divendres, 10 de juliol de 2020

El Tribunal Suprem diu ara que ha de confirmar a qui li toca pagar l'impost sobre hipoteques

|

Hipoteques


El Tribunal Suprem ha fet públic un comunicat aquest divendres en què explica que advocarà a un ple compost per més de 30 magistrats el primer cas que els arribi relatiu al subjecte passiu -a qui correspon pagar l' Impost d'actes jurídics documentats .


Ho fa, segons explica en una nota el president de la Sala del Contenciós-Administratiu de l'alt tribunal, Luis María Díez-Picazo, per tractar-se la decisió coneguda ahir d'un "gir radical" en la jurisprudència i tenint en compte "la seva enorme repercussió econòmica i social ".


El TS va establir ahir que és el banc i no el client qui ha d'abonar l'impost de les hipoteques. Així ho va dir en una sentència que anul·la un article del reglament de l'impost, que assenyalava que el prestatari és subjecte passiu.


CONFIRMAR O ANULLAR


El Tribunal Suprem convocarà el Ple format per 31 membres per confirmar o anullar la jurisdisprudencia recollida en la sentència d'ahir.


Ho fa, segons explica en una nota el president de la Sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal, Luis María Díez-Picazo, per tractar-se la decisió coneguda ahir d'un "gir radical" en la jurisprudència i tenint en compte "la seva enorme repercussió econòmica i social".


D'aquesta forma, la Sala Tercera del Suprem ha decidit sotmetre la decisió al Ple de l'organisme format per 31 magistrats, en lloc dels 6 que van dictaminar la sentència d'ahir, per confirmar o tornar a la jurisdisprudencia anterior.


Al mateix temps, ha deixat sense efecte, de moment, tots els assenyalaments sobre recursos de cassació pendents amb un objectiu similar.


L'alt tribunal, el ponent del qual va ser el magistrat Jesús Cudero, va interpretar el text refós de la llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) i el seu reglament i va concloure ahir que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest últim impost en les escriptures notarials de préstec amb garantia hipotecària (com la seva jurisprudència anterior sostenia), sinó l'entitat que presta la suma corresponent.


Aquesta decisió anullava un article del reglament de l'impost (que establia que el prestatari és el subjecte passiu de l'impost) per ser contrari a la llei. En concret, es tracta de l'article 68.2 d'aquest reglament, aprovat per Reial decret 828/1995, de 25 de maig.


Al mateix temps, implicava la modificació de la seva jurisprudència anterior i anullava una sentència prèvia, del 28 de febrer d'aquest mateix any, en la qual va dictaminar que són els clients els qui havien de pagar l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) en la constitució d'hipoteques, d'acord amb l'acordat pel Ple de la Sala Primera de l'alt tribunal, que va donar la raó als bancs.


UNA 'PUNTADA' A la BANCA


Després de conèixer-se ahir la sentència, els sis bancs de l'Ibex 35 arribaven a perdre prop de 5.500 milions d'euros de capitalització borsària en una sola jornada. Aquest divendres, encara que més calmats, continuen liderant les pèrdues del selectiu.


El fet que sigui el banc el que ha d'abonar l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats en les escriptures públiques d'una hipoteca, així com el possible caràcter retroactiu de la decisió, podria llastrar els comptes de les entitats financeres.


La responsabilitat del pagament d'aquest impost podria tenir un cost superior als 4.000 milions d'euros, segons càlculs realitzats per la signatura de qualificació crediticia Moody's, que fins i tot qualificava aquest dictamen de més agressiu que el de les clàusules solc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH