dimarts, 20 de octubre de 2020

Una infància lliure de LGTBIfobia

Noemí De la Calle
Diputada de Ciutadans i portaveu en Afers Socials i Igualtat al Parlament

Bandera lgtbiq 1


Fa un parell de setmanes en el grup de treball de polítiques LGTBI de Ciutadans a Catalunya va tornar a sortir el tema de la LGTBIfobia a les escoles i el testimoni d'una companya, professora d'institut, sobre les experiències viscudes amb diferents alumnes ens va deixar molt preocupats .


I és que aquests testimonis no són casos aïllats: més de la meitat dels alumnes que formen part del col·lectiu LGTBI afirmen rebre agressions físiques o psíquiques. Són dades escruixidores. A la indefensió, impotència i terror que pateixen les víctimes cal sumar-li la solitud, perquè en algunes ocasions el fet de denunciar els converteix en "delators" a ulls dels seus companys, i en altres ocasions, passa que els adults no sabem donar-los les respostes que ells necessiten. Un exemple d'això és que són gairebé sempre les víctimes les que han de canviar de centre escolar fugint de l'assetjament que pateixen.


En Ciutadans tenim com una de les nostres màximes el garantir la igualtat d'oportunitats perquè totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte de vida en llibertat i puguin desenvolupar tot el seu potencial i les seves capacitats. Per això un dels temes que més ens preocupen i en el qual estem treballant i esforçant-nos moltíssim és el de les discriminacions i l'assetjament, sobretot en nens i joves, ja que estan en una etapa on aquest tipus de tracte pot marcar-per a tota la vida, que afecta la seva salut física, al benestar emocional, a la seva salut psicològica i al rendiment acadèmic.


D'altra banda, tampoc hem de perdre de vista als assetjadors, ja que els experts creuen que si no s'intervé a temps poden perpetuar la violència en la seva vida adulta, portant-la a l'àmbit laboral, familiar i veïnal. Així doncs, és important treballar amb els assetjadors perquè siguin capaços de canalitzar les seves frustracions i viure les relacions d'una forma lliure i sense violència.


En aquesta legislatura tornarem a presentar la nostra Llei contra l'assetjament escolar, amb un apartat específic per convertir les escoles en espais segurs per a la infància LGTBI+, ja que considerem que els protocols actuals són insuficients per aturar el degoteig de casos, ja que el que fa la Generalitat és limitar-se a penjar-los a la web d'Ensenyament. Molts professors ens fan arribar que el que realment necessiten és una formació presencial per saber com detectar aquests casos i poder intervenir.


Des de Cs apostem per una llei que s'extremi la prevenció, amb professors, mestres, i personal dels centres protegits, formats i empoderats perquè sàpiguen quan i com actuar. Volem uns centres escolars i espais d'oci lliures de violència perquè siguin llocs on els nens puguin desenvolupar-se plenament i on regni el respecte a la llibertat de cadascuna de les persones. I en aquest assumpte no valen les excuses: hem d'esforçar per garantir que les noves generacions puguin gaudir d'un món més lliure i just.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH