Júpiter vist des d'un altre punt de vista

José Vicente Díaz

Crèdits de les imatges: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstadt / Seán Doran.


És sorprenent veure el planeta Júpiter des d'un altre punt de vista, col·loquem el planeta de costat amb el nord a l'esquerra i al sud a la dreta i veiem aquesta espectacular imatge del planeta més gran del sistema solar.


Aquesta imatge processada per un "ciutadà-científic" va ser adquirida el 10 de juliol 2017 amb dades del generador d'imatges JunoCam a la nau espacial Juno de la NASA.


Podem observar la gran taca de Júpiter en tota la seva esplendor però d'una forma diferent a la que es veu des d'un telescopi. Noves imatges confirmen que la gran tempesta, que ha estat observada durant tres-cents anys, ha anat disminuint de mida a un ritme molt més ràpid d'any en any. Però ara, el ritme de la contracció sembla estar disminuint de nou, tot i que és uns 240 quilòmetres més petita del que era el 2014.


Després de veure la imatge de Júpiter de costat ens podríem preguntar si existeix el dalt i el baix en el sistema solar, ja us diria que potser sí, depèn del punt de referència que prenguem per veure les coses. Sí prenem com a referència el Sol veiem que tots els planetes giren l'estrella realitzant les seves trajectòries (amb una petita inclinació) sobre un pla, en l'anomenat pla de l'eclíptica, si es pren aquest pla com a referència tindríem el dalt i el baix.


La Terra té una inclinació de 23º sobre el pla de l'eclíptica, el nostre amunt i avall està inclinat aquests graus.


Un altre exemple, aquest més extrem és el planeta gegant Urà, aquest té una inclinació del seu eix de rotació gairebé situat al pla de la seva òrbita, la seva inclinació és de 97.7º, és com si un objecte enorme li hauria colpejat i ho hagués deixat de costat. Quin seria el seu amunt i avall? ... Gran pregunta.


Recreació realitzada per NASA, comparació dels eixos d'Urano i la Terra.


Com veieu les coses són segons com les mirem, l'Univers de tota manera és igual de meravellós cap amunt o mirant-cap per avall (encara que aquesta última és bastant incòmoda). Gaudir de les estrelles.


Article publicat originalment en Univers Bloc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH