La Fiscalia ordena investigar tots els alcaldes que col·laborin amb el referèndum il·legal

|

Govern alcaldes AMI

Alcaldes que s'han mostrat favorables a la celebració del referèndum independentista | Foto: AMI


La Fiscalia General de l'Estat ha demanat als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que obrin diligències respecte a una llista d'alcaldes catalans dels que s'ha tingut coneixement que estarien col·laborant en la preparació del referèndum d'autodeterminació del proper 1 de octubre.


En el cas que no compareguin quan siguin citats pels fiscals, s'ordena als Mossos que duguin a terme la seva detenció n, segons resa l'ofici dictat pel fiscal general José Manuel Maza, que assenyala que les diligències han de començar pels municipis implicats amb més població.


De moment, l'alcalde de l'Ametlla de Mar (Tarragona) i d'Argentona (Barcelona) han pujat vídeos a les seves xarxes socials mostrant com trituren l'advertència del Govern central, que demanava que no es col·laborés amb l'organització del referèndum.




L'ofici de cinc pàgines signat aquest dimecres a Maza es refereix concretament a la relació de municipis que va aparèixer publicada a la web de l'Associació de Municipis per la Independència i al fet que, parallelament, el Govern continuï amb els preparatius del "referèndum il·legal".


En aquest punt cita la carta signada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, "querellats per aquests fets en un altre procediment davant del Tribunal de Justícia de Catalunya".


DECLARARAN COM INVESTIGATS


Maza ordena als fiscals territorials incoar diligències d'investigació en relació amb cada un dels ajuntaments que apareixen en aquest llistat i que se citi a l'alcalde per mitjà de la Policia Judicial "perquè en relació amb els presumptes actes de cooperació en l'organització del referèndum il·legal declari en qualitat de investigat i assistit de lletrat".


En el cas que l'alcalde citat no comparegui, l'ordre assenyala que els fiscals hauran de "acordar la seva detenció i presentació a Fiscalia, oficiant als Mossos com Policia Judicial perquè la portin a efecte en el termini més breu possible".


Per Maza, la notorietat de la prohibició de "els actes d'organització del il·legal referèndum d'autodeterminació" fa que qualsevol conducta de les autoritats, funcionaris públics o de particulars en connivència amb els anteriors adreçada a aquesta finalitat sigui indiciàriament constitutiva "d'almenys" els delictes de desobediència i prevaricació "pel que fa suposaria l'adopció de resolucions obertament contràries a l'ordenament jurídic", tots dos penats amb multa i inhabilitació especial, i també del de malversació de fons públics.


Aquest últim, segons adverteix Maza en el seu escrit està penat amb fins a 8 anys de presó i inhabilitació absoluta per fins a 20 anys "pel que fa suposaria la disposició de fons públics per a la realització d'activitats delictives".


ORDRES A LA POLICIA LOCAL


Les fiscalies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona també han cursat instruccions a les policies locals de tots els ajuntaments catalans per investigar qualsevol preparatiu del referèndum de l'1-O.


Així, els insta a actuar en base als articles 11 i 12 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de Policies Locals de Catalunya, com a policia judicial, de la mateixa manera que ja ha sol·licitat investigar a Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, segons ha informat Fiscalia.


Demana als cossos locals que investiguin qualsevol fet "encaminat a organitzar el referèndum illegal ia intervenir els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar-ho".


La Fiscalia demana que els encarregats de transmetre aquesta ordre siguin els caps de les unitats de policia judicial dels Mossos d'Esquadra, i concreta que es faci per escrit i interessant justificant de recepció dirigit als caps de les policies locals de cada demarcació.


Així, els insta a que, "davant l'existència o coneixement de qualsevol fet de la naturalesa descrita, o connex, es procedirà a elaborar de forma urgent informe o atestat" amb totes les dades necessàries sobre la seva execució, autoria, participació i circumstàncies.


Aquest informe es remetrà amb caràcter urgent al fiscal en cap de la Fiscalia territorial competent, remetent còpia a les unitats de policia judicial de Mossos "a efectes de coordinació".


ACTUACIÓ IMMEDIATA


Segons la instrucció de Fiscalia, que complementa la dictada respecte a Mossos, Guàrdia Civil i Policia Nacional, els policies locals "de practicar de forma immediata les diligències per acreditar els fets delictius i determinar responsabilitats penals.


Així mateix, han de procedir "directament" a adoptar mesures per intervenir instruments per celebrar el referèndum requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions, i impresos i propaganda electoral, entre d'altres.


Segons el document, la notorietat de la prohibició dels actes d'organització de l'1-O fa que qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o de particulars sigui indiciàriament constitutiva dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH