dimarts, 20 de octubre de 2020

UGT reclama un permís retribuït temporal perquè el Pla 'MeCuida' sigui eficaç

|

UGT considera que la pròrroga de el Pla 'MeCuida', la vigència conclou el proper dimarts, 22 de setembre, s'ha de fer millorant el pla i corregint els seus buits de protecció per donar una resposta adequada a l'actual situació de la pandèmia, i exigeix un permís retribuït temporal.


El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez.


En una nota, el sindicat explica que el Pla 'MeCuida' inclou una sèrie de mesures de conciliació aprovades a l'inici de la declaració de l'Estat d'alarma, per evitar la transmissió comunitària de la Covid-19 a les circumstàncies extraordinàries com són el tancament de col·legis o centres de gent gran.


Aquest pla recull drets per a les persones treballadores per exercir els deures de cura com l'adaptació de jornada i la reducció de jornada especial fins al 100% de la jornada amb reducció de salari.


Per a UGT, el Pla 'MeCuida' ha estat "insuficient", tot i aquestes mesures han permès absentar-se de la feina a les persones treballadores per encarregar-se de la cura de menors, persones amb discapacitat i de familiars fins al segon grau, que per raons de edat, accident o malaltia requereixen una cura personal i directe.


Segons la seva opinió, aquest mecanisme "ha comportat perjudicis importants per a les persones treballadores que l'han gaudit, de forma majoritària han estat les dones treballadores que van sol·licitar la reducció especial de jornada, durant gairebé 6 mesos amb la pèrdua dels seus salaris".


D'altra banda, assenyala que tampoc ha estat una opció factible, per a aquelles famílies vulnerables i especialment per a les famílies monoparentals, que, majoritàriament, el 82%, estan encapçalades per dones, no podent permetre la falta d'ingressos.


Les altres opcions establertes en el pla, com el dret d'adaptació de l'horari incloent l'opció de la feina a distància "no són viables ni compatibles amb les necessitats d'atenció i cura directa de menors, persones amb discapacitat i persones majors dependents".


"En la major part dels sectors i ocupacions feminitzades com són les treballadores dels serveis de salut, cura de persones, el comerç o neteja són llocs de treball ocupats majoritàriament per dones, i l'acompliment de la mateixa és de forma presencial", subratlla .


FONS DE COMPENSACIÓ

Per això, la UGT reclama un permís retribuït per als treballadors que de forma temporal i excepcional permeti l'absència de la feina remunerada a el 100% davant la necessitat d'atendre la cura de persones al seu càrrec, a la possible situació de tancament dels diversos establiments com centres escolars, o centres de dia, o en el supòsit de suspensió de l'activitat lectiva de forma presencial.


Proposa un fons de compensació per a cobrir el cost dels permisos retribuïts i que el sindicat va proposar a l'inici de la pandèmia per a aquells treballadors que hagin de tenir cura de menors o majors dependents en quarantena per la Covid-19 o en el marc d'un confinament amb tancament de col·legis i centres de dia.


A més, denuncia que el proper dimarts dia 22 acaba la durada de el pla i davant l'anunci per part de la ministra de Treball d'una nova pròrroga, considera que "no és suficient", sinó que seria convenient una reformulació de la mateixa, és a dir la aprovació de noves mesures que garanteixin els drets de conciliació per a les persones treballadores davant els possibles escenaris de tancaments d'escola o d'un centre de majors o la suspensió d'activitat lectiva de manera presencial que permeti complir amb els seus deures de cura però sense la minva o pèrdua de salaris.


El sindicat advoca per mantenir en el temps, més enllà de la Covid-19, mesures que facilitin la conciliació que s'estan aplicant en algunes empreses com la flexibilització de la jornada i el teletreball i impulsar-ne de noves, ja que és absolutament imprescindible augmentar la inversió en cures, reforçar i incrementar els serveis públics per a l'atenció de cures i la protecció social en relació a aquests cures.


Entre altres coses, veu necessari augmentar l'oferta de serveis d'escoles infantils de 0 a 3 anys i de cures de llarga durada accessibles i assequibles, fonamentals perquè els progenitors puguin accedir i romandre en el mercat de treball; dotar de més inversió pública i reprendre el sentit inicial de la Llei d'Atenció a la Dependència i dignificar les condicions d'ocupació i protecció social que realitzen les persones empleades sota la relació laboral especial d'ajuda a domicili.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH