divendres, 14 de agost de 2020

L'ATM aposta per fer circular el Tram pel carril central de la Diagonal

|

Tramtranviabarcelona


Un estudi encarregat per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per concurs conclou que la unió del tramvia per l'avinguda Diagonal i en superfície és la millor opció d'entre les alternatives estudiades: connectar en superfície per l'avinguda; fer-ho parcialment soterrat; passar pels carrers Urgell, Provença i Diagonal, o optar pel bus elèctric.


El director general de l'ATM, Pere Torres, ha destacat en roda de premsa que el consorci --format per Generalitat, Ajuntament i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) - ha aprovat inicialment l'estudi, avalant-tècnicament però sense pronunciar-se sobre el seu contingut ni les solucions analitzades.


Les diverses alternatives sobre el tramvia coincideixen a respectar la zona central entre la plaça Glòries i el carrer Lepant, circulant pels vials existents i deixant lliure el passeig del centre, mentre que la resta del traçat s'ha estudiat en base a previsions inicials de l'Ajuntament , situant el tramvia per la calçada central, que quedaria sense cotxes si finalment es decidís aquest model.


La primera alternativa tindria un cost de 158 milions i circularia pel costat mar de la calçada central amb sis parades noves i ocupant 7,32 metres dels 50 d'ample de l'avinguda, mentre que la segona costaria 331 milions, amb un tram soterrat fins al carrer Bruc, des d'on seguiria per l'avinguda amb el mateix traçat que la primera opció.


La tercera alternativa planteja que el tramvia baixi des de la plaça Francesc Macià pel carrer Urgell fins al carrer Provença i després segueixi per la Diagonal, amb 169 milions d'euros, i l'autobús elèctric implicaria una inversió de 47 milions, incloent els vehicles que es haurien d'adquirir: 24 autobusos de 18 metres, o uns 18 tramvies per començar, que augmentarien segons creixés la demanda.


L'opció que comportaria més reducció del vehicle privat és la de connectar-ho per la superfície de l'avinguda -14.970 usuaris, per davant dels 14.717 de l'soterrado--, mentre que la que més usuaris globals captaria seria la del projecte del soterrament parcial, amb 241.831 usuaris en dia feiner, davant els 227.394 del de superfície, els 193.619 de carrer Provença i els 53.059 del bus elèctric --tenint en compte als 36.768 usuaris actuals--.


La diferència entre els cobraments i pagaments del projecte --Valor Actual Net (VAN) - és de 158.500.000 en superfície per l'avinguda i de 15,8 en el soterrat, mentre que és negatiu en els altres dos casos, que no recuperen la inversió: de 180.900.000 negatius en el traçat per Urgell i Provença, i de 91,1 negatius del bus elèctric.


El tramvia en superfície i el bus elèctric són les opcions que impliquen una major reducció d'emissions de NOx (33,5%), de partícules (3%) i de CO2 (7,5%), i també els que representen un major estalvi d'energia, amb un 29,1%, segons l'estudi.


L'OPCIÓ DIAGONAL


Tenint en compte aquests valors i avaluant-los de forma ponderada, l'estudi conclou que la millor opció és connectar el tramvia per la Diagonal en superfície, conclusió que pot variar si els diversos conceptes i elements es ponderen d'una altra manera --donant més importància a uns elements que a altres--, ha assenyalat Torres.


Al costat del director de l'àrea de Mobilitat de l'ATM, Lluís Alegre, Torres ha explicat que, amb aquesta aprovació inicial, s'obrirà un període d'al·legacions de dos mesos i es comunicaran formalment les conclusions de l'estudi a l'Ajuntament, al qual ha demanat que "de manera formal manifesti quin és el traçat de la seva elecció "preferiblement abans de novembre.


Torres ha insistit que ATM només ha avalat que tècnicament l'estudi s'ha realitzat amb una metodologia adequada, i ha assenyalat que al consell d'administració de l'ATM li correspon adoptar decisions sobre la plataforma ferroviària, mentre que l'Ajuntament depèn la urbanització i la reordenació de la mobilitat.Ha explicat que, després del període d'al·legacions --de un mes més llarg que el habitual--, que la Generalitat tramiti la declaració de l'impacte ambiental del projecte i que l'Ajuntament es pronunciï, es podrà "reelaborar l'estudi" amb totes les aportacions per després aprovar-ho en el consell d'administració de l'ATM, amb representants de l'Ajuntament, aMB i Generalitat.


El projecte constructiu podria redactar després, amb un termini d'entre sis i vuit mesos, de manera que podria estar a punt a l'estiu de 2018, sempre que l'Ajuntament es posicioni davant d'aquestes alternatives o altres opcions: "Si no hi ha manifestació de l'Ajuntament, el consell d'administració no tractarà el tema ".


"La decisió s'haurà de prendre conjuntament per la Generalitat, l'AMB i l'Ajuntament en el consell d'administració", ha insistit Torres després de recalcar que de moment el ATM no es decanta per cap opció i, preguntat pels mitjans, ha assenyalat que el model de finançament s'abordarà quan defineixin l'obra i el seu cost.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH