dissabte, 17 de abril de 2021

Adif modernitzarà per complet la infraestructura al túnel de Toses, Girona

|

Adif iniciarà el pròxim 22 de juny una actuació integral de modernització de la infraestructura al túnel de Toses (Girona), que està a la línia Barcelona-Puigcerdà.


Trenrenfe 3 1 1Amb un pressupost estimat de més de 9,5 milions d’euros, l'actuació té com a objectiu intervenir en l’estructura d’aquest túnel, entre Planoles i La Molina,i rehabilitar-lo per a pal·liar els danys i patologies detectats a les inspeccions fetes per tècnics especialitzats, tant d’Adif com d’empreses externes i recollides en els seus informes.

 

Es duran a terme treballs per millorar el revestiment actual i s’actuarà per millorar el drenatge longitudinal a ambdós costats de la via.

 

D’aquesta manera es pretén garantir l’estabilitat i durabilitat de l’estructura, la total disponibilitat i seguretat de la infraestructura, reduir les necessitats de manteniment i minimitzar la probabilitat d’incidències amb afectació al servei. A més, s’eliminarà la Limitació Temporal de Velocitat existent actualment.

 

CARACTERÍSTIQUES DEL TÚNEL

El túnel està en el trajecte Ripoll-Puigcerdà i té una longitud de 3.909 m. La seva secció transversal és de mig punt i compta amb parets laterals rectes amb una amplada i alçada d’aproximadament 5,3 metres.

 

Es tracta d’una infraestructura singular per la seva ubicació a gran altitud, la seva longitud, les condicions climàtiques i les desfavorables geologia i hidrogeologia de la zona.

 

Entre les problemàtiques destaquen les filtracions d’aigua que originen patologies estructurals que afecten el revestiment del túnel com a conseqüència, entre d’altres, dels processos de gel i desgel.


DESCRIPCIÓ DE LES ACTUACIONS

Per a la reconstrucció del revestiment, es planteja primer la captació de les aigües d’infiltració en la superfície exterior de l’arc o volta del revestiment actual, mitjançant drens radials de 3 m de longitud. Aquests drens, amb un diàmetre de 6 cm, es faran a través de perforacions en les quals s’introdueix una canonada ranurada envoltada  en un geotèxtil.


El revestiment se sanejarà fins a una profunditat de 25 cm a través d’excavacions d’un metre executades sota els fonaments. 

 

Per executar el drenatge longitudinal, es proposa refer la cuneta al costat dret en les zones d’actuació. Al costat esquerre es planteja excavar la rasa necessària per a la reconstrucció del revestiment, i posteriorment collocar una canonada dren envoltada amb un geotèxtil i grava.

 

Aquesta canonada ha de tenir continuïtat per desguassar, connectant el drenatge existent en aquest costat, o travessant per sota de la via per a connectar amb la cuneta del costat dret.

  

Per poder dur a terme la reparació del revestiment, serà necessari desmuntar la via (carril i travesses), catenària i installacions de seguretat del túnel, per a la seva posterior reposició una vegada  finalitzades les actuacions. De la mateixa forma, es protegirà el cable de fibra òptica que discorre per l’interior del túnel, donat que no pot quedar sense servei.


AFECCIONS A LA CIRCULACIÓ 

Per la complexitat del projecte i la necessitat d’actuar en l’àmbit de la infraestructura ferroviària, serà necessari interrompre el trànsit de trens entre Ribes de Freser y Puigcerdà entre el 22 de juny fins al 7 de febrer del pròxim any.

 

Per facilitar la mobilitat dels viatgers, Renfe ha establert un servei  alternatiu per carretera en aquest trajecte. Quan s’autoritzi el pas a La Tor de Querol-Enveig, el servei alternatiu es perllongarà fins aquesta  estació.

 

A les poblacions de Planoles, Urtx-Alp i La Molina es modificarà el punt d’estacionament per fer més àgil i ràpida la pujada i baixada de viatgers. Així mateix, el transport per carretera comportarà un increment del temps de viatge d’uns 50 minuts.

 

Adif i Renfe reforçaran la informació als usuaris mitjançant el personal d’atenció al client. En aquest sentit, el dispositiu preveu la incorporació de 10 persones d’informació per orientar i guiar els clients. També es reforçarà la cartelleria i els missatges en teleindicadors, estacions, trens, màquines auto venda i megafonia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH