dimecres, 11 de desembre de 2019

La Justícia europea equipara Uber als taxistes

|

uber 1


Un advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha dictaminat aquest dijous que la plataforma nord-americana Uber és un servei de transport a què es pot exigir llicència i altres autoritzacions per a prestar servei en els Estats membres.


En les seves conclusions, el lletrat Maciej Szpunar ha indicat que, tot i ser un "concepte innovador", la plataforma digital pertany a l'àmbit del transport i, per tant, "no es beneficia del principi de lliure prestació de serveis" que la normes comunitàries garanteixen al camp de la Societat de la Informació.


Entre les claus de la posició de l'advocat destaca que Uber controla els elements econòmics rellevants en el servei de transport urbà, des dels criteris que s'imposen als conductors, fins a la política de preus, passant per compensacions als conductors que facin més curses o admetin més flexibilitat en les seves tarifes.


Les opinions de l'advocat general no són vinculants per al Tribunal europeu, que ha de dictar sentència més endavant, però en la majoria dels casos les seves conclusions coincideixen amb la decisió definitiva.


El tribunal amb seu a Luxemburg examina el litigi que enfronta Uber als jutjats de Barcelona amb l'Associació Professional Elite Taxi, que agrupa el gremi de taxistes a la Ciutat Comtal i acusa la marca nord-americana de competència deslleial pel seu servei 'UberPop' .En el seu examen de la situació l'Advocat general del TJUE ha conclòs que Uber "no compleix cap" dels requisits perquè un servei mixt (amb part de la seva activitat via electrònica i l'altra no) sigui inclòs en el concepte de servei de la societat de la Informació.


Ni són econòmicament independents els serveis que ofereix via electrònica (la intermediació entre particulars del trasllat en si) ni el servei principal s'ofereix 'on line'.


El dictamen apunta que els conductors que circulen en el marc de l'aplicació de Uber "no exerceixen una activitat pròpia" que hi hagi de manera independent a la marca nord-americana i, de fet, la seva prestació "únicament pot existir" gràcies a la plataforma, "sense la qual no tindria cap sentit".


ELS TAXISTES BARCELONINS HO CELEBREN


SBC Advocats Associats, que han portat la demanda judicial de l'Associació Professional Elite Taxi contra Uber, ha valorat la decisió de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) afirmant que "la barra lliure que pretenia Uber ha quedat automàticament tancada" perquè no pot operar sense llicència, ha dit en roda de premsa l'advocat Diego Salmerón.


En 2014 aquesta associació, majoritària entre els taxistes de Barcelona amb més de 2.000 afiliats, va denunciar als jutjats a UberSpain en considerar que no tenia dret a prestar el servei 'UberPop', que posava en contacte a conductors no professionals amb passatgers, perquè ni la tecnològica ni els conductors tenien les llicències ni autoritzacions que exigeix la llei per a exercir com a taxista.


El dictamen, per l'advocada que ha portat el cas, Montse Balagué, té "una repercussió jurídica brutal". Salmerón ha valorat que aquesta decisió demostra que Uber exerceix "competència deslleial" i té un impacte tremend perquè, en ser una empresa de transports, es veurà obligada a complir la normativa per a aquest sector al país.


El portaveu de Elite Taxi, Alberto Álvarez, ha assegurat que estan satisfets del dictamen i ansiosos de la sentència del TJUE --que encara no ha estat dictada-- per demostrar que Uberpop, UberX i Cabify "estan incomplint les normes de transport".


"Hi ha moltes plataformes en altres sectors que estan espoliant el país. Anirem a per ells judicialment, no tenim cap por", ha advertit Álvarez, que considera que hi ha una xarxa de falses societats que especulen amb els preus de les llicències de transport.


Ha avançat que seguiran la línia reivindicativa als carrers i que el 30 de maig a Madrid es produirà "la major mobilització de la història del sector del taxi" per seguir exigint que es compleixin les lleis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH