divendres, 15 de gener de 2021

El consum de drogues provoca mig milió de morts cada any

|

Cocana


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el consum de drogues és responsable de prop de mig milió de morts cada any, "però aquesta xifra representa només una petita part dels danys causats pel problema mundial de les drogues", segons ha advertit la seva directora general, la doctora Margaret Chan.


En aquests termes s'ha referit en l'obertura de la 60a reunió de la Comissió d'Estupefaents que s'està celebrant a Viena (Àustria), on ha alertat que, "en certa manera, la situació és cada vegada pitjor, no millor".


Segons la seva opinió, "molts països estan experimentant un a crisi d'emergències de salut i morts per sobredosi de drogues". Davant d'aquesta situació, mentre que els països membres i les agències internacionals continuen lluitant amb el problema mundial de les drogues en els seus "múltiples dimensions", l'OMS insta que les polítiques es basin en la "evidència mèdica i científica, i no en les emocions o ideologia".


"Gairebé tots en aquesta sala coneixen a pares, o hauran llegit sobre els pares que tenen un fill amb un problema de drogues. Aquests pares volen que els seus fills estiguin en tractament, no a la presó. És bo veure a l'agenda que es aborden estratègies per prevenir el consum de drogues, especialment en la joventut", ha remarcat Chan.


Així mateix, s'ha compromès a que l'OMS segueixi treballant en les dimensions de salut pública del problema mundial de les drogues en col·laboració amb els organismes pertinents de l'ONU, incloent la UNODC i altres associats.


ACORD SOBRE DROGUES


Com a agència internacional dedicada a la salut pública, l'OMS s'ha compromès a seguir jugant un paper important l'eliminació d'elements crítics de salut pública dins del problema mundial de les drogues. És una obligació de l'OMS porta a terme pel Comitè d'Experts de l'OMS a farmacodependència, que manté una constant revisió de la substàncies psicoactives.


D'altra banda, concedeix especial importància al treball conjunt amb l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte en el tractament de la drogodependència i l'atenció dels consumidors de drogues.


De fet, directrius de l'OMS i el paquet de reducció de danys de les intervencions, que figura en una guia tècnica conjunta de l'OMS, l'ONU i ONUSIDA, són les principals eines utilitzades pels països per aconseguir un enfocament de salut pública a els danys causats pel consum de drogues.


El mes passat, l'OMS i l'ONU van signar un memoràndum d'entesa on queda pantente, segons Chan, que "els agradaria veure més usuaris de drogues canalitzats a través de sistemes públics de salut en lloc de a través dels tribunals i sistema de justícia".


En el context del treball per reduir la demanda de drogues, el document final dóna atenció a la prevenció del consum de drogues i el tractament orientat a la recuperació del drogodependent; així com a les mesures destinades a minimitzar les conseqüències d'una mala organització de salut pública i social, és a dir un programa destinat a la reducció de danys pel consum de drogues, on s'inclouen els programes que es basen en teràpies de medicació assistida i l'intercanvi de material d'injecció.


El document final reconeix a més l'enorme problema causat pel VIH, l'hepatitis viral i altres malalties infeccioses transmeses per la sang que pot ser transmesa pel consum de drogues. També s'ocupa de les necessitats mèdiques dels consumidors de drogues, incloent el tractament amb la teràpia antiretroviral per a les persones infectades amb el VIH, i l'ús dels nous règims terapèutics que poden curar l'hepatitis C.


"Això és molt important. Hi ha una diferència entre la vida i la mort", ha assenyalat Chan en el seu discurs, que ha finalitzat mostrant el seu fort compromís amb el treball conjunt en el tractament de la drogodependència i l'atenció dels consumidors de drogues.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH