Segueix la mala ratxa del Sabadell: haurà de pagar 1.592 milions per la fallida de la CAM

|La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat aquest dimecres l'obertura de judici oral contra vuit exdirectius de la CAM per irregularitats en la gestió de la caixa que van conduir a la seva fallida. Els reclama, a més, el pagament d'una fiança de 1.592 milions d'euros.


La resolució assegura que el Banc Sabadell --actual propietari de la caixa-- i la Fundació de la Comunitat Valenciana Obra Social CAM, hauran de respondre d'aquesta quantitat com a responsables civils subsidiaris. Declara a l'asseguradora Caser responsables civils directes. Els vuit acusats s'enfronten a penes de presó de fins a 17 anys de presó.


La magistrada seu a la banqueta a l'expresident Modesto Crespo i l'exdirectora general de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani Dolores Amorós per la comissió d'un delicte de falsedat en els comptes anuals, delicte relatiu al mercat i els consumidors, manipulacions informatives, estafa agreujada, apropiació indeguda i falsedat en document mercantil.


També seran jutjats per aquests mateixos delictes l'exdirector general de Recursos Vicente Soriano Terol, l'exdirector de Planificació i Control Teófilo Sogorb.


En quan a l'exdirector general Roberto López Abad la magistrada l'acusa en el seu cas de tots els delictes esmentats amb l'excepció de la comesa contra el mercat i els consumidors. Procedeix, a més, contra l'exdirector d'Inversions i Risc Francisco José Martínez García, el de Finançament Juan Luis Sabater i el d'Informació Financera, Salvador Ochoa als quals acusa de falsedat en els comptes i en document mercantil i apropiació indeguda.


Segons indicava l'antecessor de Lamela al capdavant del Jutjat Central d'Instrucció 3 de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, els exdirectius no van posar "cap objecció a operacions que anaven a suposar un perjudici patrimonial i un debilitament extrem de l'entitat, provocant perjudici a accionistes, creditors i clients".


Explicava també que "es van fixar sous i van cobrar bonificacions amb el falsejament de l'autèntica situació patrimonial" del banc de manera que es tancava l'exercici amb resultat positiu en quantia tal que permetia el cobrament del bonus, quan el resultat real hagués impedit que se'ls abonés.


PETICIÓ DE PENES


La Fiscalia demana que Roberto López Abad, María Dolores Amorós, Teófilo Sogorb i Francisco José Martínez siguin condemnats a penes de set anys i mig de presó i al pagament d'una multa de 180.000 euros cadascun d'ells.


Reclama sengles penes d'un any i dos mesos de presó i multes de 9.000 euros per a Juan Luis Sabater i Salvador Ochoa; mentre que sol·licita imposar a Vicente Soriano la pena de deu mesos de presó i multa de 12.000 euros. Per a tots ells, demana la inhabilitació especial per a ser elegits en unes eleccions i per exercir l'activitat bancària durant el temps de les seves condemnes.


Per la seva banda, el Fons de Garantia de Dipòsits reclama, 9 anys per a Crespo, Amorós, i Sogorb i 3 anys per a López Abad i Martínez García. Demana per a tots ells la imposició d'una multa de 144.000 euros. En el cas de Sabater, demana dos anys de presó i una multa de 81.000 euros.


L'acusació popular exercida per l'advocat murcià Diego de Ramón reclama, per la seva banda, 16 anys de presó per als vuit. Una altra acusació que representa a un particular, sol·licita 17 anys de presó per a tothom.


La CAM va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el 23 de juliol de 2011 i va substituir als seus administradors, a més d'aprovar una injecció de 2.800 milions d'euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que va elaborar els informes on es descriuen les nombroses irregularitats comeses pels antics gestors, sobretot en la concessió de crèdits al sector immobiliari i en la concessió de pensions vitalícies per a la cúpula directiva.


Al març de 2011, els gestors de la caixa d'estalvis, actualment propietat del Banc Sabadell --que se la va adjudicar per un euro- van comunicar a les autoritats financeres uns beneficis de 38,9 milions d'euros quan tres mesos després els comptes llançaven unes pèrdues de 1.136 milions d'euros.


ACLARIMENT DEL BANC SABADELL


Banc Sabadell ha sollicitat una "nota aclaridora" a la jutge de l'Audiència Nacional (AN) Carmen Lamela perquè delimiti la responsabilitat subsidiària de l'entitat catalana respecte a la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), que se circumscriu a una peça separada sobre la comercialització de quotes participatives de la CAM, han informat a Europa Press fonts de l'entitat catalana.


El banc presidit per Josep Oliu, que es va adjudicar l'entitat alacantina per un euro després que fos intervinguda el 2011, veu confús l'escrit d'obertura de judici oral contra vuit exdirectius de la CAM per irregularitats en la gestió de la caixa que van conduir a la seva fallida, als qui reclama, a més, el pagament d'una fiança de 1.592 milions d'euros.


Banc Sabadell considera que la redacció indueix a error quan fa referència a la responsabilitat subsidiària de Banc Sabadell -actual propietari de la caixa-- i la Fundació de la Comunitat Valenciana Obra Social CAM, així com a la declaració de l'asseguradora Caser com a responsable civil directe.


Ha concretat que aquestes responsabilitats no són generals, sinó que corresponen a una peça separada del cas, que va sollicitar Fiscalia, sobre la comercialització de quotes participatives de la CAM entre clients que no van rebre una informació adequada del producte.


Es tracta d'uns 11 milions de quotes participatives valorades en uns 60 milions d'euros, que van ser venudes a clients des que es van publicar els comptes de 2010 a març de 2011, fins que l'entitat va ser intervinguda al juliol i es van reformular els seus comptes, que van passar de beneficis a pèrdues.


D'aquests 60 milions, 40 queden coberts per una pòlissa que tenia contractada la CAM amb l'asseguradora Caser, i els altres 20 són dels que han de respondre com a responsables subsidiaris Banc Sabadell i la Fundació de la Comunitat Valenciana Obra Social CAM.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH