Jutges i política

Luis Rodríguez Vega

President de l'Associació Profesional de la Magistratura Secció Territorial de Catalunya

La Constitució atribueix el monopoli de la funció jurisdiccional a jutges i magistrats independents i imparcials. Aquests són els valors essencials per a l'exercici d'aquesta funció, per això, entre altres motius, se'ns prohibeix formar part de partits polítics i sindicats.


Per això resulta incoherent que l'actual redacció de l'art. 351 de la Llei orgànica del poder judicial prevegi que els jutges nomenats per a l'exercici d'un càrrec polític o de confiança passin a la situació de serveis especials.


Aquesta previsió, en què van estar d'acord els dos grans partits polítics, va ser aprovada el setembre del 2011, dos mesos abans de les eleccions generals d'aquest any i, com és fàcil imaginar, preveia la seva aplicabilitat als jutges que en aquell moment estaven ja en aquesta situació.


Cal ressaltar que els jutges que exerceixen càrrecs públics no jurisdiccionals, com el de director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, no actuen com a jutges o magistrats, sinó en l'exercici dels càrrecs de confiança per als quals han estat elegits, en aquest cas , pel Parlament a proposta del President de la Generalitat.


El greu no rau en l'especial situació administrativa dels jutges que passen a ocupar càrrecs polítics o de confiança, a l'Estat oa les Autonomies, sinó en el seu règim privilegiat que facilita el "sistema de portes giratòries". El jutge en aquesta situació conserva la seva plaça, l'antiguitat, pot concursar a altres destinacions i una vegada cessat, qualsevol que sigui la causa, pot incorporar-se immediatament al seu antic destí.


Acceptar un càrrec polític o de confiança suposa en tot cas entrar en la confrontació política per defensar públicament un projecte, el que lògicament comporta la pèrdua de l'aparença d'independència i imparcialitat que requereix l'exercici de la jurisdicció.


Si ens prenem seriosament aquests valors no podem pensar que es recuperen amb la simple reincorporació a la carrera judicial, com si la presa de possessió en el càrrec tingués una mica de màgic i fes independent al sectari, ni és suficient una genèrica obligació d'abstenció en aquells assumptes vinculats a l'activitat política.


Els recents esdeveniments posen de manifest el mal que causa a la imatge de la justícia la permissivitat del sistema, el que ens obliga a defensar com a associació professional la immediata derogació de la reforma de l'any 2011.


És indubtable que ni tots els jutges ni totes les situacions són iguals, però la norma ha de regular situacions generals, i tenir com a objectiu fonamental reforçar la independència de la funció jurisdiccional i no facilitar l'accés dels jutges a la política.[Aquest comunicat ha estat difós, en el seu conjunt, per l'Associació Professional de la Magistratura Secció Territorial de Catalunya. Luis Rodríguez Vega és el president de la mateixa]
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH