El que has de saber sobre les fugaces Gemínides

José Vicente Díaz

LES GEMu00cdNIDAS


Al mes desembre tenim la pluja d'estels fugaços més espectacular i important de l'any: Les Gemínides, una pluja fins i tot més activa que les famoses Perseides d'Agost, l'única cosa diferent és el fred que podem passar ... però és espectacular.


El cos del qual provenen aquests espectaculars meteors és un asteroide: (3200) Faetont . Aquesta relació es va posar de manifest després del descobriment de l'asteroide en 1983 per part del satèl·lit IRES . Es pensa que aquest asteroide és tan sols un cometa extint, i que les partícules van ser eyectadas fa molts segles.


Moviment de l'asteroide (3200) Phaethon

Moviment de l'asteroide (3200) Phaethon imaged on 25 Dec 2010 with the 37 cm F14 Cassegrain telescope of Winer Observatory, Sonoita (MPC 857) by Marc Langbroek. 4 imatges en 150 segons d'exposició durant 15 minuts.


La pluja més activa de l'any comença el 5 de desembre i finalitza el 17 de desembre, el dia del màxim (14 de desembre) es podrà observar la pluja perfectament des de poc després de mitjanit, a més la Lluna no ens molestarà doncs quan es posi és just quan el radiant està més alt i és quan es veuen més meteors.


L'activitat sol mantenir-alta, per sobre dels 120 meteors / hora durant diversos dies abans i després del màxim, encara que la major activitat s'espera el dia 14 de desembre cap a les 12: 30h TU. Amb el que la nit de més activitat serà la del 13/14 de desembre.


Aquesta pluja produeix meteors de velocitat moderada, brillants en molts casos i amb suficient freqüència per resultar d'allò més entretinguda i espectacular, això sí que és important allunyar-se de llocs amb contaminació lumínica per a gaudir de l'espectacle.


Posiciu00f3n del radiant a la constelaciu00f3n de Gu00e9minis

Posició del radiant en la constel·lació de Gèminis


Les nits més indicades per a l'observació seran les del 12 al 16 (amb més activitat els dies 13 i 14 de desembre) especialment entre les 2 i les 6 hora local. És fonamental observar des de llocs sense contaminació lumínica per apreciar l'espectacle en tota la seva magnitud.


Si vols contribuir amb les teves observacions la Societat d'Observadors de Meteors i Estels d'Espanya (SOMYCE) ha organitzat una campanya d'observació, aquí teniu tota la informació:


Campanya d'Observació Gemínides 2018


Ens espera un gran espectacle !!