diumenge, 11 de abril de 2021

6 de cada 10 metges amb fills menors tenen problemes per compaginar la seva vida professional i laboral

|

Medicos2

6 de cada 10 metges barcelonins d'entre 30 i 49 anys tenen bastant o molta dificultat per compaginar la vida professional amb l'atenció i educació dels fills, segons dades del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB).


El seu president, Jaume Padrós, ha assegurat que la conciliació és un dels "problemes" del col·lectiu mèdic pel que ha presentat més d'una vintena de propostes, i ha sostingut que ha de ser una prioritat professional, social i institucional situar-lo en l'agenda .


Malgrat que les dificultats per conciliar són igualment expressades per homes i dones, són les mèdiques les que, com passa en altres àmbits professionals, s'acullen majoritàriament a les mesures que la llei preveu per a facilitar l'atenció als fills i familiars dependents, afectant a la seva carrera professional.


Un 8,6% dels metges s'ha acollit a reducció de jornada o excedència amb motiu del naixement del seu fill, un percentatge que s'eleva al 40,9% en el cas de les metgesses, segons les dades del COMB, ha explicat la pediatra de l'UCI de Sant Joan de Déu, Iolanda Jordan.


Encara que de mitjana un 39% dels col·legiats diu tenir bastant o molta dificultat per compaginar vida professional i atenció dels fills, es dispara a més del 60% entre els que tenen entre 30 i 49 anys, sent el màxim entre els 30 i 34 , on dos terços ho assegura.


El president del COMB ha assegurat que el context actual de la professió, amb la previsió que en els propers 15 anys es jubili un terç dels professionals i l'entrada de molts joves, majoritàriament dones -són el 70% en les facultats- - amb necessitats de conciliar, obliga a abordar de manera urgent una situació que no és irresoluble.


"NO ES POT ESTIRAR MÉS LA CORDA"


El COMB ha assegurat que la precarietat laboral que afecta molts professionals, especialment als joves -la inestabilitat laboral afecta la meitat dels menors de 45 anys-, s'ha convertit en un obstacle perquè els metges puguin tirar endavant els seus projectes personals .


Padrós ha assegurat que no es pot exigir l'excel·lència del sistema sanitari si es "maltracta" als seus professionals, especialment als joves, pel que ha cridat a que els dirigents polítics i la societat facin un exercici de responsabilitat.


Ha assegurat que és una professió de vocació, però que aquesta no és infinita: "No es pot estirar més la corda, no es pot esprémer de manera indefinida", assenyalant que es té uns joves excel·lentment formats als quals es tracta de forma indignant .


PROPOSTES


Davant d'aquesta situació, el COMB ha proposta un seguit de mesures i un pla d'acció, que ja ha enviat a la Conselleria de Salut de la Generalitat i patronals, entre les quals figuren promoure el treball per objectius i el teletreball, actuar contra la precarietat laboral i mantenir el poder adquisitiu de les metgesses embarassades.


El pla d'acció proposa establir canals de comunicació amb els agents sanitaris per abordar la conciliació, crear una Xarxa de Dones Mèdiques per assessorar, elaborar plans de conciliació com els que s'han desenvolupat en alguns CAP i fer una enquesta entre metges joves sobre l'impacte de la precarietat.


La vicepresidenta del COMB, Elvira Bisbe, ha considerat que una millor conciliació beneficiarà l'atenció als pacients, i ha afirmat que és moment de "posar-se les piles" en aquest àmbit, pel que ha dit que també participarà en el debat social de la reforma horària.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH