Els cossos menors

José Vicente Díaz

UniversoBlog


Distribució i Caracterització dels Cossos Menors del Sistema Solar.


Des dels albors de la Humanitat s'han observat al cel tot tipus de fenòmens astronòmics, els passos d'estels i els impactes de meteorits eren els més espectaculars i no deixaven indiferent a cap ésser humà. Els cometes suposaven un autèntic espectacle i per a alguns era un mal presagi, es pensava que el cel estrellat era impertorbable, inamovible i qualsevol canvi en ell no tindria bons resultats per als pobres humans. No coneixia la mecànica del Sistema Solar i només es veia en els estels unes llums molt llunyanes.


Però què són aquests objectes que apareixien i desapareixien pertorbant l'inamovible cel i que des de fa tant de temps han captivat i aterrit a tants éssers humans? La resposta és senzilla, no són més que alguns tipus dels milions de cossos menors que tenim en el sistema solar. En l'actualitat es coneixen milers d'ells, hi ha de tot tipus i forma, i ubicats en pràcticament tot el Sistema Solar. Els estels i els meteors (estrelles fugaces) són els que podem observar a simple vista des de la Terra, però hi ha molts tipus més. Els nies (objectes que poden xocar amb la Terra), els Troians (objectes en òrbites al costat de Júpiter), un cinturó enorme d'asteroides entre Mart i Júpiter o els més allunyats, els objectes del Núvol d'Oort.


Tots aquests objectes encara són petits i irregulars en comparació amb els planetes, tenen una gran importància, ja que s'han mantingut pràcticament impertorbables des de la seva formació en el núvol molecular que va donar lloc al que coneixem en l'actualitat com a Sistema Solar. Per tant el seu estudi és molt important per conèixer com es va formar el Sol i els planetes. En aquest treball vaig a explicar mitjançant un recull bibliogràfic, la caracterització i la ubicació dels cossos menors en el sistema solar.


1. Objectius, metodologia, motivacions i Introducció


En aquest treball vaig a tractar de donar una visió general de tots els cossos menors del sistema solar, la seva distribució i característiques més importants. Sent una ampliació del que s'ha vist en l'assignatura 3 "Sistemes Planetaris" del Màster en Astronomia i Astrofísica de la Universitat Internacional Valenciana. La metodologia seguida és una recerca d'informació a través d'Internet, llibres d'astrofísica i articles científics de les últimes investigacions sobre els cossos menors que podem trobar en l'actualitat. Volem donar una visió actual del que se sap sobre la distribució i característiques d'aquests cossos menors, que són una autèntica relíquia del Sistema Solar primigeni.


Les motivacions per triar aquest tema és la meva vinculació a l'observació de meteors a la Societat d'observadors de Meteors i Estels d'Espanya (SOMYCE). En els seus inicis es va estudiar multitud de pluges de meteors, pluges totes associades a estels, aquí em vaig adonar de la importància que té l'estudi dels cossos menors del Sistema Solar. Tots aquests cossos estan relacionats d'una manera o altra amb nosaltres, perquè en certa manera tots provenim de la nebulosa solar i som part d'ells. Observant un estel fugaç estem veient una espurna de compostos primigenis de la Terra.


L'estudi dels asteroides és també un tema d'actualitat ja que s'està prenent consciència del perill que suposa per a la Terra l'impacte d'un gran asteroide. I per tant és important que hi hagi divulgació sobre els cossos menors, sobretot estudiar com podem actuar sobre ells per evitar un xoc amb la Terra. De fet actualment s'està entrenant a astronautes, simulant condicions de baixa gravetat en l'oceà atlàntic, per a la futura visita a un asteroide a través de la missió NEEMO 15. Per tant els cossos menors ara més que mai comencen a ser grans cossos a estudiar . Des del núvol molecular que va donar lloc al sistema solar, tal com el coneixem en l'actualitat, han passat milions d'anys i tots els objectes s'han anat situant en l'espai interplanetari seguint la pròpia física del núvol molecular.


Un cos menor del Sistema Solar (CMSS o SSSB "small Solar System body") és, segons la Unió Astronòmica Internacional (IAU) un cos celeste que orbita al voltant del Sol i que no és un planeta, planeta nan o satèl·lit. La IAU per tant defineix els planetes i els altres cossos en el nostre Sistema Solar de la següent manera:


- Un planeta és un cos celeste que:

(1) Té la seva òrbita al voltant del Sol.


(2) Té suficient massa perquè la seva pròpia gravetat superi les forces de cos rígid de manera que assumeixi un equilibri hidrostàtic (gairebé esfèric).


(3) Ha aclarit el veïnatge d'objectes al voltant de la seva òrbita.


- Un planeta nan és un cos celeste que compleix els punts (1) i (2) però no el (3). - A tots els altres objectes (menys els satèl·lits), que orbiten al voltant del Sol, se'ls denomina com a cossos menors del sistema solar o CMSS.


Article publicat originalment a 'Universo Blog'

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH