dimecres, 1 de desembre de 2021

El 90% dels casos de càncer de còlon amb diagnòstic precoç es curen

|

Cncerdecolon


El càncer de còlon es pot curar en el 90 per cent dels casos si es detecta precoçment sent dels pocs tipus de càncer que es poden diagnosticar de forma precoç fins i tot abans que el pacient tingui símptomes, ha explicat el cap de Servei i Director de la Unitat Clínica de Digestiu de l'Hospital Clínic Universitari Verge de l'Arrixaca de Múrcia, Fernando Carballo Álvarez.


El també vicepresident de la FEAD ha indicat que per poder realitzar un diagnòstic precoç és necessari que la població en grups de risc o major de 50 anys participi en els programes de cribratge.


Les principals proves del cribratge són el test de detecció de sang en femta i la colonoscòpia. Segons les dades disponibles, el test d'excrements permet seleccionar a un 5-8 per cent dels individus testats, en els quals el resultat anormal indica la necessitat de realitzar una colonoscòpia.


"D'aquests individus sotmesos a colonoscòpia, un 5 per cent presentarà un càncer, i entre un 50 per cent i un 60 per cent presenten lesions precanceroses que poden ser tractades en el mateix acte endoscòpic per evitar la seva evolució", ha explicat Carballo.


"La colonoscòpia moderna permet detectar un major nombre de lesions neoplàsiques, així com evitar l'infradiagnòstic d'aquelles de més difícil visualització com poden ser les lesions planes", ha assegurat l'expert.


"A més de l'edat i els antecedents familiars, és també un factor de risc el fet d'haver patit alguna malaltia digestiva com la malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa i malaltia de Crohn), o altres síndromes hereditàries com la síndrome de Lynch o les poliposi", ha resumit el cap de Servei de la Clínica Universitat de Navarra i expert de la FEAD, el doctor Miguel Muñoz Navas.


El cribratge de càncer de còlon s'ha demostrat el mètode més eficaç per a la detecció del càncer de còlon. Així mateix, "una dieta sana i equilibrada baixa en greix, rica en verdures, fruites, calci i vitamina D és molt important per a la prevenció d'aquest càncer, així com un estil de vida saludable, no fumar, fer exercici, evitar el sobrepès i moderar el consum d'alcohol i carns vermelles. i sobretot recordar que el cribratge és el mètode més eficaç per a la prevenció, la detecció precoç del càncer de còlon i la reducció de la seva mortalitat i incidència ", ha recomanat Muñoz Navas.


"La prevenció activa a través dels programes de cribratge de càncer de còlon ha de formar part dels hàbits de salut. És molt important, a més, conscienciar especialment a les persones amb antecedents familiars de càncer de còlon perquè participin en aquests programes ja que , si bé aquestes persones pertanyen al principal grup de risc, tenen l'avantatge de disposar de la informació bàsica, coneixen els casos de la pròpia família ", ha indicat l'especialista d'Aparell Digestiu de l'Hospital Costa del Sol de Màlaga i Responsable del comitè d' comunicació de la FEAD, Andrés Sánchez Yagüe.


LLIGAT A L'EDAT


El càncer de còlon està estretament lligat a l'edat ja que les probabilitats de patir-augmenten a partir dels 50 anys. De fet, la majoria dels pacients amb aquest tipus de càncer es diagnostiquen entre els 65 i els 75 anys tant en homes com en dones, pel que és recomanable iniciar exploracions preventives amb anterioritat, idealment a partir dels 50 anys en població general . Els casos que apareixen en edats més primerenques solen ser degut a una predisposició genètica.


A Espanya, el càncer colorectal és el tumor més freqüentment diagnosticat amb una incidència de 32.240 nous casos cada any, un 15 per cent del total dels càncers diagnosticats. És el segon càncer en freqüència en dones després del càncer de mama i tercer en homes, després del càncer de pròstata i de pulmó.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH