Dos de cada cinc catalans viuen per sota de la classe social dels seus pares

|

pobresa abril


La crisi econòmica ha afectat amb duresa a tot Espanya, però hi ha regions en les que s'ha acarnissat més. L'atur, les retallades i el descens de l'activitat econòmica s'han traduït en desigualtat, la taxa a Catalunya s'ha situat per sobre de la mitjana espanyola i europea.


Una profunda petjada que ha fet efecte en més de 1.300.000 persones, que han vist minvats els seus nivells de vida. Així ho indiquen les conclusions de l'informe 'Crisi, Descens social i Xarxes de Confiança (2008-2012)' elaborat per la Fundació Jaume Bofill.


Aquest estudi llança a més una dada que resumeix el pas enrere en els nivells econòmics i de benestar a la societat catalana: dos de cada cinc catalans té una classe social més baixa que la dels seus progenitors.


L'estudi ha estat elaborat pels sociòlegs Antoni Marín Saldo i Xavier Martínez-Celorrio, que assenyalen com la proliferació de la precarització a nivell laboral --inestabilidad, temporalitat i salaris baixos-provocada per la reforma laboral del 2012 impulsada pel Govern de Mariano Rajoy, no ha fet més que empitjorar la situació.


UNA NOVA ETAPA DE DESIGUALTAT REGRESSIVA


"Xifres descomunals que evidencien l'ona expansiva de destrucció i despossessió generada per la crisi", destaca l'estudi, que puntualitza que les polítiques laborals i econòmiques impulsades aquests anys han apostat per "la devaluació social i salarial" del país en vista al fet que no és possible devaluar la moneda, com si es podia fer abans de l'euro.


Enfront dels 1.327.000 de catalans que han vist minvades les seves trajectòries vitals, està un 12% als quals la crisi i les seves conseqüències els han beneficiat i han crescut. En la seva majoria es tracta de fills i filles de famílies acomodades i no superen els 44 anys.


D'aquesta manera, per primera vegada, en 2012 van ser més els que van baixar de classe social que els que van pujar. Un fet insòlit del que els autors de l'informe destaquen que s'ha obert "una nova etapa de desigualtat regressiva", en la qual es ha diluït la dinàmica de millora social i de condicions de vida intergeneracional i s'obre una altra etapa "imprevisible de remuntar".


MÉS DESIGUALTAT QUE A ESPANYA I LA MAJOR D'EUROPA


Els autors de l'informe han treballat amb dades de l'Eurostat de 30 països i han constatat l'increment de les desigualtats socials en Catalanya, que ha estat més gran que la mitjana estatal i el més alt d'Europa.


El 20% de les persones més riques posseïen 6,5 vegades més renda que la mateixa proporció de les persones més pobres durant el 2012. Cinc anys abans aquesta diferència se situava en 4,7 vegades més.


Tot i que el retrocés del nivell de vida ha afectat totes les classes socials, la classe obrera ha estat la més castigada. A més, més de la meitat (55%) de les famílies amb estudis bàsics han patit un major retrocés en el seu nivell de vida . Un percentatge que es redueix al 25% en el cas d'aquelles amb estudis universitaris.


L'estudi assenyala que la disminució de renda ha seguit "un patró de segmentació educativa". De fet, d us de cada cinc (41%) de llars amb nivells baixos d'estudis han patit una pèrdua de renda major, igual que els formats per immigrants (47%) i els formats per majors de 55 anys (37%) , que han patit unes taxes d'atur de llarga durada i han hagut de recórrer a les seves estalvis o estirar les pensions.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH