotherapeutics. D'aquests 25 projectes, se n'escolliran els 15 millors, que entraran a formar part del programa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH