dilluns, 16 de setembre de 2019

Espanya suspèn en justícia social

|

Jsuticiasocial


La lenta recuperació econòmica no és igual per a tots ni a Espanya ni a la resta d'Europa. El mercat laboral comença a donar senyals de revitalització, encara que amb forta desequilibris, com indicàvem divendres passat: la bretxa salarial no para de créixer.


Diferents dades que situen Espanya en el lloc número 25 en l'índex de justícia social de la UE-28. Aquest índex, elaborat per la fundació alemanya Bertelsmann Stiftung, adverteix a més que la millora del mercat laboral a Europa no està arribant a tots els ciutadans.


La classificació elaborada per la fundació alemanya a partir de 35 criteris -incloent l'índex de pobresa, la taxa d'atur, el desequilibri generacional, la no discriminació, els resultats educatius i els serveis de salut- situa Espanya, amb 4,76 punts , a la cua d'Europa en justícia social, només per davant de Bulgària (4,03), Romania (3,91) i Grècia (3,66).


Així, a Espanya hi ha tres milions i mig de persones afectades per la pobresa severa. I més de 3,6 milions d'espanyols cobren un sou que no arriba ni a la meitat del salari mínim, per posar alguns exemples.


LES DADES MACROECONÒMIQUES MILLOREN


En concret, la puntuació atorgada a Espanya es basa en els criteris de prevenció de pobresa (4,19 punts), educació equitativa (4,98), l'accés al mercat laboral (3,75), la cohesió social i no discriminació ( 5,73), salut (7,10) i justícia intergeneracional (4,79).


Per contra, Suècia (7,51), Finlàndia (7,17) i Dinamarca (7,16) són els països europeus que lideren la classificació en matèria de justícia social, mentre que la mitjana europea és de 5,75 punts.


L'informe assenyala que Europa s'està recuperant lentament de la crisi econòmica i financera, a causa de la tendència a l'alça que es registra en el mercat laboral, ja que en comparació amb el punt àlgid de la crisi en l'any 2013, moltes més persones exerceixen una activitat remunerada.


Gairebé dos terços dels ciutadans de la UE (215.700.000 de persones) exercien una activitat remunerada en 2015 (65,6%), fet que suposa una millora respecte de l'any anterior (64,8%). Paral·lelament, la taxa d'atur es va reduir del 10,4% (2014) al 9,6% (2015). No obstant això, la desocupació a Europa encara se situa per sobre dels nivells previs a la crisi (7,1% l'any 2008).


El mateix passa amb la desocupació juvenil: a escala europea, encara hi ha 4,6 milions de joves (20,4%) a l'atur (2014: 22,2%), mentre que el 2008 només eren un 15,6% (4 , 2 milions de joves).


LA PARADOXA EUROPEA


No obstant això, l'informe adverteix de la "paradoxa europea" referida al risc de pobresa tot i l'ocupació, ja que "la tendència a l'alça en el mercat laboral no va acompanyada d'una disminució significativa del risc de pobresa".


Així, subratlla que el percentatge de persones que tot i tenir una feina a temps complet no poden viure d'ell, ha augmentat lleugerament. A això cal afegir que, especialment, els nens i joves es beneficien massa poc de la recuperació econòmica.


Particularment en els països en crisi del sud d'Europa, el percentatge de joves amb risc de pobresa o exclusió social continua sent elevat.


De fet, gairebé un de cada quatre ciutadans de la UE (118 milions de persones o un 23,7%) continua en risc de pobresa o exclusió social. En 2014, aquest valor era lleugerament superior (24,4%).


SUD D'EUROPA


Els valors són especialment alts en el sud i sud-est d'Europa: a Grècia (35,7%), Romania (37,3%) i Bulgària (41,3%), el risc de pobresa i exclusió fins i tot arriba a proporcions sistèmiques.


Per contra, a la República Txeca (14%), Suècia (16%), Finlàndia (16,8%) i els Països Baixos (16,8%), el risc de pobresa registra els seus valors més baixos.


Segons els autors de l'estudi, segueix augmentant el nombre de persones que, tot i exercir una activitat remunerada a temps complet, estan en risc de pobresa. El 2015, un 7,8% dels empleats a temps complet estava en risc de pobresa a la UE.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH