dissabte, 15 de maig de 2021

Les entitats socials miren amb escepticisme el pla contra la pobresa del Parlament

|El ple monogràfic sobre pobresa i reactivació econòmica del Parlament, que ha tingut lloc durant el dimecres i dijous d'aquesta setmana, ha validat el pla de xoc social de JxSí. No obstant això, ha vinculat una part del mateix a l'aprovació d'uns nous pressupostos de la Generalitat.


No obstant això, la portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Teresa Crespo, ha assegurat que les entitats socials donen "un vot de confiança, però no de confiança plena" a les mesures aprovades per la cambra catalana.


"Fa dos anys també es van comprometre a moltes coses que no s'han complert", ha recordat en atenció als mitjans després del ple, tot i que espera que amb el nou arc parlamentari i el nou Govern, es dugui a terme l'acordat en el ple .


Crespo ha celebrat que hi ha "bastants mesures que s'han aprovat amb el vot de tres o quatre partits, cosa que fa dos anys no va passar", pel que creu que les formacions polítiques s'han pres aquest ple extraordinari més seriosament que l'anterior.


No obstant això, ha subratllat que hi ha demanades condicionades per l'aprovació dels Pressupostos de 2016: "Estem esperançats però no del tot perquè, primer, hem de saber com acaba el Pressupost i quines són les partides que fan possible aquests compromisos".


PROPOSTES DE RESOLUCIÓ


El pla de xoc social validat aquest dijous pel Parlament ha arribat al ple a través de diverses propostes de resolució, que han comptat amb els vots de JxSí i el suport variable dels altres grups; i 3 es començaran a aplicar immediatament: lluita contra la pobresa infantil, la pobresa energètica i l'emergència habitacional.


La resta de propostes contenen mesures ambicioses en àmbits com l'ensenyament i la cultura, la renda mínima d'inserció (RMI), refugiats, dependència, ocupació, energia i aigua, però hauran d'esperar que s'aprovin uns nous Pressupostos.


JxSí s'estima en 270 milions d'euros l'aplicació del seu pla de xoc social, però les proposicions de resolució aprovades concreten partides per valor de 30 milions: la resta es vinculen a la disponibilitat pressupostària de la tresoreria de la Generalitat.


Dels tres paquets d'iniciatives que s'aplicaran immediatament destaca millorar l'accés a les beques menjador i incrementar-les, donar sortida als excedents alimentaris i aconseguir una taxa de "desnonaments zero".


Per combatre la pobresa energètica, el Parlament ha aprovat instar el Govern a destinar a lloguer social 3.000 pisos cedits per grans forquilles i expropiar almenys 3.000 habitatges més als bancs que es neguin a cedir-los, incloure en els pressupostos una partida de deu milions de euros per pagar les factures de subministraments de famílies sense recursos i obligar a les companyies a assumir el 50% de la despesa d'aquest col·lectiu.


També ha prosperat una proposta de resolució per destinar 10 milions d'euros a habitatge social i 10 més a un pla de barris que permeti protegir els més vulnerables, a més d'apropar la cultura al conjunt de ciutadans i impulsar ajudes al transport públic.


MESURES QUE REQUEREIXEN PRESSUPOSTOS


En l'àmbit de les partides del pla de xoc que es vinculen a la disponibilitat pressupostària, el Parlament ha aprovat instar el Govern a reduir la ràtio d'alumnes per aula en barris d'alta complexitat social, millorar les subvencions per a escoles bressol, i recuperar la renda mínima d'inserció (RMI) com a dret subjectiu.


A més, han prosperat propostes per potenciar el sistema de la dependència, crear un marc de relacions amb les Nacions Unides per acollir al màxim nombre de refugiats, avançar cap a un salari mínim català de mil euros al mes i desplegar els programes europeus de garantia juvenil.


Estudiar la creació de noves figures de fiscalitat ambiental, combatre el frau fiscal, reinstaurar l'impost sobre dipòsits bancaris --anulado pel Tribunal Constitucional (TC) -, millorar la gestió pública de l'aigua, primar l'autoconsum d'energies renovables, són mesures que també han estat validades per la majoria de la Cambra catalana.


REOBRIR ELS CAP


En el capítol de sanitat, el Parlament ha aprovat la reobertura dels Centres d'Atenció Primària (CAP) tancats en els últims anys, reduir les llistes d'espera -una actuació estimada en 100 milions d'euros, vinculats a uns pressupostos--, retirar els concerts als hospitals privats amb ànim de lucre, prohibir la venda de dades sanitàries i reforçar el pla integral de salut mental.


A més, ha instat el Govern a, "durant el període de transició nacional previ al procés constituent, abstenir-se de qualsevol actuació en els següents àmbits": reducció dels salaris dels treballadors públics i venda d'actius mobiliaris o immobiliaris vinculats a empreses públiques.


PROTEGIR ELS 'SENSE SOSTRE'


El Parlament també ha aprovat instar el Govern a recomptar a les persones 'sense sostre' en coordinació amb les entitats especialitzades i elaborar un informe sobre la seva situació, i a establir mecanismes de prevenció que detectin l'exclusió abans que la persona arribi al carrer.


A més, el Govern haurà d'eliminar el protocol que impedeix l'accés a tècniques de reproducció assistida per a dones sense parella masculina, garantint així la igualtat d'accés a dones lesbianes, sense parella masculina i / o sense parella.


Per evitar que totes aquestes propostes quedin "en paper mullat", s'ha aprovat una proposta de resolució per crear comissions de seguiment per corroborar l'aplicació de les mesures.


Comissió de seguiment


Teresa Crespo, de Pobresa Zero, ha posat especial interès en les mesures aprovades sobre beques menjador i renda mínima garantida, i ha confirmat la participació de les entitats del tercer sector a la comissió de seguiment que s'ha aprovat crear per comprovar el compliment del que aprovat aquest dijous.


Així ho ha expressat també la secretària de la Taula del Tercer Sector, Pepa Muñoz, que ha considerat "agredolç" el ple monogràfic per haver aprovat diverses mocions per unanimitat però que depenen del Pressupost, pel que ha afirmat que faran sentir la seva veu en la comissió de seguiment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH