Endesa i Gas Natural, al podi de companyies que més energia venen a Espanya

|


Segons el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme Repsol és la companyia que més energia ven a Espanya, amb gairebé un 19% del total, per davant de les altres dues amb més activitat: Endesa i Gas Natural Fenosa, els percentatges se situen en el 14,3% i en el 12,5% respectivament.


Aquestes dades que s'han publicat fixen les obligacions d'aportació al Fons Nacional d'Eficiència Energètica per a l'exercici 2016, publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).


L'aportació obligatòria al fons s'estableix, d'acord amb la metodologia dissenyada per Indústria, en proporció al volum de vendes d'energia. En el cas del sector elèctric, es computa l'energia venuda al consumidor final, mentre que en el dels operadors petrolífers al l'engròs es comptabilitza l'energia venuda.


Per realitzar l'assignació, I nd ú stria ofereix un desglossament de l'energia venuda per cada empresa, així com el seu percentatge sobre les vendes totals. A partir d'aquest criteri, es reparteix entre les diferents empreses el cost de 216 milions del fons d'eficiència.


Les empreses de Repsol, inclosa la filial de Butà, hauran de dedicar per a aquest any 42,5 milions d'euros al fons, davant els 24,5 milions d'Endesa o els prop de 26 milions de Gas Natural Fenosa, que també ha d'assumir la part proporcional del 50% en la societat conjunta Unión Fenosa Gas.


Cepsa, amb un 10,9% de les vendes, haurà d'aportar uns 22,5 milions, enfront dels 19 milions de BP i els prop de 15 milions de les societats d'Iberdrola, a les que Indústria atribueix l'7,2% de l'energia venuda al consumidor final. A Galp li corresponen altres 11,7 milions.


Les empreses del sector energètic obligades a realitzar aquestes aportacions han vingut recorrent davant del Tribunal Suprem per separat o mitjançant associacions empresarials les quantitats que els ha obligat a aportar en els últims anys.


262.000 TONES D'ESTALVI


A part dels 216 milions d'aportació per a 2016, la resolució d'Indústria fixa per a l'exercici 2016 un objectiu d'estalvi agregat de 262.000 tones o equivalent de petroli, o de 3.046,51 gigawatts hora (GWh).


Per quantificar econòmicament aquests objectius d'estalvi i eficiència, el departament dirigit per José Manuel Soria ha establert una equivalència financera de 789.728 euros per cada mil tones estalviades.


Aquests nous objectius d'estalvi es reparteixen entre desenes de comercialitzadores de gas i electricitat, així com d'operadors petrolífers i altres empreses relacionades, als quals es consideren subjectes obligats a participar en el pla d'estalvi.


ESTALVIAR UN 1,5% DE LES VENDES ANUALS


El fons d'eficiència es llança en compliment de les directives comunitàries, que estableixen l'obligació de justificar les quantitats d'estalvi d'energia d'acord amb els objectius de 2020. Espanya ha de estalviar 15,9 milions de tones o equivalent entre 2014 i 2020.


Per aconseguir l'objectiu, cada Estat ha de dissenyar un sistema d'obligacions d'eficiència energètica, en què les empreses distribuïdores i comercialitzadores assumeixen el compromís d'estalviar l'equivalent a un 1,5% de les vendes anuals d'energia.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH