DIFERENTS

Redacció Catalunyapress

Dijous passat a les set de la tarda en lloc d'anar-me a casa vaig dirigir-me a la Fundació Orfeo Gracienc de Barcelona per participar a la presentació més familiar del documental "Diferents" de la mà del Grup Caliu.

Amb "DIFERENTS" aquesta entitat sense afany de lucre, perquè us situeu, ha volgut recuperar en 47 minuts la memòria històrica de les persones discapacitades i amb malaltia mental en l'Alemanya nazi i l'Espanya franquista. En dit documental els protagonistes indiscutibles son els propis usuaris del Grup Caliu, nois i noies amb discapacitat intel?lectual i persones amb problemes de salut mental que van viatjar a Alemanya per conèixer la seva història.

No en va entre 1934 i 1939, 350.000 malalts mentals reals o potencials van ser esterilitzats sense consentiment informat. I entre 1940 i 1941, 70.000 persones després de ser valorades com incurables per un equip de psiquiatres van morir gasejades per equips d'extermini dirigits per psiquiatres. A més als anys 1941 i fins 1945 al voltant del 80% dels malalts mental supervivents van morir en les institucions psiquiàtriques degut a la fam, les infeccions o els tractaments inadequats. Però per si això no havia estat suficient es van emprar malalts mental per fer florèixer la investigació anatomopatológica cerebral assassinant malalts rellevants. A partir de 1942 els assassinats terminen a Alemanya però es desplacen a Polònia i la URSS on s'estableixen els primers camps d'extermini per assassinar en massa a jueus.

A l'època franquista no es van produir aquests exterminis però l'abandó i els experiments científics tenien en els malalts mentals la seva principal matèria prima entre 1939 i 1975 a Espanya..

Del propi interès dels nois i noies de el Caliu per conèixer la història del seu col?lectiu i denunciar les situacions patides pels seus predecessors a l'època del nazisme i el franquisme va néixer "DIFERENTS", un documental on l'espectador no pot deixar d'experimentar en el seu propi cos sentiments com la por o la tristor pel que va ocórrer en els escenaris que es visiten. El somriure també farà la seva aparició entre els presents perquè "DIFERENTS" és com el seu títol, un documental diferent, especial, molt humà i que ha sabut arribar al cor al presentar-se sempre en primera persona i aplegar el passat, el present i el futur d'un col?lectiu al que s'ha volgut silenciar, s'ha maltractat i s'ha oblidat durant dècades.

"DIFERENTS" trenca amb la seva existència mites, perjudicis i estereotips amb la intenció de promoure un canvi social que permeti aconseguir una societat plenament inclusiva i igualitària. Perquè amb la recuperació de la seva memòria històrica els seus protagonistes volen que no es torni a repetir el patiment que va suportar molta gent per ser "DIFERENTS". Després de veure-la els espectador també coincidiran al sortir en voler que les atrocitats que s'aborden al documental siguin un record del passat i no una possibilitat del futur.

I perquè coneixent el passat, es pot entendre el present per aconseguir un futur més digne per tothom us recomano adreçar-vos al Grup Caliu i que us indiquin on seran les properes projeccions del seu documenta, perquè val molt la pena! .

Grup Caliu

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH