Quins països podran entrar a la UE a partir de dimecres?

|

El Govern ha començat aquest dimarts a donar els primers passos cap a la reobertura de les fronteres Schengen sense haver publicat encara el llistat definitiu de tercers països o països associats a Schengen des dels quals es podrà accedir a Espanya.


Avions de Ryanair


L'ordre publicada al BOE pel Ministeri de l'Interior estableix a més noves excepcions per a l'encreuament de persones pel territori comunitari, incloent ara a estudiants que realitzin els seus estudis als Estats membres o associats Schengen i que disposin del permís o visat corresponent.Així mateix, es permetrà des del dimecres 1 de juliol el trànsit de treballadors altament qualificats la tasca sigui necessària i no pugui ser posposada o realitzada a distància. Això sí, aquestes circumstàncies s'han de justificar documentalment.


Aquesta ordre, que arriba després que el Govern ampliés el passat 22 de juny la restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea, no inclou encara la relació de països, ja que es "estan finalitzant els treballs" sobre la mateixa.


Els 27 tenen fins avui a al migdia per aprovar o tombar la llista de quinze països que els seus ambaixadors van negociar fins divendres passat, però davant la qual algunes capitals mantenien reserves, raó per la qual les negociacions han continuat durant el cap de setmana.


La llista de països els nacionals seran els primers a entrar a la UE inclou a Algèria, Austràlia, Canadà, Japó, Montenegro, Marroc, Nova Zelanda, Rwanda, Sèrbia, Corea de Sud, Tailàndia, Tunísia, Uruguai, Geòrgia i la Xina, si bé en el cas de la Xina l'aixecament del veto estarà subjecte a reciprocitat.


En aquest context, l'ordre explica que la llista fa referència a la residència en els països, no a la possessió de la nacionalitat dels mateixos. Amb ells s'aplicarà l'aixecament de manera progressiva i seguint criteris de reciprocitat, i la llista es pot modificar periòdicament incloent altes i baixes.


LA LLISTA DE PAÏSOS PODRÀ MODIFICAR-EN FUTURES ORDRES

En paral·lel, s'inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d'un visat de llarga durada expedit per un país membre a què es dirigeixin i els treballadors transfronterers.


A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de la cura de gent gran que es dirigeixin o tornin d'exercir la seva activitat laboral, el personal dedicat a el transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.


Així mateix, es permet el desplaçament a membres d'organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acreditin causes de força major o situació de necessitat o l'entrada es permeti per motius humanitaris, i persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.


En aquest sentit, es permet entrar a Espanya, entre d'altres, als visitants registrats com a residents que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen, Andorra, Mònaco, El Vaticà, San Marino o al cònjuge de ciutadà espanyol o parella amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per reunir-se amb aquest.


Tot l'anterior no és aplicable a la frontera terrestre amb Andorra ni en el lloc de control de persones amb el territori de Gibraltar.


D'altra banda, l'ordre també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l'entrada i la sortida d'Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH