Veneçuela: Polítiques per a l'acció

Alex Fergusson
Ecòleg. Professor-Investigador. Universitat Central de Veneçuela

Venezuelanodialogo

                                                                                                                                                  Veneçuela necessita un projecte polític.


La necessitat d'un Projecte Polític alternatiu que ens tregui del fals i insensat dilema entre Oposició i Madurismo, sembla un fort clam de la majoria del poble veneçolà. Ja hem delineat els elements principals d'aquest projecte, però està clar que aquests plantejaments quedarien reduïts a pura retòrica si no fos possible convertir-los en propostes polítiques per a l'acció. En aquest sentit, proposo considerar:


EN EL POLÍTIC:


Dotar el país d'un nou ordenament polític, social i econòmic que estableixi les bases per a una economia sana, autogestionària, sostenible i solidària, i una dinàmica socioeconòmica i cultural que permetin la satisfacció plena de les necessitats individuals i col·lectives de la població.


Reestructuració de l'estat i millorament de l'eficiència del seu funcionament, per crear un govern que gestioni adequadament el pas de la Veneçuela rendista a la Veneçuela productiva; que garanteixi un nivell d'excel·lència en els serveis públics i generi polítiques econòmiques i socials per al mitjà i llarg termini, en un ambient de justícia social, democràcia i llibertat.


Voluntat política per al combat efectiu contra la corrupció i la delinqüència organitzada, especialment la promoguda des del propi govern.


El poder local per a les comunitats educades i organitzades, i una política que rescat ple del dret a la participació ciutadana en la presa de decisions.


Iniciar el procés de reordenació del territori nacional sobre bases ecològiques i no només polític-econòmiques.


EN EL ECONÒMIC:


Una política petroliera que faci èmfasi en l'agregació de valor als nostres recursos, en els productes acabats i en l'ampliació de la capacitat de la indústria petroquímica i de derivats.


Un decisiu impuls a la indústria de la construcció, a través d'un pla cooperatiu i autogestionari d'habitatge, reactivació del parc industrial paralitzat, i la millora i consolidació de la infraestructura viària.


Establir un règim impositiu i fiscal i unes regles de joc econòmic que marquin el rumb cap a la distribució més justa de la riquesa i generi els recursos financers per governar enmig de la crisi actual i la que s'acosta.


Elaborar un pla general d'agricultura ecològica per a consum directe i no només per a la cria animal i la indústria, així com la reactivació de les terres expropiades i avui, improductives.


Garantir prioritat per a la petita i mitjana indústria, per al turisme social i per a la producció artesanal i les mini-empreses, base real de l'economia popular.


Iniciar la construcció-reconstrucció d'un aparell productiu basat en un desenvolupament tecnològic alternatiu (eco-bio-tecnològic) i fonamentat en una nova relació home-màquina-natura.


Inserir-nos en la dinàmica econòmica mundial, basats en el desenvolupament de les nostres potencialitats i avantatges comparatius.


EN EL SOCIOCULTURAL:


Consolidar les polítiques per al rescat de la cultura nacional, de la dignitat ètnica i del valor del mestissatge.


Atorgar prioritat i estímul per a la investigació cientificotecnològica sobre noves bases epistemològiques, organitzacionals i pedagògiques, com a fonament de la comprensió de l'home i el món, i per a la recerca d'un futur viable per a la societat i la natura.


Elaborar un pla general d'educació per a la vida, la llibertat, la pau i la producció, i que prepari la gent per participar en la presa de les decisions.


Voluntat política per a la lluita contra el consum i, especialment, el tràfic de drogues.


Voluntat política per a la lluita contra la discriminació de la dona i la violència domèstica.


Definir una política de distribució no compulsiva de la població que ens permeti aprofitar de manera òptima, la capacitat productiva dels nostres ecosistemes.


Especialment el desenvolupament dels eixos: Orinoco-Apure (inclosos els Mòduls d'Apuri); Guasdualito-Maracaibo i, Ciutat Bolívar-Port la Creu.


Implantar una política de salut pública amb èmfasi en la prevenció, que condueixi a tenir menys malalts.


Aplicar una política industrial que promogui la sostenibilitat i l'aplicació immediata de tecnologies anticontaminants com una primera etapa d'un pla nacional de sanejament ambiental.


Definició de polítiques per al creixement urbà basades en l'ecoeficiència.


Elaborar un pla nacional de substitució del transport automotor individual, per transport col·lectiu per a gent i càrrega.


EN EL AMBIENTAL:


Propendir la reordenació territorial de les activitats econòmiques i socials sobre bases ecològiques i de geopolítica ambiental, entenent això com: la regulació i promoció de les activitats econòmiques i socials de la població, així com del desenvolupament físic espacial, per tal d'harmonitzar el major benestar de la població, l'aprofitament òptim dels recursos naturals i la protecció i valorització de l'ambient, fent èmfasi en el seu component rector, que és l'aigua.


Disminuir l'impacte ambiental de les activitats socioeconòmiques de manera que es garanteixi la seva pertinència ecològica i se'ls doti de viabilitat política i social.


Enfortir l'educació ambiental i les tasques de difusió i divulgació, com a vies per promoure la modificació de la conducta individual i col·lectiva respecte a l'ambient.


Integrar, actualitzar, ordenar i aplicar la legislació ambiental veneçolana.

Estimular la investigació científica i tecnològica com a element per fonamentar la presa de decisions en l'àrea ambiental.


Consolidar una política nacional per a les àrees protegides, especialment les que inclouen els boscos de l'Orinoquía i l'Amazònia veneçolanes.


Promoure i incrementar la participació de les comunitats organitzades en la gestió ambiental.


EN EL INTERNACIONAL:


Estimular i proposar accions:


Que liquidin les dominacions polítiques i econòmiques per part de les nacions industrialitzades, les corporacions financeres i les transnacionals.


Que detinguin la carrera i la despesa armamentista, especialment les armes nuclears;


Que ofereixi alternatives ètiques als fonamentalismes.


Que acabi amb els malbarataments i les explotacions i reverteixi el procés d'empobriment i marginació dels pobles;


Que promogui la sincera integració dels nostres països sobre la base d'una plataforma comuna que respecti les diferències i que tendeixi a l'assoliment d'un balanç global per a la supervivència de la humanitat i la natura;


Que promoguin una distribució més justa de la riquesa a la regió; un estat de llibertat individual i col·lectiu no mediatitzat i un millorament de la capacitat de participació del ciutadà que habita les fronteres en la presa de decisions que afecten el seu present i futur.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH