dissabte, 5 de desembre de 2020

Sis tipus de mare

Pilar Gómez
Psicòloga clínica y psicoanalista

Els ginecòlegs aconsellen ser mare abans dels 33 anys


"Quin tipus de mare ets?", Aquesta pregunta és el títol d'un post publicat fa poc a la web d'una coneguda clínica barcelonina. Comenten un llibre destinat precisament a les mares el punt de partida és que no hi ha la mare perfecta i l'objectiu declarat és ajudar a "rebaixar" els ideals.


Donen diferents i variats exemples que reflecteixen diverses maneres d'entendre la maternitat i insisteixen que qualsevol d'aquestes maneres és bona. La llàstima és que tan gran amplitud de mires queda desmentida al final quan - "per facilitar la tasca" - proposen sis models en els quals les lectores puguin reconèixer i des d'aquí millorar en les seves habilitats com a mares. Es distingeixen sis tipus: la GPS o controladora, la perfeccionista, la còmplice, l'abassegadora, la permissiva i la competitiva. I ja està, això és el que hi ha.


La maternitat és una experiència particular per a cada dona, sembla mentida que sigui necessari dir-ho, i és tan complexa i polièdrica que resulta impossible cernirla amb un sol adjectiu. És obvi que una mare pot ser controladora i permissiva al temps, tant com abassegadora i competitiva o perfeccionista i còmplice, etc.


És fàcil practicar aquest tipus d'exercici amb les paraules, és possible establir més llistes - tan inútils com l'original - fent servir altres adjectius per designar "tipus de mare". Per exemple: "abstreta", "entrometida", "devoradora", "contemplativa", "despistada", "resolutiva", "cansada". Tots ells tan reductors de la subjectivitat com els models designats, és clar.


D'altra banda, i sigui quin sigui el tret identificat, tindrà el seu origen en l'inconscient el que fa molt difícil - val a dir, impossible - que sigui desterrat seguint els ingenus consells que es donen perquè les mares "millorin" i canviïn la seva actitud per una altra més adequada.


Es tractaria, segons això, simplement d'reconèixer-se en un dels tipus, saber què cal canviar i procedir a executar-lo. Així, diuen, la controladora haurà de deixar de controlar, la perfeccionista haurà de rebaixar les seves exigències, la còmplice haurà de posar límits, l'aclaparadora deixarà volar als seus pollets, la permissiva haurà de dir que no i la competitiva hauria d'admetre que ja no és una nena i cedir el gaudi de la infància als seus fills i filles. I ja està.


Abracadabra, vull canviar i canvio.


És de suposar que valdria el mateix per a la llista de tipus inventats per al cas: la abstreta haurà de sortir de si, la tafanera deixarà de ficar-se en tot, la devoradora refrenará la gana i deixarà alguna cosa per als altres, la contemplativa entrarà en acció , la despistada prestarà atenció, la resolutiva donarà el temps necessari als altres abans de tancar res i la cansada haurà de descansar. Més fàcil, impossible. Només que no funciona, com sabrà qualsevol lectora o lector que hagi navegat pels mars dels llibres d'autoajuda.


No funciona perquè cada subjecte és molt més que un tret, per més dominant que aquest pugui ser en el seu caràcter i en la seva personalitat. Aquest tret és el producte d'alguna identificació o contra identificació inconscient i forma part d'una xarxa de significacions també inconscients que requereixen ser analitzades per atenuar o, si fos possible, desfer-lo.


La maternitat es dóna com una experiència particular per a cada dona, edificada sobre la pròpia història com a filla i en cada cas s'escoltaran els ecos d'aquesta història en la idea que de si mateixa es faci cadascú com a mare. Controladora, permissiva, còmplice, contemplativa, abassegadora, devoradora, competitiva, abstreta, etc. Qualsevol d'aquests trets, i tants d'altres, poden aparèixer en algun moment de la vida com a mare de qualsevol dona. Poden donar-se fins i tot d'una manera repetitiu i predominant, sense que això de dret a retallar una experiència vital extraordinària, original i comú al mateix temps, fins reduir-la a una llista de sis models.


Es jibarita d'aquesta manera l'experiència i, en un fenomen corrent en els nostres dies, es propaguen banalitats psicologistes com si fossin veritats incontrovertibles a més d'eines útils per viure millor contribuint així al creixent i progressiu ensopiment de la societat civil.


És ben possible que, en un fenomen especular gairebé inevitable, més d'una dona es tingui per ximple i incapaç si no aconsegueix acostar-se a algun d'aquests models tan fàcilment assequibles. En aquests casos, l'aplanament intel·lectual que promou el psicologisme regnant no es limita a l'esmentat ensopiment, produeix també un sofriment que les traspassa fins a arribar en ones successives a tots els concernits en cada maternitat.

I tot això amb l'objectiu manifest de rebaixar els ideals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
La normalitat és rara
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH