Així és la veritable forma del planeta Terra

José Vicente Díaz

La Terra és un geoide


Antigues civilitzacions es pensaven que la Terra era plana, perquè havien preguntes que en aquestes èpoques eren complicades de contestar, havien molts inconvenients:


¿Extensió infinita? No té fi, hi ha un mar enorme i després més i més aigua i aigua ... ¿extensió finita? La fi de la Terra al mar, després hi ha terribles monstres i precipicis enormes ... Com es sosté? ¿Sostenir en l'aire una cosa tan gran? ¿I les estrelles sempre són les mateixes?


Totes aquestes preguntes se les feien en l'antiguitat. La teoria que ho arreglava gairebé tot era la següent: Els hindús la imaginen recolzada sobre quatre pilars que al seu torn estaven sobre quatre elefants i aquests sobre una tortuga gegant que nedava en un oceà enorme. Sorprenent però per a ells molt real.


Representaciu00f3n antiga de la Terra


No va ser fins als antics grecs quan realment es va ser conscient que la Terra era rodona. Tot i que abans es va arribar a pensar que era cilíndrica, la senzilla explicació de suposar que la Terra es corba en la direcció Nord-Sud és el que va portar al filòsof Anaximandre de Milet a suggerir -erròniament-que la Terra tenia forma cilíndrica.


Però la solució que la Terra era esfèrica la van donar els navegants. Quan s'allunyaven els vaixells anaven desapareixent en l'horitzó i l'últim que es veia eren les espelmes, per tant estaven "baixant" per la curvatura de la Terra. Des de la riba es veia menys part del vaixell i des d'una muntanya molt alta es veia encara més part.


Esquema tirra no és plana


D'altra banda, els astrònoms grecs també van pensar que la millor manera d'explicar els eclipsis de Lluna era suposar que la Terra se situava entre aquesta i el Sol i que la seva ombra projectada per aquest astre queia sobre la Lluna i la eclipsava. Com la projecció d'aquesta ombra sempre era circular, confirmava, un cop més, el caràcter esfèric de la Terra.


La primera prova directa de la esfericitat de la Terra trigaria a arribar gairebé dinou segles. En 1522 Magallanes i Juan Sebastian el Cano realitzen la circumnavegació de la Terra, ¡la Terra és rodona!


I la prova definitiva: Imatge des del Apol·lo 11 a 1969:


La Terra des de l'Apol·lo 11


Però és realment absolutament esfèrica? Realment la Terra està aplanada pels pols, com veiem en la següent figura:


la terra


I ara anem a la forma real de la Terra, la Terra és un Geoide. El geoide és la superfície de nivell d'altitud zero, que coincideix amb la superfície mitjana dels oceans en equilibri perllongada per sota dels continents i amb la mateixa gravetat en tots els punts:
Una forma realment curiosa: la veiem tan esfèrica des de l'espai perquè es veuen els oceans. Si els eliminem i deixem tot al mateix nivell equipotencial tenim aquesta forma tan curiosa; nostre planeta és un Geoide.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH