NGC 1052-DF2, la galàxia 'transparent'

José Vicente Díaz


El Telescopi Espacial Hubble de la NASA ha obtingut la imatge d'una galàxia d'aspecte fantasmal anomenada NGC 1052-DF2. És una galàxia "transparent" perquè es poden veure clarament les galàxies distants darrere d'ella.


L'objecte no té una regió central perceptible, o fins i tot braços en espiral i un disc, característiques típiques d'una galàxia espiral. Però tampoc sembla una galàxia el·líptica. Aquestes rareses no són res en comparació de la cosa encara més estranya que té, a NGC 1052-DF2 li falta la major part de la seva matèria fosca.


La matèria fosca és una forma invisible de matèria que compon la major part de la massa de l'univers i forma la seva estructura subjacent. De fet a l'Univers un 4.6% és matèria ordinària, un 23% és matèria fosca, i un 72.4% és energia fosca.


La gravetat de la matèria fosca permet que la matèria normal en forma de gas i pols formin estrelles i galàxies. Aquesta curiosa galàxia "transparent" conté com a molt 1/400 la quantitat de matèria fosca que els astrònoms esperaven.


La galàxia és tan gran com la nostra Via Làctia, però conté només 1/100 del nombre d'estrelles que la nostra galàxia.


Donat el gran mida de l'objecte i la seva aparença tènue, els astrònoms classifiquen a NGC 1052-DF2 com una galàxia ultradifusa. S'estima que NGC 1052-DF2 té al voltant de 10 mil milions d'anys. Resideix a uns 65 milions d'anys llum de distància.


En el següent vídeo podem veure un zoom a la galàxia: