dimecres, 11 de desembre de 2019

El consum de drogues produeix trastorns mentals en gairebé 30 milions de persones

|

Mujerconsumiendococaina


Segons l'últim Informe Mundial sobre les Drogues, el 2015 al voltant de 250 milions de persones van consumir drogues, d'elles, almenys, 29,5 milions pateixen algun trastorn mental per consum abusiu, concretament el 0,6 per cent de la població mundial adulta .


L'informe, publicat la setmana passada per l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), assenyala que els opioides van ser la droga més perjudicial, ja que suposa el 70 per cent dels efectes negatius per a la salut associats amb trastorns per consum de drogues a tot el món; de prop el segueix l'ús d'amfetamines.


En tots dos casos el consum mundial és molt elevat, al contrari, que el de noves substàncies psicoactives (NPS), "que és encara relativament petit", i encara els usuaris no són conscients del risc que pot suposar l'abús d'aquestes substàncies.


HEPATITIS CY VIH


D'altra banda, l'informe revela que l'hepatitis C és la primera malaltia derivada de l'abús i la que causa major dany. L'informe estima que aproximadament 12 milions de les persones que s'injecten drogues a tot el món, d'elles una de cada vuit (1,6 milions) té VIH i més de la meitat (6,1 milions) té hepatitis C, mentre que al voltant de 1,3 milions estan patint de l'hepatitis C i VIH.


Com a dada, l'informe mostra que fins a tres vegades més els drogodependents es moren a causa de l'hepatitis C (222.000) que de VIH (60.000). No obstant això, l'informe destaca que tot i els recents avenços en el tractament de l'hepatitis C, l'accés als nous fàrmacs segueix sent pobre, ja que el tractament segueix sent molt car en la majoria dels països.


Aquest any es compleixen 20 anys de l'Informe Mundial sobre les Drogues, que es produeix en un moment en què la comunitat internacional ha decidit seguir endavant amb l'acció conjunta. "Hi ha molta feina per fer per enfrontar els molts danys infringits per les drogues per a la salut, el desenvolupament, la pau i la seguretat, en totes les regions del món", ha assenyalat el director executiu de ONUDD, Yury Fedotov.


DROGUES, CRIM ORGANITZAT I POLÍTICA


En 2014 es va estimar que els grups transnacionals del crim organitzat a tot el món han generat entre un cinquè i un terç dels seus ingressos de la venda de drogues. Segons l'informe les comunicacions mòbils ofereixen noves oportunitats per als traficants, mentre que la xarxa fosca permet als usuaris comprar anònimament fàrmacs.


En aquest sentit, destaca que, tot i que no tots els grups terroristes depenen de guanys de la droga, alguns ho fan. "Sense els ingressos de la producció i tràfic de drogues, que constitueixen gairebé la meitat dels ingressos anuals dels talibans, l'abast i l'impacte dels talibans probablement no seria el que és avui dia", adverteixen, alhora que recorden que fins al 85 per cent del cultiu d'opi a l'Afganistan es produeix en el territori sota alguna influència dels terroristes.


D'altra banda, s'ha ampliat considerablement les substàncies disponibles en el mercat de la droga, segons l'informe. El mercat d'opiacis, en particular, és cada vegada més diversificat, amb una combinació de substàncies sotmeses a fiscalització internacional, com l'heroïna, i medicaments receptats que es desvia bé del mercat legal o produeix com a medicaments falsificats.


Les substàncies denunciades van augmentar el 2015, fins a duplicar-se, passant de 260 a 483. Així mateix, la producció d'opi es manté en alça i el mercat de la cocaïna està prosperant. En 2016, la producció mundial d'opi va augmentar en un terç en comparació amb l'any anterior i això es va deure principalment als rendiments de cascall a l'Afganistan.


L'informe també apunta a l'expansió del mercat de la cocaïna, de tal manera que des 2013-2015 el cultiu de la coca es va incrementar en un 30 per cent, principalment com a resultat de l'augment del cultiu a Colòmbia. Després d'anys de declivi, l'informe alerta que "hi ha indicis que el consum de cocaïna està augmentant en els dos mercats més grans, Amèrica del Nord i Europa".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH