dilluns, 24 de febrer de 2020

Espanya no protegeix als menors estrangers no acompanyats

|


Savethechildren

(Foto: Save the Children)


L'oenagé Save the Children denuncia en el seu últim informe "Infàncies invisibles" com els menors estrangers no acompanyats i els nens refugiats a Espanya són la infància més desprotegida i veuen vulnerats els seus drets diàriament, ja que romanen invisibles davant la societat, les institucions i les administracions.


A tot el món hi ha actualment 30 milions de nens refugiats i desplaçats interns. "L'explotació, l'abús o la manca d'accés a l'educació són alguns dels riscos als quals s'enfronten els nens que fugen dels seus països, però un dels més grans perills és la invisibilitat. Europa i els seus Estats membres, entre ells Espanya, s'han oblidat que estem parlant de nens per sobre de tanques o fronteres ", denuncia Andrés Conde, director general de Save the Children.


L'oenagé denuncia que Espanya no està complint amb la seva obligació legal de protegir els nens que arriben al nostre país, ja que anteposa la seva condició d'immigrants a la de menors d'edat. Segons Save the Children, no hi ha voluntat política ni personal especialitzat en infància per identificar els nens que es troben en perill i donar-los la protecció necessària. Tampoc hi ha recursos suficients i adequats per atendre'ls. "Que hi hagi nenes víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual i menors no acompanyats tancats als CIE és un claríssim exemple de com l'Estat espanyol només veu migrants on hauria de veure nens als quals protegir", afegeix Conde.


MENORS ESTRANGERS NO ACOMPANYATS


Els nens estrangers que arriben sols a Espanya s'hi troben traves per rebre protecció i educació, per a rebre la tutela i fins i tot per denunciar les violacions de drets que pateixen.


Al 2014 (l'últim any del qual es tenen dades) 3.660 menors que havien arribat sols a Espanya van ser tutelats per l'Estat. Provenen des del Marroc i Algèria principalment, encara que alguns també arriben des de Síria o l'Àfrica subsahariana.


La situació és especialment dura per als menors no acompanyats que viuen a Melilla. Entre 20 i 60 nens dormen al ras, no van a escola i arrisquen les seves vides (moltes vegades les perden) intentant creuar a la península. "Ningú ens escolta, vull anar-me'n amb la meva mare que està a Algesires. El que vull és treballar, en el que sigui, que em arreglin els papers, sortir de Melilla ", explica un d'aquests menors a Save the Children.


La nova Llei de Seguretat Ciutadana no facilita les coses i permet les trucades devolucions en calent tot just trepitjar sòl espanyol, el que fa impossible verificar si es tracta de menors d'edat o refugiats. Hi ha casos constatats de nens expulsats per aquesta pràctica il·legal, denunciada pel Comissari Europeu de Drets Humans.


NENES VÍCTIMES DE TRACTA AMB FINS D'EXPLOTACIÓ SEXUAL


Un altre cas especialment delicat és el de les nenes víctimes. Segons la policia, el 2014, havia 13.983 dones i nenes en risc d'tracta a Espanya, encara que segons altres fonts la xifra pot ascendir a 45.000. De les 900 que van ser identificades, només 17 eren menors d'edat, xifra que, segons l'oenagé, reflecteix la falta de voluntat política per identificar-les.


Aquestes nenes estan vigilades, amenaçades i són agredides si mostren desobediència i Espanya no compta amb mecanismes apropiats que permetin arribar fins a elles. Tot i que si hi ha indicis que la víctima és menor d'edat se l'ha de tractar com a tal, l'Administració espanyola fa el contrari i tendeix a considerar-les adultes.


En les poques ocasions que són identificades, les autonomies, que ostenten la tutela, no proporcionen les cures i atenció necessaris. No existeixen centres específics per a menors víctimes de tràfic i queden exposades als seus explotadors, que en moltes ocasions tornen a captar-les.


Les víctimes de tràfic tenen fills que escapen als radars de l'Estat. Hi ha casos en què els nounats són abandonats a l'hospital i altres en què queden en mans de les màfies, que els fan servir per controlar les seves mares. Segons la Fiscalia General de l'Estat, 145 nadons i nens petits van arribar en pastera a casa nostra, que podrien ser fills de víctimes de tracta.


NENS REFUGIATS


Al 2015, 14.600 persones van sol·licitar asil a Espanya fugint de guerres o persecucions i d'elles 3.754 eren nens. El sistema d'acollida espanyol no compleix amb els estàndards europeus i no està preparat per atendre les necessitats dels nens ni de les seves famílies. No hi ha capacitat ni de tramitar en el temps adequat les sol·licituds ni d'allotjar de forma apropiada als refugiats. Les esperes per la documentació duren mesos sense que els pares puguin buscar feina i els ajuts per a la integració o el suport psicològic són mínimes. Als nens que arriben sols, però tenen família en altres països europeus no se'ls facilita la reunificació familiar.


Moltes famílies sirianes decideixen entrar a Europa a través de Melilla per no arriscar les seves vides al mar. Tot i que els perills que troben són altres: creuar diversos països en situació irregular, sense recursos i sense educació per als seus fills. Per poder travessar la frontera marroquina han de recórrer a les màfies i es veuen gairebé sempre obligats a entrar per separat, la qual cosa suposa un perill afegit per als nens.

Una vegada que els refugiats han arribat a la península, els tràmits per a l'obtenció de l'asil s'allarguen durant mesos, cosa que dificulta que puguin reunir-se amb els seus familiars. A més, no hi ha personal especialitzat i amb formació en infància entre els policies i els instructors de sol·licituds d'asil, el que impedeix detectar les necessitats dels nens, que no són escoltats ni informats.


Save the Children exigeix als candidats a la presidència del Govern que, davant les pròximes eleccions, situïn a aquests nens entre les seves prioritats, es comprometin a prendre mesures per protegir-los i els tractin com el que són: nens.


Als poders públics, administracions centrals i autonòmiques, l'oenagé exigeix:


1. Voluntat política i mesures senzilles per protegir els menors estrangers no acompanyats. Cal, entre altres mesures, que aquests nens comptin amb un advocat a l'hora de fer les proves de determinació de la seva edat i no es faci la prova a aquells que tenen documentació que els acredita com a menors.


2. Dedicar els recursos necessaris i capacitar els professionals per identificar les víctimes de tracta que es troben a Espanya.


3. Crear un Pla Estratègic Nacional d'acollida i integració per a persones sol·licitants d'asil amb especial focus en les necessitats dels infants.


4. Adoptar totes les mesures necessàries per garantir la reagrupació de les famílies refugiades que es trobin separades.


5. Complir immediatament amb el compromís de reubicació i reassentament de refugiats a Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH