dijous, 20 de febrer de 2020

La versió digital del Gran Diccionari ja inclou la reforma ortogràfica

|

LaversindigitaldelGranDiccionari


La versió digital del Gran Diccionari de la Llengua Catalana ha incorporat els canvis ortogràfics introduïts per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que inclou la reducció de les paraules amb accent diacrític entre d'altres canvis, ha anunciat el grup editor, Enciclopèdia Catalana, aquest dilluns.


Les consultes al diccionari que es facin mitjançant la pàgina web ja incorporen els canvis introduïts per la nova Gramàtica Catalana de l'IEC, i fonts d'Enciclopèdia Catalana han informat que el canvi s'anirà incorporant al paper de forma progressiva.


Els primers diccionaris físics en els quals es veuran els canvis seran les versions adreçades a estudiants --Didac, Bàsic i Diccionari Manual--, però encara no el Gran Diccionari:


"Centrem els esforços en la versió digital perquè actualment és la més consultada. De moment no està previst fer una nova edició en paper del diccionari", han explicat.


COMPLIR AMB ELS CANVIS DE L'IEC


Per complir amb els canvis introduïts per l'IEC, la versió digital del Gran Diccionari ha eliminat les entrades de paraules amb accent diacrític que no formin part de la llista de 15 termes que el mantenen --per exemple, ja no es pot trobar 'Doña ', que passa a' dona ', ni' ós ', que passa a' us '- i tampoc no es poden trobar paraules derivades de les que sí mantenen el diacrític, com' adéu ', que ha passat a' adeu ' .


El canvi no es limita als diacrítics, sinó a les altres modificacions de la reforma ortogràfica, com el guió en paraules compostes i prefixades i la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix '-al'.


Els canvis també s'han aplicat a la versió digital del Conjugador català i de forma parcial a la Gran Enciclopèdia Catalana --sólamente en els encabezamientos--, i s'anirà incorporant progressivament a la resta de diccionaris digitals.


Per facilitar el canvi, s'ha afegit a les noves entrades una nota que indica quina era la forma anterior, per trobar la nova entrada quan es busqui la forma antiga.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH