Els estibadors, pendents de Foment des de maig, per signar un nou conveni

|

Huelgaestibadores


El sector de l'estiba està pendent que el Ministeri de Foment aprovi l'anunciat Reial Decret que desenvolupa l la reforma i reconversió del sector aprovada el passat mes de maig per poder tancar la negociació del seu nou conveni, per a la qual es van fixar de termini el proper 30 de setembre.


Els sindicats d'estibadors (Coordinadora de Treballadors del Mar, UGT, CCOO, CGT i CIG) i la patronal Anesco tornen avui a reunir-se, segons han informat fonts del sector.


Serà la seva primera trobada formal després el del passat 29 de juny, en què es va assolir l'acord que va posar fi al conflicte de quatre mesos obert al sector al febrer, quan l'Executiu va iniciar la seva reforma.


Des aquesta trobada, estibadors i empreses han vingut mantingut un continu contacte durant els mesos d'estiu, amb intercanvi de documentació i impressions, per complir amb el termini que es van autoimposar de plasmar l'acord en un nou conveni col·lectiu abans del 30 de setembre.


No obstant això, el fet que el Ministeri de Foment encara no hagi aprovat el compromès Reial Decret que desenvolupa el Decret Llei pel qual va reformar la seva estructura legal, impedeix que sindicats i patronal tanquin el conveni.


Aquest Reial Decret, que Foment va dir tramitaria pel procediment d'urgència, inclou els acords assolits amb patronal i sindicats d'estibadors sobre els aspectes laborals de la reforma i les ajudes de 120 milions compromeses pel Govern per a la reconversió del sector.


Així, entre els principals assumptes pendents de tancar a l'espera del Reial Decret destaca el de l'articulació dels nous Centres Portuaris d'Ocupació (CPE), les ETT en què es transformaran les actuals societats de gestió d'estibadors portuaris (SAGEP), firmes que fins a la reforma tenien el monopoli del sector.


També estan pendents altres aspectes com el règim d'entrada de nous estibadors al gremi a través de la formació acordada.


Tot i això, estibadors i empreses es plantegen deixar ultimat el nou conveni en la data prevista, per tal de tancar-se definitivament en el moment en què s'articuli aquest desenvolupament reglamentari de la reforma legal de l'ofici de càrrega i descàrrega de vaixells en els ports.


FI DEFINITIU AL CONFLICTE


La signatura d'aquest conveni posaria definitivament fi al conflicte que va esclatar a l'estiba al començament del passat mes de febrer, quan el Govern va emprendre la seva reforma per liberalitzar-. Amb això, pretenia que complís amb la normativa europea, que contravenia, i evitar una multa de la UE, que finalment va ser imposada, encara que de menor quantia a l'estimada (3 milions d'euros davant els 27 milions acumulats fins aleshores).


Després desenes de reunions, convocatòries d'aturades que finalment van tenir lloc al juny, i que el Congrés tombés al març el primer Decret Llei de reforma, la reforma va ser finalment aprovada al maig.


Els sindicats i la patronal van aconseguir un mes després un acord sobre els principals eixos del nou conveni que regularà les relacions laborals del sector després de la seva liberalització. El pacte va incloure baixades de terra, prejubilacions amb les ajudes del Govern i el compromís de negociar mesures per millorar la competitivitat en els ports.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH