dimarts, 14 de juliol de 2020

La migranya afecta de manera crònica a més d'1,5 milions d'espanyols

|

migranya


El 25% dels pacients amb migranya no han consultat mai la seva malaltia amb el metge i podrien existir més d'un 40% de pacients sense diagnosticar, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), comunicats amb motiu de la celebració, aquest dimarts, del Dia Europeu d'Acció contra la Migranya.


Aquesta malaltia afecta aproximadament a un 12,6% de la població espanyola, el que suposaria més de 5 milions d'afectats, dels quals 1,5 milions la patirien de manera crònica, és a dir, experimenten mal de cap més de 15 dies al mes.


A més, més d'un 70% dels pacients amb migranya presenten una discapacitat greu i un 14% una discapacitat moderada. "No obstant això, malgrat la seva prevalença i de la discapacitat que provoca, continua sent una malaltia mal tractada i poc diagnosticada", ha comentat la coordinadora del Grup d'Estudi de Cefalees de la SEN, Patricia Pozo Rosich.


Les raons principals d'aquesta manca de diagnòstic i tractament es deu al fet que molts pacients es conformen amb la malaltia que pateixen, no saben que hi ha bones opcions de tractament o, fins i tot, no van a l'especialista adequat. Una actitud que fa que la migranya sigui una de les malalties per les que els espanyols més s'automediquen.


I és que, es calcula que al voltant de la meitat dels pacients amb migranya s'automediquen amb analgèsics sense recepta. Aquest fet, unit a la falta de diagnòstic i tractament, així com a altres factors com el sobrepès, la depressió o els trastorns de son, fa que, cada any, un 3% dels pacients amb migranya cronifiquin la seva malaltia i que un 6 per cent dels pacients passi de tenir una migranya episòdica de baixa freqüència a una d'alta freqüència.


A més, segons l'estudi 'PRIMERA', realitzat pel Grup d'Estudi de Cefalees de la SEN, només un 17% utilitza una medicació correcta per al tractament simptomàtic de les crisis de migranya i aproximadament un 25% dels pacients que consulten per migranya necessita tractament preventiu, encara que només un 5% el rep.


"Cal tenir en compte que qualsevol migranya pot reaparèixer de manera crònica o augmentar la freqüència de les crisis si el pacient no pren les mesures adequades per contrarestar els seus efectes i el primer pas per a això és diagnosticar la malaltia. A més, en ser una malaltia de difícil maneig, que necessita realitzar de forma freqüent ajustos en el tractament, cal fer el seguiment d'aquesta malaltia de forma adequada. No obstant això, un 53% dels pacients que consulten amb un metge, abandonen el seguiment", ha comentat Pou Rosich.


Així mateix, prossegueix, l'adhesió al tractament per part dels pacients és baixa, ja que s'estima que un 24 per cent dels pacients amb migranya episòdica i un 40,8% dels pacients amb migranya crònica discontinúan seu tractament.


LA MIGRANYA SUPOSA UN COST DE 1.838 MILIONS D'EUROS A L'ANY A ESPANYA


D'altra banda, la doctora ha informat que encara que la migranya pot començar a qualsevol edat, incideix sobretot en l'edat de major productivitat personal i professional, dels 25 als 55 anys, amb el cost familiar i laboral que això suposa .


La migranya impacta en la vida personal, familiar, laboral i social de les persones que la pateixen, però també suposa una gran càrrega econòmica. A més, l'impacte econòmic anual estimat (absentisme més pèrdua de productivitat) a Espanya és de 1.838 milions d'euros a l'any; el cost estimat per pacient actiu és de 730 euros a l'any, perdent-se aproximadament 16,6 de dies a l'any de treball, sent aquests costos indirectes més grans que els costos directes derivats per la malaltia.


De la mateixa manera, els pacients amb migranya crònica consumeixen quatre vegades més recursos que els pacients amb migranya episòdica, consulten dues vegades més al metge d'Atenció Primària i tres vegades més al neuròleg o expert en cefalees. En concret, les consultes de pacients amb migranya crònica suposen entre un 4 i 6% de les consultes totals d'una consulta de neurologia general i entre el 11 i 20% de les consultes per cefalea.


"Gairebé tots els pacients que pateixen migranya poden millorar la seva qualitat de vida si es té un diagnòstic, un tractament i un seguiment adequat. Des de la SEN recomanem consultar amb el neuròleg quan, almenys, es produeixi un canvi en freqüència o intensitat del dolor de cap, quan el tractament perdi eficàcia o quan el mal de cap s'acompanyi d'algun símptoma no habitual", ha tancat l'experta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH