dijous, 1 de octubre de 2020

El càncer de còlon, el més freqüent a Espanya, duplica el seu índex de supervivència

|

Coloncancer


El càncer colorectal és el tumor més freqüent a Espanya, amb 41.441 nous casos diagnosticats el 2015, però els programes de cribratge i els avenços terapèutics han contribuït a duplicar la seva supervivència en els últims 20 anys, segons assegura la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM ).


Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Colon que se celebra el proper 31 de març, aquesta societat científica ha recordat que aquesta elevada incidència fa que, tot i la millora de la supervivència, segueixi sent la segona causa de mort per càncer, amb 14.700 morts a l'any, només per darrere del càncer de pulmó.


El factor més important per a la supervivència és l'estadi, pel que els programes de detecció precoç són essencials per detectar i tractar les lesions premalignes abans que es desenvolupi el tumor, i també perquè el diagnòstic del tumor es realitzi en estadis precoços.


En els últims anys es vénen implantant de forma progressiva en totes les comunitats autònomes i, quan estiguin tots en marxa, podrien evitar un terç de les morts per càncer colorectal i salvar més de 3.600 vides a l'any a Espanya.


Actualment, la supervivència als 5 anys dels pacients amb càncer de còlon en estadi I és aproximadament del 92 per cent als 5 anys, i en els malalts amb estadis IIA i IIIA és el 87 i 89 per cent respectivament.


No obstant això, la supervivència en la malaltia metastàsica, encara que s'ha duplicat en els últims anys, no és tan alta de forma general. Un percentatge de pacients no menyspreable amb metàstasi pot curar-se, ja que un 20 per cent dels pacients als quals se'ls sotmet a cirurgia de metàstasi no mostren signes de malaltia als 5 anys.


A més, anàlisis retrospectives han mostrat taxes de supervivència als 5 anys després de la cirurgia de les metàstasis de fins a un 70 per cent, la qual cosa constitueix "una fita i un gran avanç en els nostres dies", segons SEOM.


Entre els avenços més significatius d'aquest període, aquesta societat científica defensa com en els anys 90 es va evidenciar que la cirurgia de les metàstasis, quan la resecció completa de les mateixes era possible, podia curar un percentatge significatiu de pacients. A més un petit percentatge addicional de pacients podien curar-se, encara que la cirurgia no fos possible al diagnòstic, si responien a la quimioteràpia i les metàstasis es tornaven operables.


I més recentment s'han incorporat altres tècniques per al tractament local de les metàstasis quan la cirurgia no és l'opció més adequada com són l'ablació per radiofreqüència, la radioembolització, la quimioembolització transarterial, la infusió arterial hepàtica, etcètera.


EVOLUCIÓ DE L'ARSENAL TERAPÈUTIC


En l'àmbit farmacològic, el 2004 per primera vegada un fàrmac dirigit enfront de l'angiogènesi tumoral millora la supervivència en pacients amb càncer de còlon avançat, i es van incorporar al tractament del càncer colorectal avançat dos anticossos monoclonals dirigits enfront de EGFR: cetuximab i panitumumab.


Més endavant, es va descobrir que la presència de mutacions genètiques concretes en el tumor (KRAS i NRAS) poden predir quins pacients no van a respondre al tractament, la qual cosa suposa el primer pas en el tractament personalitzat del càncer colorectal. De fet, actualment s'estan estudiant altres mutacions per identificar quins pacients poden beneficiar-se d'un tractament concret.


Entre el 2013 i el 2015 s'han afegit a l'arsenal terapèutic disponible davant del càncer colorectal metastàsic altres tres fàrmacs dirigits a inhibir la formació dels vasos que necessita el tumor per créixer (fàrmacs antiangiogènics): el aflibercept, el regorafenib i el ramucirumab. I en 2016 es comercialitza un nou fàrmac, TAS 102, per al tractament de la malaltia avançada.


A més, ja s'ha iniciat l'estudi de la immunoteràpia en càncer colorectal i s'ha vist que almenys un petit percentatge de pacients (aquells amb inestabilitat de microsatèl·lits) podrà probablement beneficiar-se del tractament en els propers anys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH