dimecres, 20 de octubre de 2021

Per què els mercats tenen acorralada a Espanya?

|

Borsa de Londres

Faci el que es faci la prima de risc segueix pujant i s'han anat succeint els esdeveniments que es pressuposaven que la farien baixar. Primer baixaria quan es prenguessin les mesures oportunes, després quan se celebressin les eleccions a Grècia, també quan s'anunciés el rescat de la banca però la veritat és que ni tan sols l'Eurocopa ha aconseguit baixar a la prima espanyola.

I és sembla ser que hi ha diverses raons per la que els mercats tenen acorralada a Espanya i sobre la qüestió circulen una sèrie de teories que tracten d'explicar per què els mercats juguen tant amb Espanya.

És un negoci per als especuladors. La primera de les teories que es barreja és que una de les raons i que sospitava ja més d'un espanyol és que la prima de risc puja perquè és un bon negoci per als especuladors. Les inversions segures van desaparèixer quan les agències de qualificació ens van treura la bona puntuació. A partir de llavors tot es va convertir en especulació i els grans especuladors juguen a apostar a la baixa o a l'alta amb el nostre futur, sense importar-los com surti Espanya d'aquesta situació. A més, el cercle viciós es completa perquè Espanya es queda sense liquididesa, la puntuació del nostre país torna a baixar i es torna a quedar amb menys liquidesa, i com el Banc Central no controla la situació, si ensopeguem una vegada els mercats s'encarreguen de llençar-nos al fons del pou.

La incertesa sobre el rescat. Una altra de les teories que existeixen sobre per què puja la prima de risc espanyola és per la incertesa que ha existit al voltant del rescat. Les coses s'han fet malament des del principi, des d'Europa no s'ha pres la decisió amb seguretat i això els mercats ho noten. A més no es va informar d'on anava a sortir els diners ni com es repartirien, si directament als bancs o a l'Estat convertint-se en deute públic. Aquesta situació l'han valorat els mercats com a negativa i s'ha castigat encara més a Espanya quan el que es pretenia era reactivar el mercat cap a la bona direcció.

La gestió del Govern de Rajoy. A més, la prima de risc puja per culpa del Govern també. A Europa es va demanar a Rajoy que prengués una sèrie de mesures dràstiques per reduir el deute públic: pujar l'IVA, menys prestacions als aturats, baixar els sous dels funcionaris... No obstant això, el president del Govern ha optat per altres mesures molt menys rendibles i molt més perjudicials per a la societat, com el copago i la pujada de l'IRPF. Ha intentat crear una cortina de fum i ja no li creu ningú. Mentre que ell donava una conferència negant el rescat, els líders Merkel-Hollande-Obama demanaven a Espanya a la sala del costat que anés clara i que anunciés el rescat financer en breu. A Alemanya es mofan del nostre president comparant-ho contínuament amb Pinotxo i riuen de la incompetència del mateix. Per tant, la mala gestió del Govern actual estan empitjorant encara més la situació i avivant la flama de la prima de risc.

Espanya no pot pagar. Com a conseqüència de totes les teories anteriors, la prima de risc no aconsegueix baixar perquè cada vegada està menys clar que Espanya pugui pagar. Això es converteix en un cercle viciós lloc que com més puja la cosina de risc menys possibilitats queden que Espanya aconsegueixi solvència, per tant l'impagament és més probable.

La manca d'una veritable Unió Europea. A més, tots aquests factors com a conseqüència de la falta d'una unió política i econòmica Europa no és forta i es mostra incapaç de protegir la unió monetària vigent. No hi ha una veritable unió ni un tresor comú perquè hi ha països que no volen perdre sobirania. Si se segueix per aquest camí fins i tot Espanya i Itàlia hauran de deixar la zona euro. Si això succeeix sortirien perjudicats Alemanya i França, ja que tampoc aguantarien l'euro.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH