Aquesta és la forma que té l'Univers

José Vicente Díaz


L'Univers és pla. Sí com llegeixes. Però dir que és pla i deixar-ho aquí no és suficient, cal explicar-ho una mica. Agafa't en un Univers pla que anem a explicar-ho.


D'acord amb la teoria de la Relativitat General d'Einstein, l'espai es corba amb la massa. Com a resultat d'això, la densitat de l'univers (quanta massa s'ha estès sobre el seu volum) determinarà la seva forma.


Els astrofísics han calculat la "densitat crítica" de l'Univers. La densitat crítica és proporcional al quadrat de la constant d'Hubble, que s'usa per mesurar la taxa d'expansió de l'Univers. Us explico què és la constant de Hubble (H):


Segons la llei pronosticada per la teoria de Fridman i demostrada per Hubble en les seves observacions, les galàxies s'allunyen de nosaltres a velocitats v proporcionals a les distàncies d fins a elles, d'acord més allunyades estan més gran és el valor de la velocitat, per a les galàxies properes es demostra que: v = H d on H és el coeficient de proporcionalitat (constant d'Hubble) que es determina a partir d'observacions.


Aquesta llei mostra que no hi ha observadors privilegiats a l'Univers. A causa de l'efecte Doppler, l'allunyament de les galàxies provoca el desplaçament de les seves línies d'emissió cap al costat vermell de l'espectre. La dependència del desplaçament cap al vermell z (desplaçament de la freqüència en l'espectre electromagnètic) de la velocitat d'allunyament v s'expressa mitjançant la següent formula:


z = v / c (c és la velocitat de la llum)


Sí en aquesta fórmula introduïm la llei de Hubble, obtenim la fórmula bàsica que s'utilitza per determinar les distàncies fins a les galàxies i cúmuls estel·lars !:


z = Hd / c


Seguim parlant de la forma de l'Univers ... La comparació de la densitat crítica amb la densitat real pot ajudar els científics a comprendre el cosmos. Si la densitat real de l'Univers és menor que la densitat crítica, llavors no hi ha prou matèria per aturar l'expansió de l'Univers, i s'expandirà per sempre. La forma resultant és corba com la superfície d'una cadira de muntar, serà considerat com un Univers obert.


Diferents formes de l'univers

Diferents formes de l'Univers segons la seva densitat. Crèdits: Crèdit: NASA / WMAP Science team.


Si la densitat real de l'Univers és més gran que la densitat crítica, llavors conté suficient massa per aturar la seva expansió. En aquest cas, l'Univers és tancat i finit, encara que no té fi, i té una forma esfèrica. Una vegada que l'Univers deixa de expandir-se, començarà a contreure. Les galàxies deixaran de retrocedir i començaran a acostar-se cada vegada més.


Eventualment, l'Univers patirà el contrari al Big Bang, l'anomenat Big Crunch, serà considerat com un Univers tancat.


No obstant això, si l'Univers conté aproximadament la massa suficient per aturar l'expansió, la densitat real de l'Univers serà igual a la densitat crítica. La velocitat d'expansió disminuirà gradualment, durant un temps infinit. En aquest cas, l'Univers es considera pla i infinit en grandària.


Els mesuraments indiquen que l'Univers és pla, el que suggereix que també és de grandària infinit, però no podem veure tot l'Univers, la velocitat de la llum ens limita veure el volum de l'Univers visible des del Big Bang; A causa de que l'Univers té aproximadament 13.800 milions d'anys, només podem veure 13.800 milions d'anys llum de la Terra, és a dir només podem veure l'Univers observable des de la nostra posició.


Però vivim en un món en tres dimensions, com puc imaginar-me un Univers pla ?, quan diem que l'Univers és pla no és en el mateix sentit en què per exemple un tros de paper és pla, sinó que significa que la geometria de l'Univers és tal que les línies paral·leles mai es creuaran. És a dir dos fotons de llum mai es creuarien, per exemple si fos esfèric i llancés un fotó des de cada costat de l'esfera s'acabaran creuant en un dels pols de l'esfera, en el nostre Univers tot ve de forma paral·lela, per tant l'Univers és pla pel comportament de la llum en l'espai.


Per tant l'Univers és pla i més s'està accelerant, abans hem dit que el ser pla i infinit implica una desacceleració però ... l'expansió no s'està frenant ... s'està accelerant això és causa de l'energia fosca ... però això serà una altra història en una altra entrada.Article original publicat en Univers Bloc .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH