dilluns, 28 de setembre de 2020

Mossos d'Esquarda, obligats a seguir fent torns de nit més enllà dels 50 anys

|

Mossos edat


El cos de Mossos d'Esquadra (CME) està cada vegada més envellit. I algunes de les seves conquestes pel que fa a condicions de treball es veuen minvades.


Una d'elles era l'acord al qual van arribar per a aquells Mossos majors de 50 anys o amb més de 25 anys de servei a l'esquena perquè poguessin deixar de fer torns de nit si així ho sol·licitaven.


Doncs bé, tal com denuncia la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC), això ja no és així. L'Administració i SAP-UGT van signar un acord el 29 de gener de 2015 en què, entre altres coses, es va establir que els funcionaris del CME poden acollir a l'exempció voluntària de realitzar torns de nit quan aquests tinguin una edat superior als 55 anys.


PITJORS CONDICIONS


USPAC denuncia que, abans de 2015, existia "un acord signat entre el Departament d'Interior i tots els sindicats, pel qual podies sol·licitar deixar de fer nits als 50 anys d'edat o als 25 anys de servei".


Ara, "gràcies a un acord entre la Direcció General de la Policia (DGP) i el SAP-UGT, això ha passat als 55 anys, i els anys de servei són indiferents. És igual que portis 25 com 35, t'ho premien havent de seguir fent nits ", lamenta.


I afegeixen que, a més, aquesta excepció queda subjecta al fet que ja no hi hagi un vuit per cent d'agents que s'hagin acollit a aquesta exempció a la comissaria on es sol·liciti.


Des USPAC mostren el seu descontentament amb la capacitat negociadora del SAP-UGT i reclamen a la DGP que se senten en una taula de negociació i "puguem fer possible tornar a gaudir d'un Acord que representarà a la totalitat de Cossos de Mossos d'Esquadra ja tots els sindicats ".


MILLORA DE L'REDACTAT EXISTENT


Des SAP-UGT puntualitzen que en el redactat de l'Acord de l'any 2008 sobre nocturnitat voluntària, l'exempció de torns de nit quedava subjecta a les necessitats del servei.


D'aquesta manera, SAP destaca que el redactat anterior contemplava condicionants per poder aconseguir aquestes exempcions voluntàries. Per això insisteixen que aquesta possibilitat quedava "supeditada a la possibilitat real que a la comissaria hagi prou efectius per poder substituir la persona afectada en els torns de nit".


El sindicat adverteix que aquest redactat no garantia "res" i que per aquesta raó, pel fet que el CME no compta amb efectius suficients, entre 2008 i 2015 "cap efectiu del cos de més de 50 anys o amb una antiguitat de 25 anys va poder deixar de fer nits ".


Per aquestes raons, des de SAP - "sindicat majoritari del cos" - assenyalen que es va procedir a la signatura de l'Acord de 2015 en el qual s'especifica clarament "el dret a poder deixar de fer nits a partir dels 55 anys" i que per això "tretze companys ja s'han pogut acollir a aquest dret".


PLANTILLA ENVELLIDA I AMB PROBLEMA DE SALUT


La Unió sindical insisteix que la plantilla del CME s'està envellint molt, sobretot a les zones de Ponent o Girona "i comencen a augmentar exponencialment els problemes de salut".


Recorden que fa uns anys van pagar unes conferències sobre l'afectació del torn de nit a la salut de les persones i de com s'escurça la vida quan es duen a terme durant molts anys.


"El problema ja existeix, tenim gent amb una edat i molta gent que porta més de 20 anys fent torns rotatius, entre d'altres, les nits", recorden, alhora que lamenten que l'Administració no vulgui "parlar de torns fixos o semifixos "per a la gent de més edat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH