diumenge, 23 de febrer de 2020

La Síndica de Barcelona denuncia el deteriorament de l'espai públic de la capital catalana pel seu ús intensiu

|

Terrassa


CatalunyaPress.- Maria Assumpció Vilà, síndica de Barcelona, ha presentat un informe en què denuncia el deteriorament de l'espai públic de la capital catalana -entès com aquell que no està destinat a la circulació rodada-. A més, en el mateix treball s'ha constatat un increment important de l'ús de l'espai públic no només per part de les iniciatives vinculades a interessos econòmics sinó també per part d'activitats lúdiques.

 

Segons Vilà, "hi ha la percepció", sobretot al centre de la ciutat, "que s'ha incrementat l'ús de l'espai públic fins al punt que es dificulta el trànsit de vianants i el seu ús cívic i relacional". La síndica atribueix com la primera causa l'increment substancial de les terrasses a la via pública a causa de l'entrada en vigor de la prohibició de fumar a l'interior dels locals.


De la mateixa manera, també hi ha una "major presència d'artistes de carrer, la celebració de noves mostres culturals o comercials que s'afegeixen a les tradicionals, un increment de les activitats lúdiques a la via pública i la instal·lació de construccions temporals per a diferents usos".


En aquest ús intensiu de la via pública també cal tenir en compte l'ús per part dels turistes i de la població local de vehicles o altres màquines, com bicicletes, segways o patinets elèctrics, que continuen utilitzant les voreres sense tenir en compte les limitacions d'amplada i de velocitat.


Així, conclou Vilà en el seu informe, "el conjunt de totes aquestes circumstàncies provoca la impressió que l'espai públic pateix un deteriorament, tant en el seu manteniment com en l'ús cívic a què hauria d'estar destinat".


LA REGULACIÓ I CONTROL, POTESTAT MUNICIPAL


En aquest informe, la síndica recorda que "la regulació i el control de l'espai públic pertany a l'Ajuntament, que ha de vetllar per un ús racional d'aquest, preservar la condició d'espai públic a disposició de la ciutadania i evitar un ús excessiu i excloent ".


A més, destaca que l'Ajuntament sí que està intervenint per ordenar i aconseguir un equilibri raonable de l'espai públic. I, posa com a exemples l'establiment d'un nou règim per a les terrasses, encara en procés d'elaboració i possibles modificacions, i l'eliminació o recuperació dels quioscos de premsa tancats i la revisió de la instal·lació temporal d'una pista de gel que ha ocupat els últims anys per Nadal la plaça de Catalunya, prossegueix Vilà.


RECOMANACIONS


Per finalitzar, en el mateix informe es troba una relació de sis recomanacions per millorar l'ús de l'espai públic.


En primer lloc, es demana controlar rigorosament el compliment de les condicions d'ocupació de l'espai públic de les terrasses, especialment els requisits de superfície d'ocupació permesa, el nombre de taules i el muntatge i el desmuntatge dels elements accessoris.


D'altra banda, vetllar perquè els itineraris dels vianants en l'espai públic tinguin el traçat el més directe possible i sense obstacles així com difondre les condicions de circulació de les bicicletes i dels vehicles de mobilitat personal pels espais destinats als vianants .


A més Vilà demana revisar les condicions d'atorgament dels llocs d'estacionament de vehicles reservats a determinades persones i col·lectius. A més, ha exigit a l'Ajuntament que apliqui criteris restrictius tenint en compte la necessitat social de l'activitat, la concentració d'autoritzacions en un mateix espai i temps, i que s'eviti la llarga permanència d'autoritzacions inicialment temporals.


Finalment, recomana a l'Ajuntament la prestació del servei de lavabos públics i que es consideri el seu emplaçament majoritari a les instal·lacions de lliure accés del metro.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH